LJUDSKI ENERGETSKI DIZAJN: Tko ste vi zaista?

Vi ste jedinstveni.

Svatko od nas je dizajniran da bude drugačiji od svih drugih. Svi smo mi ovdje da živimo svoje živote izražavajući svoju jedinstvenu osobnu istinu.

Razumijevanje ove činjenice skida veliki teret sa naših ramena.

Koliko često smo bili uspoređivani sa drugima od strane naših roditelja, vršnjaka, učitelja? Uspoređivanje s drugima stvara dojam da nije u redu biti onaj koji jesmo. Kada k tome dodamo i programiranje od strane naših roditelja i okoline tijekom prvih sedam godina našeg života, nađemo se kako se pokušavamo prilagoditi onome što mislimo da drugi i svijet traže od nas. A to nas još više udaljuje od našeg autentičnog, Istinskog Ja.

Istinski Ja je onaj koji smo rođeni da budemo.

Kada počnemo razumijevati da je u redu da budemo MI, nešto u nama se opusti i otvori. To su naši energetski Centri kroz koje teče Životna Kreativna Energija koja daje život svemu stvorenome, a potječe iz Polja Ujedinjene Svijesti čiji smo svi dio.

Kada upoznamo sebe i svoj jedinstveni Energetski Dizajn, slojevi programiranja i neautentičnosti otpadaju, a osoba koja smo došli biti, naša unutarnja esencija, počinje se pojavljivati.

Prilikom prvih 7 godina našeg života desio se rascjep, podjela u nama – iz izvornog, autentičnog Ja nastao je ego ili maska ili neautentična osobnost koja ima svrhu održavanja pozitivne ali lažne slike o nama u vanjskom svijetu. Drugi dio je naše Istinsko Ja.

Istinski Ja je naša čista, autentična priroda i ponašanje u skladu sa tom prirodom. To je ono tko mi zaista jesmo ispod maski ega. Možemo reći i da je naše Istinsko Ja naš razlog zbog kojeg smo ovdje – osoba koja smo se zaista rodili biti.

S druge strane, neautentično ja ili maska ega je programirana osobnost od strane naših roditelja, staratelja, zajednice, društva, kulture, religije. Ego skriva Istinski Ja jer je ego i nastao zato što smo pogrešno shvatili da nismo dovoljno dobri ovakvi kakvi jesmo, pa smo navukli masku kakvu mislimo da bismo morali biti. Drugim riječima, naša neautentična maska koju smo navukli „štiti nas“ od samih sebe i svojeg Istinskog Ja!

Zašto ne živimo autentično i kako povratiti svoju cjelovitost? Putokaze daje knjiga Peti element.

Istinski Ja

Slikovito možemo usporediti naše Istinsko Ja kao vozača našeg vozila (tijela) dok smo ovdje. Naš ego je samo putnik u tom vozilu, dizajniran da bude Promatrač, odnosno, da uživa u vožnji sa stražnjeg sjedala dok Pravo ja vozi.

Međutim, naš ego misli da je on vozač. Zapravo je Istinski Ja taj koji vozi jer ima u sebi svoj jedinstveni sustav navigacije, urođeni „GPS“ koji je povezan sa frekvencijom „doma“, odnosno Polja Univerzalne Svijesti ili Univerzalne Inteligencije. Naš logički um ili ego zapravo stoji na putu jer msli da vozi. Stoji na putu zato jer nije autentičan, a samo praćenje naše autentičnosti je pravi smjer u kojem nas navigira naše Istinsko Ja. Drugim riječima, zbog programiranosti u prvih sedam godina našeg života, mi smo se poistovjetili sa maskom svojeg ega i mislimo da smo to mi.

Um nam treba biti prijatelj. Njegova je uloga da napravi smisao od svega što se dešava u našem iskustvu za nas osobno, odnosno, da napravi osobni smisao od tijeka Životne Energije kroz nas. Uloga uma je da „prevodi“ inspiraciju Životne Sile i da je koristi u svrhu općeg dobra. Kreativna Životna Sila iz Polja teče kroz nas kroz naše energetske centre, daje nam život.

U skladu sa našim jedinstvenim Energetskim Dizajnom, životna sila teče kroz neke centre slobodno i tamo smo „sigurni tko smo“.  U tim se poljima spontano i lagano izražavamo autentično. Neki od naših energetskih centara su pak, opet u skladu sa našim jedinstvenim Energetskim Dizajnom, otvoreniji programiranju od strane okoline. To su dijelovi nas i polja života na kojima smo osjetljiviji na programiranje „tko bismo trebali biti“, odnosno, neautentičniji smo.

