Astrologija, psihologija i arhetipovi

 

Psihologija, u svojem najdubljem smislu, postoji već jako dugo, ali pod imenom astrologija. Naime, riječ psihologija potječe od dvije grčke riječi: psyche, što znači duša, i logos, što znači mudrost, razum.

Učenje o ljudskoj duši je prvi smisao astrologije od samih njenih začetaka.

Najstarija znanost na svijetu, astrologija, i moderna znanost, psihologija, zajedno su u plodnom braku i danas su zajedno postali vrlo moćan alat istraživanja ljudske psihe i samorazvoja.

Uloga astrologa je zajednička onoj jungovskog psihologa – bolje razumijevanje psihičkih sila unutar osobe, odnosno, osobnog energetskog obrasca po kojem doživljava svijet, a koji je jedinstven za svaku osobu, baš kao i njezina natalna karta.

Energetska Astrologija je kozmologija Duše.

Kao disciplina, arhetipska astrologija predstavlja vrlo sofisticiran alat za otkrivanje nesvjesnog dijela naše psihe (sjenke), a bazira se na radu Carla Gustava Junga, švicarskog psihijatra i psihoterapeuta koji se smatra ocem moderne psihologije. Jung je zaslužan je za kreiranje iznimno vrijednih koncepata za razumijevanje ljudske psihe i  samorazvoj, od kojih su samo neki: individuacija, arhetipovi, kolektivno nesvjesno, sjenka, anima i animus...

U svojem radu koristio se simbolima kao jezikom kojim naš podsvjesni i nesvjesni um komuniciraju sa svjesnim umom: snovi, tarot, astrologija, I – Ching (na kojem je baziran i sistem Human Design), a njegov rad je vrlo uspješno zamijenio, ili bolje reći, unaprijedio Freudov, čiji je učenik Jung bio.

 

Što su arhetipovi?

 

Arhetipovi su energetske forme, ideje, uzorci, nacrti iz kojih se manifestira sve što postoji.

Drugim riječima, arhetipovi su instinktivne mentalne slike, usječene duboko u kolektivno nesvjesno, čiji smo svi dio i zajedničko je svim kulturama.

Riječ arhetip potječe od korijena grčke riječi arche, što znači original, te typos, što znači uzorak, model, tip.

Postoje različiti arhetipovi: arhetip Majke, Oca, Heroja, Djeteta, Žrtve, Učitelja, Ljubavnika, Izumitelja, Princeze, Princa, Ratnika, Kralja, Anđela, Mistika, Alkemičara, Iscjeljitelja, Pripovjedača, Kockara, Boginje, Umjetnika, Lude…

Ovo su univerzalni arhetipovi u svim kulturama – poput svojevrsnih obrazaca iz kojih nastaje specifična manifestacija tog arhetipa, i to specifična za svaku kulturu, ali i za svakog pojedinca. Primjerice, svaka majka je drugačija majka, zar ne? Ali sve utjelovljuju arhetip majke na svoj način. Taj “svoj način” je zapravo slobodna volja koja je (uz ljubav i svjetlost) temelj svega stvorenoga u našem Univerzumu.

Ostanimo na primjeru arhetipa Majke – za kršćane je to bila Marija, za antičke Grke to Gaia, za Egipćane Isis, u istočnim kulturama Kuan Yin, itd.

Svatko od nas posjeduje te arhetipske sile u sebi, npr. čak i ako ste odrasli bez majke, vi imate u sebi arhetip unutarnje majke kao dio vaše psihe. Također, svi smo nekada bili djeca, a i žrtva.

Kakve to ima veze sa astrologijom? Velike!

 

Svaki planet predstavlja određeni arhetip, a cijela natalna karta se može gledati kao mapa cjelovitosti individue.

Na taj način možemo gledati konfiguracije planeta i njihovih položaja u znakovima i kućama, kao mapu do skrivenih talenata i balansiranog života.

Znati na koji način živimo svoje arhetipove je iznimno obogaćujuće zbog toga što svaki arhetip ima svoju „svijetlu“ i „tamnu“ stranu.

Uzmimo opet primjer arhetipa Majke: ona može biti nježna, brižna, podržavajuća (svijetla strana) ali i preposesivna i kritizirajuća (tamna strana). Dakle, imamo svjesno ili pozitivno izražavanje arhetipa, i nesvjesno ili negativno izražavanje arhetipa, što se još naziva i „sjenka“.

Tamna strana ili sjenka nije ništa drugo nego nesvjesno odigravanje arhetipa, a prepoznavanjem sjenke moguće je svjesno prekinuti uzorke destruktivnog i autodestruktivog ponašanja.

To se postiže prepoznavanjem svijetle strane arhetipa u sebi.

