Mjesec u natalnoj karti: vaše Unutarnje dijete

Zašto su Mjesec i njegovo kretanje toliko važni za čovjeka?

Mjesec je jedini Zemljin prirodni satelit i ujedno joj je najbliže nebesko tijelo. Već ta nam činjenica govori da je jako važan za život svih nas koji nastanjujemo planetu.

Mjesec, iz pozicije gledanja sa Zemlje, stalno mijenja svoj oblik i kružeći oko nas uzrokuje micanje plime i oseke. To znači da utječe na svu vodu na Zemlji, a ljudska bića su najvećim dijelom od vode – čak 90%. Voda su emocije, a znanstvenici su već dokazali da ljudska misao utječe na molekule vode. No, i Mjesečeva kretanja utječu na tu istu vodu:  Mjesečeve mijene (gravitacija) uzrokuju promjene u ljudskim tijelima, i to prvenstveno u emotivnom doživljaju sebe i svoje okoline.

Mjesečeve mijene ciklički utječu na ritmove hranjenja, aktivnosti, razmnožavanja, plodnosti, i to ne samo kod ljudi, već i kod svog živog svijeta na planeti. Zapravo, znamo da je i sama Zemlja živući organizam, tako da Mjesec svojim cikličkim kretanjem (fazama) oko Zemlje direktno utječe na sve nas, kako individualno, tako i kolektivno. Ignoriranje Mjesečevih ciklusa je ignoriranje vlastite prognoze emocionalnog vremena!

Svi znamo da se za punog Mjeseca nešto „čudno“ dešava. Mjesečeve mijene uzrokuju promjene u u moždanim valovima i električnim impulsima mozga, a to najviše možemo osjetiti za vrijeme punog Mjeseca kada nam se čini da su svi „poludjeli“. Radi se zapravo o tome da su podsvjesni dijelovi koji inače uspješno držimo potisnutima za vrijeme punog Mjeseca puno vidljivije (obasjani su), od tuda i osjećaj „ludosti“. Razlog zbog kojeg nam postaju vidljive je očigledan, iako ne i najugodniji: potrebno ih je sagledati i otpustiti.

Prema karmičkoj grani astrologije, Mjesec je nositelj svih naših inkarnacijskih osobnosti ikada, on sadrži priču naše karme (od kuda smo došli) i dharme (kuda idemo) preko Mjesečevih čvorova. Kaže se da se sva evolucija (zbog koje smo i došli) dešava upravo preko emocija, a to je Mjesečeva vladavina.

Simbolika Mjeseca

Simbol Mjeseca je prikazan polumjesecom koji predstavlja polovicu simbola Sunca (kruga sa točkom u sredini), odnosno dijeljenje Svega Što Jest (Izvora, Duha) u individualne Duše. Sunce predstavlja svjesnu, a Mjesec predstavlja nesvjesnu, emotivnu polovicu individualizirane Duše.

Mjesečevo neprestano cikličko mijenjanje oblika u osam faza od mlađaka (mladog mjeseca) do slijedećeg mlađaka predstavlja naše promjene emocionalnog raspoloženja i osjećaja koji nas preplavljuju. Ali, budući da nam Mjesec reflektira Sunčevu svjetlost, i to čini u predvidljivim ciklusima, Mjesec povezujemo i sa navikama i obrascima ponašanja koje niti ne znamo da radimo – podsvjesnim obrascima funkcioniranja. Već spomenuti jedan Mjesečev ciklus traje otprilike 28 dana a taj period korespondira sa ženskim menstrualnim ciklusom, pa povezujemo Mjesec i sa plodnošću i majčinstvom, odnosno, ženskom, yin energijom.

Sunce i Mjesec – Yin i Yang

Mjesec u natalnoj karti predstavlja ženski aspekt, animu odnosno, ženski dio psihe svakoga od nas, bez obzira na spol. Sunce čini mušku polovicu (sve o Suncu možete pročitati ovdje), a zajedno čine jedinstvo svake osobnosti: svjesno (Sunce) i podsvjesno (Mjesec).

Odnos između Sunca i Mjeseca, našeg svjesnog i podsvjesnog je posebno važan u tumačenju natalne karte. Mjesec predstavlja jednu polovicu osobnosti, dok Sunce predstavlja drugu. Cjelokupna osobnost je spoj Mjesečevog i Sunčevog znaka. Drugim riječima, zajedno predstavljaju, po Carlu Jungu, animusa – svjesni dio (Sunce, muški aspekt) i animu – podsvjesni dio (Mjesec, ženski aspekt).

I muškarci i žene imaju u sebi i Sunce i Mjesec, osnovni muški i ženski arhetip. Oni predstavljaju veliku yin – yang polarnost koja se prožima kroz cijelu Kreaciju.

