Jarac – arhetip Vođe & afirmacije za Jarca

JARAC

(22.12.- 20.01.)

Element: zemlja

Vladar: Saturn

Kuća kojom vlada: 10. kuća

Ključna fraza: JA KORISTIM

Afirmacija: Ja aktiviram ambiciju i samodisciplinu.

Arhetipovi: Poduzetnik, Administrator, Autoritet, Sudac, Mentor, Ministar, Otac, Čarobnjak, Stara Duša, Bankar, Biznismen, Vojnik, Političar, Vođa, Mudri Starac.

Dio tijela: kosti, zubi, koža, zglobovi, koljena

Svjesno i nesvjesno izražavanje karakteristika znaka Zodijaka

Svaki znak zodijaka izražava svoje karakteristike svjesno ili nesvjesno. Kada se svjesno izražavamo, osjećamo se moćno, stabilno, samopouzdano i produktivno.

Kada funcioniramo nesvjesno, tada samo reagiramo na okolnosti i imamo osjećaj kao da život živi nas a mi se samo nosimo s time, bolje ili lošije. Nesvjesno izražavanje osjeća se kao težina, prepreke, osjećaj nemoći nad „sudbinom“, odnosno, životnim okolnostima.

Nesvjesno izražavanje podrazumijeva življenje “negativnih” karakteristika znaka, a one nestaju pomalo kada se Jarac svjesno fokusira na svoje prednosti i talente.

Nesvjesno izražavanje osobina Jarca:

Fokus je na pridobivanju tuđeg poštovanja i statusa u društvu, bilo poslovnog ili financijskog ili autoritativnog.

Rizik koji postoji je od korištenja tog statusa/autoriteta za dominaciju nad drugima.

Ako se Jarac potpuno posveti autoritarnosti i prikupljanju odobravanja od drugih za svoja postignuća, on zanemaruje svoje talente, jer mu držanje kontrole i upravljanje drugima potpuno zasjenjuje cilj. Cilj je dobro obaviti neki posao.
Nesvjesni Jarac očekuje od drugih da budu suosjećajni prema njegovim ambicijama, ali on sam je potpuno neosjetljiv na tuđe želje. Kada ne dobije očekivano suosjećanje, postaje defenzivan i kritičan.

Kao Biznismen zodijaka, nesvjesni Jarac ima tendenciju zaboraviti koristiti svoje vještine vođenja i organziranja kako bi donijeo korist svima, već ih koristi isključivo kako bi manipulirao drugima i izgradio ugled u društvu. Drugim riječima, vlastiti sebični interesi, koji se vrte uglavnom oko socijalnog statusa i novca, odnosno – moći nad drugima, postaju vodilja Jarca. Međutim, kako nije u mogućnosti  u potpunosti kontrolirati druge, ma koliko se god trudio, Jarac na kraju jako iscrpljuje vlastitu energiju i i vitalnost.

Nesvjesni Jarac je jako vezan uz materijalni svijet i zato njegove lekcije mogu biti teške – ovisno o tome koliko je snažno vezan uz isključivo materijalistički pogled na stvarnost.

Jarčev vladar, Saturn često je zvan Gospodarem Karme, pri čemu se misli na njegove karakteristike ograničavanja, stroge strukture, teškog i dugotrajnog rada da bi se vidjeli rezultati.

Saturn traži savršenstvo. Dobra vijest je ta da Saturn, s prolaskom vremena i zrelošću koja dolazi sa životnim iskustvom – donosi plodove rada.

Saturn je i Čuvar Vremena, odnosno vrata iz fizičkog svijeta u kojem smo „vezani“ linearnim vremenom, u duhovni svijet u kojem ne postoji vrijeme već samo vječno sada (multidimenzionalnost). Ukoliko Jarac ima vrlo malo ili nimalo svijesti o duhovnoj realnosti iz koje nastaje materijalna realnost, živi prema maksimi „ono što vidiš – to i dobivaš“, tada je u njegovom životu prisutan nemali strah od neimaštine i gubljenja svega što voli. S time idu i stalna zabrinutost, pesimizam i melankolija. Život djeluje kao neprekidna bitka uzbrdo.