U centrima koji su otvoreniji programiranju energija je blokirana, odnosno Kreativna Energija iz polja ne može slobodno i nesmetano teći kroz njih jer tu nismo autentični. Dakle, svima nam je zadatak je pronaći svoju autentičnost u dijelovima života u kojima smo programirani (te dijelove pokazuje naša natalna karta, odnosno, mapa Energetskog Dizajna).

Energija teče kroz nas nesmetano kada živimo u skladu sa svojim Energetskim Dizajnom, Strategijom i osobnim unutarnjim Autoritetom.

Strategiju i Autoritet također čitamo iz mape (natalne karte) Energetskog Dizajna. Više o tome pročitajte ovdje: Što je Human Design sistem?

Budući da je svatko jedinstven, svatko od nas je jedinstveni omjer autentičnog i neautentičnog izražavanja. Ne postoje bolji ili lošiji Energetski Dizajni. Nitko nije bolje ili lošije prošao, svi smo prekrasno cjeloviti u svojem Istinskom Ja i svatko je dobio svoju svrhu, talente i blokade u savršenom omjeru.

Kada upoznamo svoje Istinsko Ja i Energetski Dizajn, te se upoznamo sa našom Strategijom i unutarnjim Autoritetom, počinjemo biti svjesni tko smo zaista i počinjemo biti svjesni da je naše Istinsko Ja stalno prisutno u nama, ali je skriveno ispod maske ega.

Sva mržnja, nezadovoljstvo sa sobom i nezasluživanje potječu iz ega, odnosno, iz očekivanja koje smo postavili sebi kakvi bismo trebali biti da zaslužujemo ljubav. Svatko od nas je vrijedan bezuvjetne ljubavi onakav kakav jest. Ne moramo ništa dodatno naučiti, biti, učiniti da bismo bili mi. Vrijedni smo ljubavi ovakvi kakvi jesmo.

Ono što nas zaustavlja od korištenja svojih punih potencijala jest neznanje o tome kako funkcioniramo – ignorancija mehanike kako smo dizajnirani da funkcioniramo.

Kada funkcioniramo iz poznavanja sebe i praćenja svojeg Energetskog Dizajna, počinjemo se prirodno voljeti. Počinjemo se prihvaćati, što je preduvjet zadovoljstva svojim ukupnim životnim iskustvom.

Naš um (ego) prilično loše vozi naše vozilo jer funkcionira na principu kritike, uspoređivanja i postavljanja previsokih, perfekcionističkih kriterija, pa ga nazivamo i Unutarnjim Saboterom. On koristi  batinu i rijetko mrkvu. Možemo ga osloboditi od teškog zadatka za koji nije dizajniran (vozača).

Ako počnemo koristiti svoj um kao saveznika umjesto lažnog vozača, omogućujemo mu da otkrije svoje pravo blago i korist – pravi doprinos našem životu. Možemo mu dati ulogu za koju jest dizajniran, a ta je da bude Promatrač i to Promatrač koji ima sposobnost svjesne samo-refleksije. Drugim riječima, Promatrač koji sam sebe svjesno promatra i uči o sebi kroz svjesno korištenje svojeg Energetskog Dizajna. Jednostavnije rečeno: sit back and enjoy the ride!

Programiranje

Od trenutka kada smo se rodili pa sve do naše sedme godine smo programirani od strane naše majke, oca, braće i sestara, obitelji, prijatelja, rođaka, učitelja i drugih putem toga da su neki naši energetski centri (oni otvoreniji programiranju – svatko ima jedinstveni potencijal otvorenosti programiranju) „punjeni“ energijom drugih i njihovim očekivanjima od nas.

To je bilo moguće zato jer smo kao djeca do sedme godine morali zadovoljavati svoje osnovne potrebe u skladu sa piramidom potreba:

  • fiziološke potrebe (zrak, voda, hrana, homeostaza, seks)
  • sigurnosne potrebe (sklonište, odjeća, rutina i poznatost)
  • potreba za pripadanjem i ljubavlju (nježnost, povezanost sa obitelji, prijateljima i kolegama)
  • potreba za poštovanjem (imati samopoštovanje i poštovanje od drugih, vrednovati sebe visoko, potreba za postignućem, statusom).

Pored osnovnih potreba postoji i potreba za rastom ili samoaktualizacijom. To je potreba da rastemo, aktualiziramo svoje potencijale, talente i „misiju“. To je potreba za budemo autentični, da budemo MI.