Mjesečevo neprestano cikličko mijenjanje oblika u osam faza od mlađaka (mladog mjeseca) do slijedećeg mlađaka predstavlja naše promjene emocionalnog raspoloženja i osjećaja koji nas preplavljuju. Ali, budući da nam Mjesec reflektira Sunčevu svjetlost, i to čini u predvidljivim ciklusima, Mjesec povezujemo i sa navikama i obrascima ponašanja koje niti ne znamo da radimo – podsvjesnim obrascima funkcioniranja. Već spomenuti jedan Mjesečev ciklus traje otprilike 28 dana a taj period korespondira sa ženskim menstrualnim ciklusom, pa povezujemo Mjesec i sa plodnošću i majčinstvom, odnosno, ženskom, yin energijom.

Vidimo da postoji prirodna podijeljenost, dualitet, polarnost, a zadatak svakoga od nas je da u sebi nađe balans između ta dva aspekta. Simbolički to možemo prikazati Yin – Yang krugom koji pokazuje idealan spoj oba polariteta, u kojem crno sadrži bijelo, a bijelo crno – ništa nije odvojeno od svega ostaloga, svatko od nas ima u sebi i yin i yang, i svjetlo i tamu. Pronalaženje harmonije između unutarnjeg muškog i ženskog aspekta je jedini recept za radostan život. Često se to još naziva i Prosvjetljenjem ili Svetim Brakom. To je unutarnja unija razuma (logike) i osjećaja (intuicije).

Konkretno to znači da trebamo naći balans između muškog poriva za autonomnom individualnošću i ženskog osjećaja pripadnosti većoj cjelini, između muškog aktivnog i ženskog receptivnog, između misli i osjećaja, između svjesnog i nesvjesnog, između preživljavanja/konkurencije i kreiranja/suradnje.

Astrološka i psihološka razlika između Sunca i Mjeseca je u tome što je Sunce ego, svjesni osjećaj za Sebe, vlastiti identitet i način na koji se predstavljamo drugima.

Sunce je povezano sa potrebom ega da bude priznat u vanjskom svijetu i načinom na koji osoba ide za tim postignućem. Mjesec je, s druge strane, sasvim drugačiji dio ljudske psihe koji je povezan sa podvjesnim dijelovima sebe, ne onima koji se nužno iskazuju na van, već se osjećaju iznutra

Često nije u potpunosti verbalno izraziv, već samo kroz simbole, snove i intuiciju. To su sve načini na koji komuniciramo sa svojom podsviješću, odnosno, nesvjesnim materijalom.  Osobina koje Mjesec u nama predstavlja često nismo svjesni (budući da se radi o obrascima ponašanja, reagiranja i emotivnim reakcijama koji su stečeni do sedme godine života od roditelja i okoline), ali drugi ljudi ih vrlo dobro vide na nama.

Sunce predstavlja onaj svjesni dio nas kojeg dopuštamo drugima da vide, a Mjesec je emocionalna strana koju držimo skrivenom. Mjesec također pokazuje onu našu stranu koja reagira automatski, prije nego stignemo razmisliti. Opisuje kako instinktivno reagiramo na okolnosti, a posebno se to vidi u kriznim situacijama ili kada nas netko uhvati nespremnima.

To ima smisla budući da je Mjesec zadužen za naše instinktivni mehanizam „bori se ili bježi“ (fight or flight) koji se automatski pali kada podsvijest procijeni da smo u opasnosti i da se treba ili braniti ili pobjeći. Dakle, Mjesec pokazuje naše tipične automatske obrasce reagiranja na vanjske okolnosti kada nemamo vremena za razmišljanje. Podsvijest, koristeći se instinktom za preživljavanje i osjećajima, poput automatskog pilota preuzima vodstvo nad svjesnim umom.

Mjesec je naše unutarnje dijete

Mjesec simbolizira emocije u osobi, odnosno, kakva je osjećajna priroda individue. Povezujemo ga sa „unutarnjim djetetom“, odnosno emocionalnim tijelom koje svatko od nas ima a koje je formirano tijekom prvih sedam godina života putem naše okoline i roditelja, a zatim je potisnuto. Sedmogodišnji ciklus je vrlo važan ciklus jer se sva evolucija u prirodi, pa tako i emotivni, mentalni, fizički i duhovni razvoj svakoga od nas, dešava u ciklusima od sedam godina. 

Emotivno formiranje svakoga od nas započelo je još u maternici, i to preko vibracija majčinog srca, rezonancom njezinog glasa, itd. To znači da ste već u maternici mogli osjećati da li ste željeno dijete ili ne. Prvih sedam godina života je naša podsvijest popunjena emotivnim obrascima ponašanja i reagiranja temeljem interakcija s našim roditeljima, njihovim odnosom prema nama i jedno prema drugome, te interakcijom sa neposrednom okolinom. Dakle, sadržina vašeg Mjeseca je zapravo taj emotivni svijet podsvijesti kojeg svatko od nas ima jedinstveno formiranog, a podrazumijeva: 

instinkte i način na koji doživljavamo promjene (ciklička priroda i promjenjivost Mjeseca), promjene emotivnog raspoloženja (mood swings), doživljaj žena, majke, uklapanje u zajednicu, da li smo prihvaćeni ili ne, te što nam treba da bismo se osjećali sigurnim.

Sve to smo popunili u prvih sedam godina života i vidljivo je znakom, položajem u kući i aspektima natalnog Mjeseca.