Svi u sebi imamo sve nijanse svakog arhetipa, ali odabiremo što ćemo njegovati.

Poput one priče u kojoj postoje u vama dva vuka, jedan je „zao“ a jedan „dobar“.

Koji će od njih preživjeti?

Onaj kojeg hranite.

Dakle, prepoznavanjem arhetipa vi dobivate priliku uvidjeti uzroke vaših ponašanja i osjećaja, te ste u mogućnosti činiti svjesne izbore izražavanja vaše osobnosti.

Hermetička načela ili zakoni su prirodni Zakona Univerzuma koji vrijede za sve stvoreno u našem Univerzumu, a potječu od antičkog doba i temelj su današnje ezoterične tradicije. Jedan od temeljnih Hermetičkih zakona kaže:

Načelo (Zakon) Polariteta: “ Sve je dvojno, dualno, sve ima svoj suprotni pol. Sve ima yin i yang energiju. Da bi nešto mijenjali, trebamo se koncetrirati na suprotni polaritet.”

Drugim riječima, dok živimo nesvjesno, najčešće živimo tamnu stranu arhetipa (budući da se ne volimo bezuvjetno ovakvi kakvi jesmo), a da bismo neutralizirali neželjenu sjenku, moramo se fokusirati na njezin svijetli dio (suprotni pol). Tada se postiže unija opozita, odnosno, ujedinjenje svijetle i tamne strane (anime i animusa, sunca i mjeseca, yin i yanga) unutar psihe. To se još naziva Sveti brak, a podrazumijeva balans polariteta unutar svakoga od nas.

Doslovce možete svoje sadašnje izazove pretvoriti u vaše najveće prednosti svjesnim usvajanjem svijetle strane arhetipa.

A sve to je zapravo u svrhu izgrađivanja autentičnog sebe, što je najveća moć kojoj ikada možete težiti: sloboda da budete VI.

 

Deset glavih planeta astrologije: deset arhetipova

 

Kada razmišljamo o mitovima, mislimo najčešće na priče koje su nastale davno, u vrlo različitim kulturama od naše: nordijski mitovi, grčki, rimski, egipatski, biblijske priče, bajke… Ali mitovi se rekreiraju i danas, svakoga dana u svakome od nas: putem arhetipova.

Mitologija je općenito krv koja teče venama svake civilizacije, ona oblikuje način na koji razumijemo svijet oko sebe i ljude koje u njemu žive, a i samog sebe – što je ultimativno i najvažnija stvar.

Na ulazu u proročište u Delhima u Grčkoj pisalo je: Upoznaj sebe.

Mitologija su priče, baš kao i snovi, koji su potpuno individualni ali i potpuno kolektivni, univerzalni i zajednički svima. Pomažu nam da preko arhetipova, upoznamo sebe.

Arhetipovi su zapravo idealni, izvorni uzorci (forme, tipovi) svega oko nas i nas samih, tj. različitih uloga koje igramo u predstavi Života, a u skladu sa svrhom koju smo došli izvršiti.

Svatko od nas ima u sebi sjeme svih arhetipova, ali na svoj specifičan način. Upravo u toj različitosti od „idealnog originala“ leži savršenstvo svakog živog bića: živi arhetip na svoj jedinstveni način. Zato jer je svatko od nas jedinstven, a opet smo svi “načinjeni” po istom uzorku, šabloni.

To nam najbolje pokazuje Sveta Geometrija u obliku Fibonaccijeve spirale i omjera Zlatne sredine koji se pojavljuju svugdje u svemiru. Spirala je prirodna forma toka vode kada izlazi iz cijevi. To je i prirodna forma tijeka zraka u tornadu i vihoru. Jedan prekrasan primjer Fibonaccijeve spirale u prirodi nam je svima poznat – to je oklop školjke Nautilusa. Omjer Zlatne sredine se nalazi svugdje po ljudskom tijelu, u omjeru između kosti, dužini vaših ruku i nogu. Zlatna sredina je također omjer udaljenosti od pupka do palca i udaljenosti od pupka do vrha glave. Leonardo Da Vinci je prekrasno sakrio te omjere Zlatne sredine u svojim slikama.

Vaša natalna karta je vaša osobna, jedinstvena verzija svete geometrije.

Detaljno o mehanici kako astrologija funkcionira (tehnički) pročitajte ovdje: Kako astrologija funkcionira?

Mitologija i arhetipovi nam pomažu da prepoznamo u sebi arhetipske priče koje živimo nesvjesno i osvijestimo ih – drugim riječima, fokusom na svijetlu (pozitivnu) stranu arhetipa u sebi mi osvjetljavamo sjenku ili tamni dio arhetipa u sebi i time ga uzdižemo. Sjenka arhetipa nije ništa drugo nego nesvjesno izražavanje arhetipa, a to znači ne-prepoznavanje priče u sebi i projiciranje svoje sjenke na druge ljude.