U djetinjstvu zadovoljenje osnovnih potreba ima primat nad potrebom za autentičnošću jer se radi o zadovoljavanju osnovnih potreba za preživljavanjem. Zato, da bismo preživjeli, uklopili se i bili prihvaćeni, odbacujemo svoju autentičnost na mjestima na kojima mislimo da se moramo konfomirati da bismo bili prihvaćeni.

Dakle, u prvih sedam godina života, dok smo bili najviše podložni programiranju izvana, naš um nas je štitio od iskustava u kojima nismo bili bezuvjetno prihvaćeni autentični kakvi jesmo. Ta su iskustva: posramljivanje, okrivljavanje, umanjivanje, zanemarivanje, zlostavljanje, uspoređivanje, i sva druga iskustva u kojima smo doživjeli nemoć, strah, kažnjavanje i potiskivanje našeg autentičnog ja.

Um nas je štitio na način da smo zbog toga što smo morali preživjeti, počeli koristiti neautentične strategije kako bi pridobili pažnju, potvrdu i sigurnost. Time smo kompromitirali svoju autentičnost. Počeli smo mjeriti svoju osobnu vrijednost u skladu sa time koliko dobro ispunjavamo tuđa očekivanja i koliko dobro zadovoljavamo tuđe potrebe od nas. Uspoređivali su nas sa drugima, pa smo se i sami počeli uspoređivati. Naši roditelji su mislili i htjeli najbolje za nas, ali nitko osim nas samih ne zna što je za nas najbolje.

Sve blokade energija naših roditelja su programirane u nas. Drugim riječima, neautentičnost naših roditelja je prenesena na nas postala je naša neautentičnost. Morali smo je prihvatiti da bi bili prihvaćeni, baš kao što su to morali i naši roditelji. Konformirali smo se da bismo se uklopili i da bi nam život postao prihvatljivo podnošljiv, kao i za one oko nas.

Cijena koju smo platili za taj privremeni mir je bila naša izvorna kreativna energija – naša autentičnost. Tako su nastale naše energetske blokade: prilagođavanjem. To je funkcioniralo neko vrijeme. Imali smo i neke nagrade, ali nakon nekog vremena, cijena koju smo platili svojom energijom postala je previsoka. To zapravo znači „prodati dušu vragu“ – prepustiti se egu koji je neautentičan da bismo „uspjeli“. Cijena koju smo platili postala je vidljiva u nemogućnosti postizanja unutarnjeg mira i trajnijeg  zadovoljstva životom, ma što god pokušali.

Međutim, ako nema autentičnosti, nema mjesta za naše Istinsko Ja – onog koji smo došli biti. Nema mjesta za ostvarivanje svojih potencijala jer živimo u „bori se ili bježi“ ili preživljavačkom modalitetu. Dok preživljavamo nemamo vremena za ulazak u sebe, upoznavanje sa svojim Energetskim Dizajnom. Nemamo vremena za meditaciju, ispunjenje svoje životne misije, ostvarivanje svojih uspavanih potencijala za dobrobit sebe i zajednice. Nemamo vremena za svjesno spajanje sa izvorom naše životne energije – Univerzalnim Poljem jer pokušavamo preživjeti. Preživljavamo kada smo u programu nezadovoljenih osnovnih potreba – programiranju kojem smo podvrgnuti u djetinjstvu. Percepiramo sve i svakoga kao potencijalnu prijetnju za naš opstanak. Ovisni smo o svojoj osobnoj drami u kojoj igramo ulogu žrtve. Preživljavanje je posljedica neautentičnosti. Kada smo autentični, privlačimo sve što nam je potrebno za ostvarivanje svojih potencijala i svrhe!

Mjesta na kojima smo programirani su mjesta na kojima se ne volimo, na kojima smo zbunjeni, nepouzdani, neautentični, blokirani, neugodno nam je jer smo krivo shvatili da je to ono što smo mi, ali se radi o tuđoj strategiji funkcioniranja, koja se vuče možda još od srednjeg vijeka putem naslijeđa. Problem nastaje u tome što maska ega postaje ono što mi mislimo da jesmo. Identificiramo se sa osobnošću, putnikom u vozilu. Mislimo da je naš ego naše Pravo Ja. I tome pridonosti cijela moderna igra skrivača sa činjenicom da smo prvenstveno energetska bića, i da je sve stvoreno također od iste energije i povezano sa Poljem.

Praćenje svojeg Energetskog Dizajna

Ako pratimo svoj Energetski Dizajn: Tip, Strategiju i Autoritet (koji su vidljivi u karti našeg Energetskog Dizajna), tada pratimo svoje Istinsko Ja, koje automatski privlači k nama sve ljude, situacije i resurse koji su potrebni za ostvarenje našeg punog potencijala, životne misije i poziva.