Jarac vuče za sobom podsvjesne emotivne obrasce zadobivene u djetinjstvu (možemo ih zvati i karmičkim obrascima, ali samo u smislu lekcija koje su prilike za rast, a nikako u kontekstu  „otplate dugova“). Ti obrasci su strahovi od gubitka i vlastite nedovoljnosti, kompleks inferiornosti. Iz njih proizlazi ogromna ambicija koja Jarca tjera da se dokaže svijetu koliko vrijedi. A ako sve gleda kroz leću materijalnoga (čitaj: novac i status), igra igru u kojoj nikada ne može pobijediti: pokušava nadići svoj ego nad tuđima. Ali to je i dalje samo igra ega na pozornici života.

Potreba za potvrđivanjem koja je jaka u Jarca je zapravo potreba za očevim potvrđivanjem svoje vrijednosti. Štoviše, Jarac se želi dokazati svim autoritativnim, muškim, očinskim figurama, što uključuje i cijelo društvo koje je bazirano na muškim, yang principima.

Jarci su često opterećeni i velikim osjećajem dužnosti prema obitelji, obiteljskom poslu ili kolektivu općenito. Žene Jarci nerijetko su gladne emotivne pažnje koju nikada nisu dobile od oca, a muškarci Jarčevi u puno slučajeva ostaju zakačeni za svoje majke koja im je centralna ženska figura čak i kada stvore vlastitu obitelj.

Iako je vrlo osjetljiv unutra, Jarac može djelovati emocionalno hladno i distancirano. Zapravo se izolira građenjem emotivnih zidova oko sebe iz straha od povrede, a ne iz želje da bude sam, jer zapravo ne uživa u samoći.

Ukoliko si ne dopusti da počne razumijevati postojanje dubljih nivoa stvarnosti, Jarac može kolabirati od vlastitog tereta. To je prilika za ulazak duhovnosti i široj svjesnosti u Jarčev život. Može transformirati svoju ambiciju za zemaljskim statusom i ugledom, u želju da preuzme odgovornosti kojima će koristiti i donijeti vrijednost drugima.

Svjesno izražavanje osobina Jarca:

Fokus svjesnog Jarca je na korištenju svojih organizacijskih vještina za poticanje drugih. Svoj djelokrug proširuje na područja u kojima postoji neorganiziranost ili manjak odlučnosti, gdje pomaže, vodi, i koristi svoj urođen smisao za red. Nesvjesni perfekcionizam se pretvara u prepoznavanje urođenog, nevidljivog  reda u svemu. Svjesnost o emocionalnoj povezanosti sa svima i cjelinom omogućava mu da organizira druge ljude vrlo efektivno. Jarac popravlja sve situacije i istovremeno time podiže svoju vlastitu vitalnost i dobrostanje.

Svjesni Jarac korištenjem svojih organizacijskih sposobnosti za pomaganje drugima (viši smisao), dobiva ono za čim žudi: prepoznavanju i statusu zbog svojih izvršnih vještina.

Budući da je Jarac fokusiran na postignuća, autoritet i sigurnost, najbolje mu leže vokacije koje traže ambicioznost i interes na vodećim pozicijama kao što su menadžment i politika. Jarcu leže poslovi koji uključuju odgovornost, integritet, organizaciju i autoritet – u kojima je izvrstan, pa mu daju željeno poštovanje, priznanje i status. I gluma mu je draga zbog izloženosti javnosti.

Jarac vidi sve strane problema i intuitivno zna koja je prava terapija u svakom slučaju. Ima jaku samodisciplinu i sposobnost da govori samo kada treba. Dobro je poticati umjetničko i kreativno izražavanje kod djece Jarca (i kod odraslih!) jer se time ublažava fokusiranost na suhoparne, realistične i nekreativne poslove i poglede na svijet koji proizlaze iz urođene praktičnosti svakog Jarca.

Jarac treba svjesno raditi na tome da se opusti, da probudi u sebi radost života, dječju zaigranost i kreativnost.

