Lav – arhetip Kralja & afirmacije za Lava

LAV

(23.07.- 22.08.)

Element: vatra

VladarSunce

Kuća kojom vlada: 5. Kuća

Ključna fraza: JA KREIRAM

Afirmacija: Ja manifestiram božansku iskru.

Arhetipovi:  Vladar, Kralj, Kraljica, Zlatno Dijete, Zaštitnik, Performer, Glumac, Iscjelitelj, Prorok, Magičar, Ratnik, Umjetnik, Drama Queen.

Dio tijela: prsni koš, srce, kičma

Svjesno i nesvjesno izražavanje karakteristika znaka Zodijaka

Svaki znak zodijaka izražava svoje karakteristike svjesno ili nesvjesno. Kad se svjesno izražavamo, osjećamo se moćno, stabilno, samopouzdano i produktivno.

Kada funcioniramo nesvjesno, tada samo reagiramo na okolnosti i imamo osjećaj kao da život živi nas a mi se samo nosimo s time, bolje ili lošije. Nesvjesno izražavanje osjeća se kao težina, prepreke, osjećaj nemoći nad „sudbinom“, odnosno, životnim okolnostima.

Nesvjesno izražavanje podrazumijeva življenje “negativnih” karakteristika znaka, a one nestaju pomalo kada se Lav svjesno fokusira na svoje prednosti i talente, odnosno, kada svjesno funkcionira – tada se izražavaju pozitivne karakteristike.

Nesvjesno izražavanje osobina Lava:

Fokus je na pridobivanju tuđe pažnje i divljenja. Lav može očekivati od drugih da nikada ne pokazuju išta osim divljenja i opravdavanja njegovih postupaka.

U želji da bude obožavan može se ponašati dramatično i pokušavati dobiti pažnju na bilo koji način, najčešće teatralnim pretjerivanjima. Tada ne pokazuje prave emocije, već samo traži pažnju.

Kritiku doživljava kao osobnu uvredu, hipersenzitivan je i odbija poslušati tuđe ideje i zamisli koje bi ga mogle povesti do moćnijeg i zdravijeg načina iskazivanja svojih kreativnih talenata. Pokušavanjem pridobivanja tuđeg obožavanja kompromitira svoj integritet jer pribjegava glumljenju i onemogućava svom zdravom, spontanom i radosnom egu da sjaji.

Želi dominirati okolinom samim time što postoji takav kakav je (nesvjesni Lavovi su najveći ego tripaši zodijaka – možda su i zato Lavovi često glumci), pun je sebe i nema razumijevanja kako zapravo uroniti u svoju kreativnost koja je bogata.

Voli se hvaliti svojim materijalnom imovinom. Ponosan je na svoj dom i djecu, a na djecu gleda kao na nastavak sebe samog. Želi biti zvijezda i na kolektiv gleda kao na one koji se skupljaju oko njega. Često je nesvjesni Lav diktator jer je zapravo nezreo, a ima prirodnu karizmu.

Lekcija Lava je odnos prema drugima kao cjelini: mora naučiti davati drugima priliku da budu ispod njegovog blještećeg reflektora koji podiže radost, samopouzdanje i veselje.

Svjesno izražavanje osobina Lava:

Fokus svjesnog Lava je na postavljanju drugih na centar pozornice i ohrabrivanju da budu oni koji jesu. Lav je sposoban motivirati bilo koga na bilo što.

Kada iskoristi taj talent kako bi motivirao druge (umjesto da samo sebe vidi na centru pozornice), ima rezultate kao niti jedan znak zodijaka: ljudi ga obožavaju jer zrači istinskom radošću i optimizmom.

Kreira toplinu, sjaj Sunca, u drugima budi vitalnost i entuzijazam, što zauzvrat, u samom Lavu kreira osjećaj ostvarivanja životne svrhe. On sjaji s drugima i oni sjaje „za njega“ (win-win situacija). Dramatičnost Lava potiče druge da postanu uzbuđeni u vezi samih sebe, i to je dar čovječanstvu kojeg Lav donosi. Bez njegove teatralnosti ne bi bilo aplauza oduševljenja.