Praćenjem svoje Strategije i Autoriteta u potpunosti smo opremljeni (jedinstveno za nas!) svime što nam je potrebno da se uspješno suočimo sa svim životnim dilemama.

Prihvaćanje samoga sebe je ključ do slobode koju tražimo od kada smo iskoračili iz djetinjstva u svijet odraslih. Prihvaćanje sebe je otpuštanje programiranog dijela svoje neautentičnosti, dijela kojeg smo pokupili od drugih a ne služi nam više.

Prihvaćanje svoje jedinstvenosti je ključ do naše prave moći.

Problem je nedostatak ljubavi prema sebi: ne prihvaćanje svih svojih dijelova. Tome su uzrok očekivanja koja imamo prema samome sebi a koja nikada ne uspijevamo zadovoljiti. Ne uspijevamo ih zadovoljiti jer su to tuđa očekivanja od nas – naših roditelja, kulture, svjetonazora, „američkog sna“, nazovite kako god želite proces trčanja za srećom u materijalnom svijetu. Kada živimo autentično i u skladu sa svojim energetskim dizajnom – obilje (i materijalno!) s lakoćom ulazi u naš život. SVE s lakoćom ulazi u naš život jer Kreativna Energija teče slobodno. Energija se ne može siliti, a kamoli batinom natjerati u naš život.

Kada se poznajemo (svoj Energetski Dizajn) i živimo autentično po svojem dizajnu – za što smo opremljeni unutarnjim sustavom navođenja, osobnim GPS-om koji nas uvijek navigira prema našem punom potencijalu, skladu i ljubavi, tada energija slobodno teče kroz nas.

Ovdje možete pročitati više o Human Design sistemu: Human Design.

Samo je jedna Energija

Postoji samo jedna energija i to je energija Univerzalnog Polja.

Sva fizička stvarnost je zapravo energija koja postoji u ogromnoj mreži koja se proteže preko vremena i prostora. Tu mrežu nazivamo različitim imenima.  Riječima kvantne fizike, radi se o Kvantnom Polju ili Polju Univerzalne Svijesti (ili samo skraćeno: Polje), nevidljivom polju informacija i frekvencija u beskonačnom vremenu i svim prostorima i dimenzijama.

Riječnikom duhovnost, religije i misticizma, to Polje zovemo: Bog, Duša, Izvor, Polje, Univerzalna Inteligencija, Viši Um, Više Sebstvo, Univerzum, Sve što Jest, Stvoritelj, Supersvjesni um, Duh, Sila, Vorteks, Unutarnje Biće, Sve Što Jest, Ja Jesam Prisutstvo ili Prisutnost u sadašnjem trenutku, Kristova Svijest… nije važno koji naziv koristimo – radi se o energiji koja daje život svemu.

Kako god zvali to Polje, ono je izvor iz kojeg potječe sve u našem materijalnom svemiru.

Polje se sastoji od svijesti i energije i svi smo dio tog Polja. Polje zovem i Prijateljskim Kozmosom jer je suština polja LJUBAV.

Sve fizičko u svemiru je ujedinjeno u tom Polju, iz njega potječe i njemu se vraća. Sve je neodvojivo povezano sa Poljem, iako sa naših pet fizičkih osjetila doživljavamo iluziju odvojenosti.

Naš osobni GPS je uvijek usmjeren prema Polju, ali da bismo došli do slobodnog tijeka te Životne energije Polja kroz naše energetske centre, moramo dati Pravom Ja da vozi naše vozilo u skladu sa našim Energetskim Dizajnom, Strategijom i Autoritetom, umjesto da ego Promatrač vozi prema očekivanjima/programiranjima okoline.

Kada energija slobodno teče prirodno smo zdravi, vitalni, mirni, balansirani, obilni, u dobrim odnosima. Kada energije slobodno teče uvijek smo na pravom mjestu u pravo vrijeme, imamo osjećaj pripadnosti, u sadašnjem smo trenutku, u svojem tijelu i ne bježimo od sebe nikuda. Osjećamo da je zemlja naš dom a svi su naša braća i sestre. Osjećamo zahvalnost za to što smo živi. Sve dolazi k nama, mi ništa ne moramo „činiti“ niti biti da bismo zasluživali jer utjelovljujemo Pravog Sebe. Ne moramo ništa činiti jer se činjenje dešava a mi mu samo dopuštamo. To je moguće zato jer živimo u skladu sa svojom pravom prirodom i dizajnom.