Na još višoj razini svijesti, Jarac preuzima svoju pravu ulogu Kristalizatora, odnosno, onoga koji donosi organizaciju potrebnu da se kreiraju nove strukture u fizičkom svijetu. To znači da se ideje iz većeg, Božanskog Plana za čovječanstvo mogu donijeti „praktično“ na Zemlju.

Jarac je sposoban srušiti stare autoritete koji su postali prekruti, i kreirati nove forme suradnje među ljudima bazirane na poštovanju, zdravim granicama, integritetu i holizmu (svi smo jedno). Jarac vodi uključivanjem, a ne isključivanjem. To ga čini Pokazivačem Puta za čovječanstvo (Wayshower-om).

Jarac je na visokom stupnju svijesti Zemljin Sluga i Kreator Resursa. Jarčeva arhetipska priča je potraga za životnom misijom ili dharmom, dakle, duhovnim zadatkom, kojeg treba uzemljiti u materijalnom svijetu na praktičan način.

Pozitivne karakteristike: ambiciozan, praktičan, odgovoran, učinkovit, strpljiv, pouzdan, odan, odličan u kriznim situacijama, samodiscipliniran, toplog srca, taktičan, suosjećajan, samoodrživ.

Negativne karakteristike (nestaju postepeno kako se Jarac svjesno fokusira na svoje prednosti i talente): netolerantan, sumnjičav, tvrdoglav, osvetoljubiv, zabrinut, pesimističan, krutih stavova, dominirajuć, ponosan (ego), teško izražava emocije.

Afirmacije za Jarca:

Ja sam rođen u znaku Jarca.

Prihvaćam sve Jarčeve potencijale, moći i darove.

Poput rastućeg kristala, ja iniciram Kozmički red.

Ja sam poduzetan, Graditelj, Organizator,

Okrenut sam prema višem redu, većoj pravdi.

Stalno gradim odnose, obitelji, zajednice i zemlje.

Ja se penjem po planini materije prema Duhu.

Prihvaćam iscjeljujuće i magične moći koje imam za svoju korist

i za službu drugima na svaki način koji smatram prikladnim.

Ključ za moje dublje resurse je moje stalno rastuće prihvaćanje samog sebe,

Toga tko jesam sada i tko želim postati.

Vidim, čujem i osjećam samog sebe,

Svakoga dana, mjesec za mjesecom,

krećem se prema usavršavanju svojih talenata.

Planiram unaprijed metodično, na pravi način, sa velikom pažnjom.

Imam oči na cilju i nadahnuću drugih.

Zajedničkom vizijom potičem ih da idu za svojim najuzvišenijim ciljevima.

Ja imam hrabrosti suprotstaviti se teškoćama i poraziti ih.

Upornost, balansiranost, oprez i strpljenje su moji alati u ostvarivanju ciljeva u mojoj realnosti.

Mičem sa strane sve što nije u skladu sa mojim standardima.

Moja se komunikacija s drugima stalno unapređuje.

Balansiram budućnost sa sadašnjošću.

Kada je potrebno, odričem se neposrednih želja u korist dugoročnih ciljeva.

Ja sam ustrajan.

Ja sam samodostatan i izdržljiv.

Ja sam odan i odlučan.

Ja ustrajem kroz otpor.

Ja sam pouzdan i pažljiv.

Ja sam Vođa

motiviran snažnim smislom za svrhu,

a istovremeno stalno svjestan potreba drugih.

Ja zračim spremnošću da se snažno fokusiram,

spremnošću da volim i poštujem sebe i druge.

Ja nadahnjujem svojim primjerom,

ja elektriziram i motiviram svakoga da bi se došlo do najvišeg vrhunca – samog vrha.

Moja vizija konkretizira apstraktno.

Ja pretvaram ideje i ideale u opipljivu formu.

Ja sam svjetlo na pozornici života, zato jer znam da služim višoj sili u kompletiranju zemaljskog iskustva.

To je moja sudbina.

Ja mogu promijeniti svoju sudbinu.

Sada odabirem oblikovati svoju budućnost u balansiranom plesu između komfora i izazova.