Single Blog

Kako iskoristiti Venerino retrogradno kretanje za više ljubavi, obilja i ljepote u životu?

Venera je krenula od danas svoj retrogradni put po nebu „unatrag“ koji će trajati do 15. travnja 2017.

To je jako važan period za svakoga od nas, budući da je Venera vladarica svega u čemu uživamo: ljubav, novac, fina  hrana, druženja, kreativnost, druženja s prijateljima, ljubavnika, braka, našeg dobrog izgleda i samopuzdanja, ukratko: svega što donosi ljepotu u naše živote.

Što to znači da ide „unatrag“ ili retrogradno?

Zapravo, da biste iskoristili ovaj period nije važno da tehnički razumijete što je retrogradnost, ali pričekajte i pročitajte ovo kratko objašnjenje prije nego preskočite ovaj dio i odmah odete do dijela u kojem su savjeti kako najbolje iskoristiti retrogradnu Veneru.

Retrogradnost planete ili njezino kretanje unatrag je, gledano sa zemlje prividno kretanje planeta unazad.

Dakle, radi se o tome da nam sa Zemlje, kao promatračima kretanja planeta na nebu, u određenim trenucima, izgleda kako da je planet prvo u jednom momentu stao, a zatim se počeo kretati unazad. Kretanje unazad traje određeni period, u Venerinom slučaju od sada pa sve do sredine 4. mjeseca, nakon čega ponovno izgleda kao da je planet stao i ponovno krenuo „unaprijed“.

Simbolički, kretanje unatrag za nas znači da je to period u kojem se dešava introspekcija, revidiranje, prisjećanje, prilagođavanje, ponovno odigravanje neke priče koju nismo do kraja riješili – a sve sa svrhom da „popravimo“ prvi dojam.

Sada imamo priliku, u toku slijedećih 6 tjedana revidirati sva Venerina pitanja u našim životima: naš ljubavni život i kako volimo, naš odnos sa novcem (obiljem općenito) i kuda nam idu financije, naš odnos sa bližnjima i naš odnos sa samim sobom (kako doživljavamo svoju ljepotu i koliko smo dobri prema sebi), te što općenito želimo od života po pitanju ugode i ljepote, a nemamo.

Dakle, u periodu do sredine travnja, biti će nam naglašena pitanja ljepote, ljubavi, obilja, i reorijentacije prema tome što nam više odgovara. To istovremeno znači da će nam, budući da je ovo period revidiranja trenutnog stanja pogledom „unatrag“, svako postojeće nezadovoljstvo u ovim aspektima života biti jako vidljivo.

Bez panike, to je samo zato da bismo bili sigurni da nas dovoljno žulja da se pomaknemo i nešto napravimo u vezi toga.

Tradicionalna astrologija savjetovala bi vas da tijekom Venerinog retrogradnog kretanja ne sklapate brak i ne izdajete velike novce za išta, ali mi smo danas svjesni da smo sami kreatori svojeg iskustva a nebeska tijela nam samo zrcale energije koje se dešavaju u nama. To znači da je na red došao zapravo vrlo povoljan period u kojem imamo priliku revidirati i prilagoditi kurs svojim kreacijama ljepote u našim životima.

Venerin retrograd osjeća se kao proces revaluacije svih naših vrijednosti, od toga kako gledamo na same sebe, na svoje partnere, na obilje u životu – obilje novaca, zdravlja, prijatelja, zabave, kreativnosti, umjetnosti…

Ključno pitanje koje si postavite je: Da li mi je lijepo? Ako ne, što bi pomoglo?

Za početak, potrebno je da želite dobiti jasnoću u vezi toga što vas raduje i uljepšava vaš život (Venerina nadležnost).

Prije nego navedem što sve možete konkretno učiniti da biste dobili odgovor na to pitanje, važno je napomenuti da nikakve promjene ne mogu nastati u vašem životu ako niste spremni iskreno pogledati stvarno stanje u vašem životu i zaista napraviti promjene. Energije Venerinog retrograda ne mogu ništa učiniti za vas same od sebe, zapravo, ništa i nitko ne može umjesto vas kreirati vaš život.

Promjene o kojima govorim  su promjene u vidu odustajanja od navika koje vam ne čine dobro, a držite ih se samo zato jer su poznate. Neki od primjera iz Venerine sfere su: prejedanje, ostajanje u nezdravim odnosima, ulazak u odnose kako bi nas druga osoba ispunila, blokade izražavanja kreativne energije, ovisnosti o bilo čemu što odvraćaj pažnju od prave stvari: vas samih.

Sada imate priliku napraviti reviziju vašeg života i odlučiti napraviti promjene koje želite.