Dopuštamo sebi biti mi, autentični. Odgovaramo samo svojem unutarnjem Autoritetu jer on jedini zna što je za nas ispravno, a budući da uvijek postupa iz stanja jednosti sa svima, praćenje unutarnjeg autoriteta ujedno jest i najveće dobro za sve.

Poznati sebe znači voljeti sebe. Put do ljubavi prema sebi je put upoznavanja sebe – autentičnog sebe i svojeg jedinstvenog načina funkcioniranja.

Unutarnji Autoritet

Jedini autoritet kojeg imamo je naš unutarnji Autoritet. Nitko drugi ne može znati što je za nas najbolje jer smo jedinstveni.

Unutarnji Autoritet NIJE glas unutarnjeg Sabotera koji je programiran da nas nesvjesno sabotira kroz glas okrivljavanja, perfekcionizma, neprihvaćanja samog sebe, očekivanja koja imamo od sebe zbog drugih. Unutarnji Autoritet nikada ne krivi, kažnjava, osuđuje, prosuđuje, uspoređuje se, manipulira, pregovara, nagovara, koristi silu, umanjuje, straši. To su sve alati Sabotera.

Unutarnji Saboter je zapravo internalizirani kritični glas naših roditelja i svih drugih koji su nas programirali tijekom djetinjstva. Ultimativno ima dobru namjeru jer se želi uklopiti, biti koristan, prihvaćen, pomagati i osvarivati se, međutim, radi to na način da se krivi da nije dovoljno dobar i pokušava dostići nekakav iluzorni ideal samoga sebe jer misli da će tada biti napokon prihvaćen. Ali prihvaćanje koje traži može doći samo od samoga sebe. Ironija je u tome što unutarnji Saboter sam sebe ne prihvaća jer se konstantno krivi i kažnjava. I time nam onemogućava da se prihvatimo.

Na prvi pogled on djeluje korisno, poput glasa „zdravog razuma“ ili morala, etike, pravednosti, potiče na postignuća i izvrsnost. Zato ga i slušamo – straši nas da ako ga ne slušamo neće biti dobro, prijeti nam napuštanje, neuspjeh, bol, siromaštvo,smrt. Istina je potpuno suprotna – saboter je glas koji ne pripada nama već je poput snimke tuđih glasova koju neprekidno vrtimo u glavi a drži nas podalje od autentičnosti i slobodnog korištenja svojih urođenih talenata.

Deprogramiranje

Deprogramiranje je proces skidanja lažnih slojeva ega sa Istinskog  Ja. Drugim riječima, pretvaranje Sabotera uma u Saveznika.

Um nam treba biti prijatelj. Njegova je uloga da napravi smisao od svega što se dešava u našem iskustvu za nas osobno, odnosno, da napravi osobni smisao od tijeka Životne Energije kroz nas. Uloga uma je da „prevodi“ inspiraciju Životne Sile i da je koristi u svrhu općeg dobra.

Deprogramiranje je proces otpuštanja onoga što nismo.

Ne trebamo stvarati novo ja niti kreirati „novog sebe“. To je zamka „rada na sebi“ koji podrazumijeva da se od nas traži da zamišljamo, vizualiziramo, mantramo, afirmiramo nekog idealnog sebe u budućnosti. Naime, ako krenemo tim putem kreiranja novog, idealnog ja, zamislimo ga i onda se trudimo što više biti ta osoba a prethodno ili istovremeno ne otpuštamo ono što nismo i što nije u skladu sa tim novim ja, dovesti ćemo se do vrlo frustrirajućeg stanja u kojem dajemo sve od sebe da se isponova „kreiramo“ raznim duhovnim alatima, ali rezultat vrlo često izostaje. Umjesto rezultata, primjećujemo da smo još uvijek siromašni, sami, pretili, neuspješni, prestrašeni ili što god čime se umanjujemo u sebi.

Naime, mi se moramo prihvatiti ovakvi kakvi jesmo, a ne stvarati nekog novog idealnog ja kojem stremimo. Stvaranje „novog ja“ podrazumijeva da nešto ne valja sa ovim ja kakvi sada jesmo. I tu je glavni zaplet i problem.

Jer, sve je u redu s nama sada, i uvijek je bilo i uvijek će biti.