 

Deset planeta – Deset arhetipova

 

Apolon

Sunce kao arhetip Junaka, Apolona, predstavlja naš ego – u čemu želimo sjati. Sunce je poriv za individualnošću, vlastitita kreativna energija, poriv za osobnim kreativnim izražavanjem i kreiranjem iz svoje autentičnosti. Sunce predstavlja našu potrebu da se kreativno izražavamo i da budemo prepoznati po svojoj jedinstvenosti u tom izražavanju.

Sve o Suncu u natalnoj karti pročitajte ovdje.

 

Mjesec kao arhetip Majke (velika Boginja Majka) predstavlja način na koji njegujemo.

Mjesec su podsvjesne predispozicije i navike, osjećaj vlastite osobnosti (self-image), potreba da osjećamo unutarnju podršku, potrebe za emocionalnom njegom, pripadanjem obitelji, zajednici, sigurnosne potrebe. Mjesec su sve naše emotivne potrebe.

Sve o Mjesecu u natalnoj karti pročitajte ovdje.

Hermes

Merkur predstavlja grčkog Hermesa/rimskog Merkura, komunikatora i prenositelja poruka, tj. naš svjesni um.

Merkur je način na koji komuniciramo, učimo, predstavlja logični, racionalni um. Merkur su naše potrebe za izražavanjem vlastitog mišljenja, percepcije i inteligencije kroz vještine, govor, pisanu riječ.

Merkur predstavlja poriv za povezivanjem sa drugima i poriv za učenjem.

Sve o Merkuru u natalnoj karti pročitajte ovdje.

 

 

Venera predstavlja princip ljubavi i ljepote a povezana je sa grčkom Afroditom, odnosno, rimskom Venerom.

Venera su naši emocionalno obojeni ukusi, vrijednosti, izmjena energije sa drugima kroz davanje sebe i primanje od drugih. venera predstavlja poriv za ljepotom, balansom i dijeljenjem. Venera je poriv za socijalizacijom, ljubavlju, izražavanjem naklonosti. pored toga, Venera je naš poriv za uživanjem, bliskošću sa drugima, utjehom i davanjem sebe emocionalno.

Mars je energija koja nas pokreće, tj, arhetipski ratnik predstavljen grčkim Aresom/ rimskim Marsom, bogom rata.

Mars je želja, volja koja pokreće akciju, impuls i inicijativa koja pali akciju. mars je i naša fizička energija, seksualna energija, drajv. Mars je poriv za samoiskazivanjem, agresivne potrebe, seksualne potrebe, potreba da poduzimamo odlučne akcije. Mars predstavlja  potrebu da ostvarimo svoje želje i žudnje, često kroz fizičko i seksualno uzbuđenje.

Nadalje, Jupiter predstavlja princip uspjeha i ekspanzije kao grčki bog Zeus/rimski Jupiter, a princip strukture i ograničenja predstavlja planet Saturn – grčki Kronos/rimski Saturnus.

Uran je promjena, sloboda i pobunjeništvo i povezan je sa grčkim Prometejem, Neptun predstavlja duhovnost, intuiciju i maštu, a povezuje se sa Narcisom i Posejdonom, i konačno, planet Pluton kao Sjenka, tamna strana i veliki transformator, predstavljen je Hadom, bogom podzemlja.

Budući da svatko od nas ima u svojoj natalnoj karti svih deset planeta, ima u sebi i svih deset arhetipova, univerzalnih principa od kojih je ljudska psiha sastavljena.

Svaki od deset planeta vladar je jednog (ili dva u nekim slučajevima) znaka zodijaka i to prema zajedničkom afinitetu, odnosno, karakteristike planete korespondiraju sa znakom zodijaka kojim taj planet vlada. Svaki od 12 znakova zodijaka arhetip je sam za sebe.

Opširnije o svakom zodijačkom znaku i njegovom pripadajućem arhetipu pročitajte ovdje:

Ovan

Blizanci

Bik

Rak

Lav

Djevica

Vaga

Škorpion

Strijelac

Jarac

Vodenjak

Ribe

Korištenjem arhetipova, astrologija nam pomaže da preko konfiguracija planeta pronađemo u svakoj natalnoj karti kao jedinstvenoj mješavini arhetipskih obrazaca, svoje jedinstvene talente i darove, te eventualne komplekse koji nas muče, i gdje smo potencijalno izvan balansa.

Drugim riječima, preko astrologije vidimo gdje leže najveće prilike za integraciju maksimalnog potencijala svakog arhetipa, odnosno, gdje imamo potencijal za ekspanziju.