Evo savjeta kako najbolje iskoristiti Venerin retrograd:

 1. Napravite popis stvari u kojima uživate. Da li ih radite ili si govorite da ćete to „jednog dana“?
  Postoji samo sadašnji trenutak. Kada ćete ako ne sada?
 2. Platite račune i očistite dugove koje možete. Dok to radite, budite svjesni da se upravo oslobađate osjećaja dugovanja i budite zahvalni što ste u mogućnosti podmirivati svoje obaveze i kako je ta mogućnost upravo narasla zato jer ste plaćanju duga pristupili sa drugačijom energijom nego ikada do sada: sa zahvalnošću. Time ste upravo poslali Svemiru narudžbu da vam svako slijedeće plaćanje bude jednako ugodno.
 3. Očistite ormare, izbacite staru odjeću, poklonite ili bacite sve što niste nosili već neko vrijeme (pogotovo odjeću koju ćete nositi kada izgubite na težini). Napravite temeljito čišćenje vaše garderobe, ali i bilo kojeg drugog dijela stana koji je natrpan. Ovo je iznimno korisna tehnika za pročišćavanje vaše zapele kreativne (stvaralačke) energije. Odmah ćete se osjećati bolje, a energija će proteći i donijeti vam nove stvari koje su vam lijepe u vaš život. I ne samo stvari, već osobe, događaje i sinkronicitete.
 4. Obnovite odnose sa ljudima iz prošlosti s kojima ste uživali, a izgubili ste kontakt. Naravno, ovo se odnosi samo na zdrave odnose u kojima ste potpuno bili vi i odnos je bio ugodan.
 5. Razmazite se. Kupka, shopping, sladoled, slobodan dan, bilo što za što inače nemate vremena ili se osjećate krivim ako si priuštite. Ponoviti ću: razmazite se! Energija koju uložite u sebe je najbolje uložena energija. Točka.
 6. Vratite se nekoj kreativnoj aktivnosti koju ste zapustili ili nađite novu. Kreativna energija je stvaralačka energija, seksualna energija, chi, prana, ili kako god je želite nazivati. To je energija koja kola vama i kreira sve što vi jeste i sve što doživljavate. Ima smisla namjerno je poticati na tok, zar ne? Zapravo, ona prirodno teče kroz vas (jer ona jest sve od čega ste sastavljeni), tako da je ne treba gurati jer ona već sama teče, ali mi je možemo blokirati kada je ne koristimo, pa joj tada trebamo dopustiti da vrati svoj prirodni tok. Kao kada izgradimo branu – voda će postati ustajala nakon nekog vremena jer se ne kreće. Otpustite svoju branu kreativne energije: slikajte, plešite, šetajte, vodite ljubav, fotografirajte, svirajte, kreirajte bilo što…
 7. Slušajte muziku.
 8. Maštajte. Svaki dan odlazite u svoju maštu. Ja to zovem svojim osobnim dućanom sa dječjim igračkama. Kao kad ste bili dijete: u vašoj mašti nije bilo ograničenja što je moguće a što nije. Odrasli čak i maštaju racionalno i realno! Dakle, u mašti stvorite svoj dućan sa “igračkama” u kojem možete uzeti i imti što god želite. Nema limita. I uživajte. Čim maštarija poprimi realne oblike, popravite ju odmah – jer u mašti nema granica. Maštanje je najmoćnji oblik privlačenja željene realnosti u vaš život, a funkcionira tako da odašiljete osjećaj kojeg želite više u vašem životu, a ne konkretnu stvar/osobu/događaj. Tako da je svejedno o čemu maštate, dokle god je prisutan osjećaj radosti, zadovoljstva, ispunjenja, moći, zahvalnosti…
 9. Pregledajte sve vaše odnose: Da li su vam ispunjavajući? Jeste li sretni u njima?Iscrpljuju li vas? Kojih navika i uzoraka ponašanja u odnosima se želite riješiti?
 10. Igrajte se sa djecom i životinjama. Tu nemam što za dodati.

I ne zaboravite najvažniju stvar:

nađite bilo što od čega ćete se osjećati dobro. Iz tog stanja sve će vam biti jasno.

A za one koji su vještiji u astrologiji, pogledajte:

 • gdje se u vašoj natalnoj karti nalazi Venera – u kojoj natalnoj kući. To je mjesto gdje počinje njezin tranzit u simboličkom smislu.
 • zatim pogledajte vašu natalnu kuću kojom tranzitira retrogradna Venera. To će biti arena u kojoj se tranzit odigrava: teme te kuće izlaze na površinu. Uzmite u obzir i nasuprotnu kuću.
 • pogledajte kuću kojom Venera vlada ju vašoj natalnoj karti – to je mjesto gdje će se vidjeti promjena.

Rx kretanje Venere:

3/03 Venera stacionarno retrogradna na 13º Ovna (do 26º Riba)

15/04 Venera stacionarno direktna na 26º Riba

(Za popis svih retrogradnih kretanja planeta i važnijih astroloških događanja u 2017.g. kliknite ovdje).

 

Uživajte.

Ljubim.

 

 

 

 

 

Comments (0)