Mi samo sebe procjenujemo, osuđujemo i očekujemo od sebe stvari na način na koji smo programirani od okoline. Drugim riječima, pokušavamo sebe strpati u neki iluzorni okvir kako bismo trebali izgledati, ponašati se, što bismo rebali raditi, koliko novaca imati, itd. da bismo vrijedili. Sve su to samo procjene bazirane na odvojenosti i vanjskim pokazateljima koji nikako ne govore o nečijoj vrijednosti. Ali podvrgnuti smo tom načinu procjene i sami prilikom odrastanja i tako i mi procjenjujemo sami sebe i druge.

Zbog toga je pronalazak vlastite autentičnosti tako važan. Jer se jedino tako možemo zavoljeti – prihvatiti svoju jedinstvenost koja se ne može uspoređivati sa nikime! !

Naš idealni, Istinski, autentični Ja je već sada u nama! Mi već jesmo cjeloviti i uspješni samim time što Životna Sila teče kroz nas. Mi smo dio Univerzalnog Polja Inteligencije koje nema suvišnih kreacija. Ako postojite – vrijedni ste bezuvjetne ljubavi. Polje vas već voli bezuvjetno. Samo vi sebi ne dozvoljavate voljeti se jer mislite da nešto s vama nije u redu. Ono što nije u redu s vama je pitanje koje si stalno postavljate: Što nije u redu sa mnom?

Istinski Ja je već u nama, ali mu mi ne vjerujemo. Umjesto njega, svojeg unutarnjeg i jedinog Autoriteta,  slušamo svojeg Sabotera iz straha da ćemo biti kažnjeni, napušteni, neprihvaćeni, neuspješni ako smo autentični. To je rezultat programiranja.

Najuspješniji ljudi su autentični. Uspješnost je dozvoliti si biti onaj koji jesmo. Uspješnost je sposobnost prihvaćanja i ljubavi prema sebi, i ne mjeri se isključivo materijalnim pokazateljima.

Uspješnost je stanje postojanja koje može proistjeći samo iz slobodnog tijeka Životne Energije kroz naše fizičko tijelo.

Deprogramiranjem vraćamo svoj prirodni autoritet, mijenjamo način na koji donosimo odluke i navigiramo kroz svoje jedinstveno životno iskustvo.

Vanjski svijet je ogledalo a ne uzrok!

U životu privlačimo ljude i situacije u skladu sa svojim programiranjem: ono što mislimo da nama nedostaje primjećujemo u drugima. Također, ono što ne želimo vidjeti na sebi vidimo na drugima. Drugi su naša ogledala. Ljudi ulaze u naš život da nam ukažu (čineći to svjesno i nesvjesno) na otpor kojeg sami sebi pružamo od toga da budemo autentični, odnosno, da se volimo i prihvaćamo. Drugi ljudi ulaze u naš život ne zato da bi nam dali prihvaćanje i bezuvjetnu ljubav koju si sami ne možemo dati, nego da nam ukažu na to da sami sebe ne prihvaćamo i ne volimo.

Očekujemo od drugih da nas prihvate i vole, čeznemo za vanjskim priznanjem i postignućem. Mislimo da znamo što nam treba i što želimo da bismo bili zadovoljni sobom. Čeznemo za nečim izvan nas da nam potvrdi našu vrijednost. Međutim, to je samo programiranje u nama. Ono što mislimo da moramo biti, imati, činiti. Dok smo bili djeca naučili smo da moramo biti nekakvi da bi nas se voljelo, pohvalilo, priznalo. I to nikada nismo prestali činiti – maska ega koja je tada stvorena i dalje je na mjestu svaki puta kada nismo autentični. Svaki puta kada kažemo da a mislimo ne, svaki puta kada kažemo ne a mislimo da, propuštamo priliku pustiti našoj energiji da slobodno teče i odvede nas do svega što trebamo da bismo bili ispunjeni. Guramo rijeku koja sama teče i pri tome se strašno umaramo.

Zavodljivost ove privlačnosti prema vanjskom ispunjenju, uspjehu i potvrdi vodi nas samo dalje od našeg pravog Energetskog Dizajna, odnosno, upotpunjava egove ideje o tome što bismo trebali biti. To je ujedno i razlog zbog kojeg ne živimo svoje pune potencijale: pokušavamo biti netko tko nismo čineći to na način koji nam je netko drugi nametnuo.