Svjesni Lav prepoznaje svačiju jedinstvenost i dio je tima, i iskreno želi poboljšati svačije iskustvo života svojim zaraznim optimizmom.

Njegova dječja nevinost i spontana vitalnost motiviraju druge da to isto prepoznaju u sebi.

Svjesni Lav ima jednu želju: osvijetliti cijelom svijetu koliko je sve savršeno, koliko je svatko talentiran, dobar i vrijedan, i najvažnije, koliko je život zabavno čudo koje sami kreiramo: život. Igra centralnu ulogu u bilo kakvim grupama i organizacijama, jer motivira i povezuje svojom pojavom i primjerom.

Svjesno izražavanje karakteristika Lava znači da koristi svoje kreativne talente i zna da je on kreator svoje realnosti, te svojim primjerom druge potiče da postanu svjesni kreatori također.

Pozitivne karakteristike: vitalan, voli zabavu, teatralan, izražajan, darežljiv, dobroćudan, samopouzdan, hrabar, karizmatičan, radostan, kreativan, darovit, samosvjestan, plemenit, romantičan, optimističan, intenzivno emocionalan, vođa.

Negativne karakteristike (nestaju postepeno kako se Lav svjesno fokusira na svoje prednosti i talente): dramatičan, egoističan, umišljen, gladan moći, narcisoidan, arogantan, tvrdoglav, ekstravagantan (ovo ide i pod pozitivne karakteristike), temperamentan, tvrdoglav, dominirajuć, zahtjevan, netolarantan, lijen.

Afirmacije za Lava:

Ja sam rođen u znaku Lava.

Prihvaćam u potpunosti svu Lavlju moć, potencijale i kraljevske darove.

Ja sam srce Srca.

Ja sam srce kreativne energije.

Princip kozmičke raskoši je moj da ga sjajim na svakoga,

slava, bogatstvo i moć.

Ja sam Vatreni Zmaj

emocija i strasti koje oslobađaju potencijal iz nesvjesnog

u potrazi za magičnim draguljem.

Ja sam hrabri lav i ne bojim se nikakvog željeza, bronce niti kamena.

Kroz energiju mojeg centriranog, fokusiranog sebstva, ja postajem Vođa.

Ja sam sunce oko kojeg se sve ostalo okreće.

Ja blještim! Ja donosim svjetlo u živote,

ja podižem duh iz mrtvih, iz same tame.

Preko mojeg jarkog svjetla

razgrađujem sumnju, protjerujem strahove, rastapam tugu.

Ja sam dinamičan! Ja inspiriram! Ja hoću!

Ja sam Kralj Univerzuma.

Ja sam sama Vatra u Srcu,

gorući centar blještavila i radosti!

Imam goleme izvore energije,

beskonačnog potenencijala,

i ja iskorištavam te sile

kroz vlastitu prikladnu samodisciplinu.

Kujem svoju sudbinu i inspiriram sve oko sebe

svojom snagom i samopouzdanjem koje sijaju iz mene.

Imam plemenito srce i dušu.

Ja mogu vidjeti u srž svake stvari i učiniti je cjelovitom.

Vladam iz svoje unutrašnosti, što je božansko pravo kralja,

i vladam iz duboke unutrašnjosti svih drugih kako bi osnažio njihovu životnu silu.

Vedar sam i odvažan,

Ja završavam regeneraciju transformiranjem svoje moćne ljubavi u božansko suosjećanje.

Ja sam istinski vođa zato jer sam sluga svima.

Ja sam srce svake stvari.

Moja moć proizlazi iz moje ljubavi prema životu,

ljubavi koja je naprasno blješteća, a uravnotežuju ju moje susosjećanje i dobra namjera prema svemu.

Moja velika sposobnost da volim ujedinjuje um, tijelo i duh preko mojih akcija ljubavi.

Ja kreiram svoje priznanje od drugih

jer ga zaslužujem, zaradio sam ga

paleći svoj put kroz tamu

sa laserskom preciznošću i vatrenom žestinom.

Ja uživam u radosnoj službi svijetu.

To je moja sudbina.

Sada odabirem oblikovati svoju budućnost u balansiranom plesu između komfora i izazova.