Kada pokušavamo biti ono što za nismo dizajnirani, nego programirani, naše energija ne teče slobodno. Sve biva iskrivljeno, postanemo izgubljeni u „potrazi za srećom“, ali sreća nam neprestano izmiče. Baziranje odluka i svojeg stanja postojanja na našim konstantno promjenjivim željama i vanjskim okolnostima našeg životnog iskustva je jalov posao – kao da pokušavamo izravnati glačalom vodom ili gradimo kuću na pijesku. Naše stalno promjenjive želje su rezultat onoga što mislimo da želimo i trebamo da bismo se dobro osjećali (potraga za srećom), i radi se o onome što nismo mi već smo programirani da želimo. Kad – tad doći će do neuspjeha, osjećaja neuspjeha, frustracije, ogorčenja, ljutnje, tuge, straha, stida, zavisti, razočaranja.

Kada pratimo svoje autentične, unutarnje želje i porive da se izrazimo, tada nam one ne izmiču. Ne jurimo za njima niti ih pokušavamo krvlju, suzama i znojem natjerati da se ostvare, da bi nam vrlo brzo postale nezanimljive jer su se pojavile nove želje.

Autentičnost

Svaka odluka koju donosimo u svojem životu nas ili drži na našem putu ili nas odvraća s našeg puta. Ili nas približava našoj pravoj prirodi ili nas od nje udaljava, ponekada i vrlo bolno, jer biti odvojen od svoje prave prirode nikako ne može biti ugodno.

Odluke koje donosimo iz mjesta autentičnosti (za autentičnost nas osposobljava upoznavanje sa svojim Energetskim Dizajnom), odnosno iz unutarnjeg Autoriteta, uvijek su poravnate sa našim Istinskim Ja. Pravo ja je pak poravnat sa našom svrhom, namjerom, misijom i punim potencijalima jer je poravnat sa samim izvorom: Poljem.

Praćenje svojeg Energetskog Dizajna, Strategije i unutarnjeg Autoriteta, odnosno vodstva Istinskog Ja, vodi nas prema našoj „sudbini“, stavlja nas u odnose, situacije, lokacije, poslove koji su pravi za nas, odnosno, za naše najviše dobro.

Odluke koje donosimo egom koji prati tuđe, programirane strategije, vanjski autoritet i govori nam glasom sabotera (programiranim umom) odvode nas sa našeg puta. Drugim riječima, ne koristimo svoju punu energiju i talente za koje smo dizajnirani. Sjetite se, svatko od nas je jedinstven.

Upoznavanjem sa svojim Energetskim Dizajnom i korištenjem svoje osobne strategije i autoriteta za navigiranje kroz život premošćujemo saboterov glas koji kaže da moramo nešto još uraditi, zaraditi, imati, biti.

Nitko od nas nije uspio uzeti sa sobom svoje fizičke vrijednosti i vlasništva iza granice ljudskog iskustva koje nastupa napuštanjem svojeg ljudskog vozila – tijela. Stoga, naša svrha dok smo ovdje nije i ne može biti akumulacija ičega. Naše želje se konstantno mijenjaju i nisu stvarne.

Upitajte se: ima li ikoji dio vašeg životnog iskustva koji se s vremenom neće promijeniti?  Mi samo mislimo da ćemo novcem, položajem, ljepšim izgledom ili nečim drugim van nas upotpuniti unutarnju prazninu koja u nama zjapi zbog zbog energetske blokiranosti – neautentičnosti.

Jedini izlazak iz ovog labirinta je prihvaćanje samoga sebe.

Nikakva količina aplauza izvana neće nam popuniti tu prazninu u nama, iako nam se čini da hoće. Baš ta iluzija nas tjera u potragu za srećom koja izgleda kao pas koji lovi svoj rep. Popunjavanje unutarnje rupe, odnosno, energetsko odblokiravanje moguće je jedino prihvaćanjem samoga sebe, prihvaćanjem svoje jedinstvenosti i energetskog dizajna, te životom u skladu sa vlastitim unutarnjim Autoritetom.

Sva ljudska bića imaju pravo biti sam sebi svoj autoritet!

Sva neugoda koju osjećamo proizlazi iz našeg nepriznavanja samih sebe. Uvijek imamo puno planova koje ćemo ostvariti i što ćemo raditi u budućnosti, kada bude vrijeme za to, ali nikada nije vrijeme u budućnosti ako ga provodimo sada reflektirajući prošlost i sanjajući budućnost. Jedino vrijeme za prihvaćanje sebe je SADA.  Ne kada budemo bogatiji, vitkiji, uspješniji. Sada.

Zaključak

Naše Istinsko Ja je naša unutarnja prisutnost. Svi je imamo ali smo je napustili kada smo iskoračili iz djetinjstva u svijet ego uma i dokazivanje svoje vrijednosti. Naše Istinsko Ja postalo nam je naivno, maštarija na koju se u „stvarnom svijetu odraslih“ više ne možemo osloniti. I tako smo napustili svoje unutarnje vodstvo i počeli slušati glas svojeg ega koji najčešće zvuči kao Saboter. Naše Istinsko Ja je generalni direktor i režiser koji stoji iza svih naših iskustava. Naše Istinsko Ja ima cijelu sliku tko smo mi zapravo i koje potencijale imamo. Što se više spojimo sa našim Istinskim Ja praćenjem svojeg unutarnjeg Autoriteta, to više uviđamo našu konekciju sa svojom pravom prirodom reflektiranu vani, u našim odnosima i životim iskustvima.

Kažemo u današnje moderno new-age doba da kreiramo svoju realnost. Tehnički, točnije je reći da mi kreiramo svoje iskustvo realnosti koju za nas ko-kreira Polje. Dio kojeg mi kreiramo je dio u kojem postoji naša slobodna volja, a to je sloboda da pratimo svoje unutarnje vodstvo ili ne. Sloboda da budemo autentični ili ne. Sloboda da se volimo ili da se ne volimo.

Kvalitetu našeg životnog iskustva kreiramo sami slobodnom voljom.

Kada pratimo svoje autentično, Istinsko Ja i vodstvo, tada smo u skladu sa svojim energetskim dizajnom i Polje za nas kreira KAKO će se sve desiti. Stavlja nas na pravo mjesto u pravo vrijeme da bismo dobili ljude, resurse i prilike za ostvaranje svojih istinskih želja i potencijala.

Praćenje svojeg unutarnjeg vodstva jest pravi put. Zovemo to još i praćenje glasa svojeg srca, intuicije, ali kako ga god zvali, radi se sustavu navigacije koji zna tko smo zaista, što želimo i kako da to postanemo.

Kada pratimo egove upute kako ići kroz život, pružamo otpor i slijepi smo za prilike. Stalno se pitamo: KAKO? Kako ću preživjeti? Kako ću naći posao? Kako ću naći partnera? Kako ću uspjeti? Kako? Kako? Kako?

Na nama nije da odgovaramo na to pitanje! „Kako“ je domena Polja Univerzalne Svijesti i našeg Istinskog Ja, koje će nas dovesti kuda trebamo, odnosno, biti ćemo privučeni svemu što trebamo.

Dok smo ovdje, naš je jedini zadatak oguliti sa sebe dogmu tuđih mišljenja, očekivanja i uvjetovanja. To znači: otpustiti sloj programiranosti, neautentičnosti. Ne zadržava nas ono što jesmo, već ono što mislimo da još nismo postigli!

Ne postoji niti jedan ispravniji način življenja svojeg života od onoga koji je za nas ispravan. Buka tuđih mišljenja i očekivanja zaglušuje naš unutarnji glas Autoriteta ako mu dopustimo. Onda smo prepuni „moranja“. Mislimo da moramo netko biti, moramo nešto činiti, moramo nešto određeno postići, moramo… Kažnjavamo se jer nismo „najbolji“. Po čijem standardu? Naših roditelja? A od kuda potječu njihovi standardi? Od njihovih roditelja. I tako možemo unatrag sve do pećine u kojoj su naši davni pretci strahovali od vremenskih nepogoda misleći da ih bogovi kažnjavaju.

Energija autentičnosti je najviši oblik izričaja kreativne energije jer slobodno teče. Ako se trudimo biti najbolji po standardima društva, priznanje koje želimo teško da će stići. Po tim standardima će uvijek biti netko „bolji“ jer se radi o uspređivanju sa ego stajališta (tko ima više, tko ima kakav status, itd.).

Poanta je da mi ne trebamo biti najbolji u svemu, samo trebamo biti najbolji u tome da budemo mi.

Autentični mi. Nema nikoga boljega u tome da bude mi. Tada ćemo automatski biti prepoznati od svih drugih.

Mi možemo biti samo ono što jesmo. I to je dovoljno. Ne samo da je dovoljno, to je SVE! Svatko je jedinstven, a opet povezan sa svime i svima. Svatko od nas dio je cjeline i bez nas ne bi kreacija bila potpuna. U trenutku kada istinski prihvatimo svoju jedinstvenost postajemo božanski.

Prati svoju strategiju. Poštuj svoj unutarnji autoritet. Voli se. Tvoj pogled na svijet je jedinstven, dragocjen i istinit.

Ljubim.

Pozvani ste na uzbudljivo putovanje kroz vaš Human Design eksperiment, kroz HED Transformacijsku Školu ili kroz Self-study.

Za putokaze na vašem Putu Buđenja, napisana je knjiga Peti Element.