Sad se možete pitati kako je to popunjeno u djetinjstvu neverbalnom interakcijom s okolinom, a istovremeno stoji i u natalnoj karti simbolizirano Mjesecom? Mjesec ne pokazuje vašu Majku (i uvjete odrastanja) doslovce, već vaš unutarnji doživljaj, odnosno, ono što ste trebali od Majke i njegovanje koje ste trebali da biste se osjećali sigurno i voljeno. Drugim riječima, vaša majka je možda bila sasvim drugačija od onoga što ste vi trebali od nje i što ste na nju projicirali u svojim željama da ona to bude. Mjesečev znak pokazuje ranu vezu između majke i djeteta na temelju koje je nastalo „programiranje“ osobnosti: kako ćemo kasnije u životu pokušavati od drugih dobiti  ljubav, njegu, sigurnost, zaštitu.

Npr. Mjesec u Ovnu će tražiti od drugih da mu se dive, da prepoznaju njegove posebne kvalitete vođe, hrabrost i asertivnost.

Mjesec u Biku tražiti će topli dom, finu hranu, maženje, materijalnu sigurnost.

Mjesec u Blizancima tražiti će mentalnu stimulaciju i pažnju, želi da ga se sluša što ima za reći.

Mjesec u Raku trebati će siguran i nježan dom i validaciju snažnih osjećaja koje ima (Mjesečev vladar je Rak).

Mjesec u Lavu želi biti obožavan i na pijedestalu.

Mjesec u Djevici želi biti priznat za sve male stvari koje čini kako bi drugima bilo bolje.

Mjesec u Vagi želi ljepotu, mir, harmoniju u odnosima s drugima.

Mjesec u Škorpionu treba intenzivne emocije i duboke odnose pune strasti.

Mjesec u Strijelcu traži pažnju i društvo, želi biti viđen.

Mjesec u Jarcu treba osobni uspjeh, potvrdu vanjskih autoriteta o svojoj pravičnosti i ispravnosti.

Mjesec u Vodenjaku želi socijalne interakcije i rad za dobrobit šire zajednice.

Mjesec u Ribama treba potpuno emotivno spajanje s drugim, rastapanje u odnosima u blaženu uniju.

Detaljnije o karakteristikama Mjeseca u svim znakovima zodijaka pročitajte ovdje: Mjesec u znakovima zodijaka

Mjesec i Majka

Mjesec u natalnoj karti, pokazuje percepciju majke, ženskih i majčinskih figura općenito. Pokazuje očekivanja koja imamo od majčinskih figura: što nam treba da bismo se osjećali zaštićeno i voljeno.

Npr. netko sa Mjesecom u Ribama tražiti će u svojoj majci Riblje karakteristike (projicirati će na nju te karakteristike jer ih želi vidjeti), a to su: osjetljivost, suosjećanje, dijeljenje svijeta mašte o fantazije sa svojim djetetom, željeti će biti obuhvaćeno u potpunosti majčinom pažnjom kao da su jedno, htjeti će da majka dijete promatra kao ekstenziju sebe. Kasnije će osoba sa Mjesecom u Ribama i sama razviti stil roditeljstva koji će biti Riblji. Naravno, tu stoji i sjenka Riblje majke koja može ne dati djetetu nikakvog prostora za individualnost i granice između majke i djeteta mogu biti previše nejasne.

Kod žena se Mjesečeva priča pokazuje na način da, koliko se god trudile da neće biti poput svojih majki, upravo nađu kako prate iste obrasce kao i njihova majka, u skladu sa vlastitim Mjesečevim znakom. Razlog tome je što se radi o podsvjesnom obrascu kojega osvještavamo tijekom života.

Mjesečeva priča kod muškaraca je pak drugačija: oni će  neispunjena očekivanja od majke projicirati na ženske partnerice u svojem životu – od njih će očekivati da ih ispune, kad već majke nisu. Naravno, opet se radi o podsvjesnom odigravanju arhetipskih uloga, pa ako muškarcu izravno kažete da traži majku u vama, nećete naići odmah na topli doček takve izjave, koliko god ona bila očigledna vama i drugima.

Osim toga, Mjesec pokazuje i prirodu svih intimnih veza, obiteljskih i drugih, kao i život u domu, pa se iz Mjesečevog znaka da pročitati sve navedeno i kod muškaraca i kod žena.

Interpretacija Mjeseca u natalnoj karti

Dakle, Mjesec pokazuje osjećaje prema sigurnosti, njegovanju, primanju i davanju ljubavi, koji su nastali vrlo rano u djetinjstvu i zato su automatski, podsvjesni i vrlo često nisu dobronamjerno okrenuti prema samom sebi – to je i razlog zbog kojega ih želimo prepoznati (osvijestiti) jer inače kreiramo i re-kreiramo uvijek iste probleme, odnose i situacije u životu.

Doslovce sabotiramo sami sebe bez da razumijemo zašto to činimo –  jer kreiramo prema podsvjesnim obrascima koji nam govore da nismo dovoljno dobri. Uzmimo za primjer dijete koje je odraslo uz roditelje koji su ga konstantno upozoravali da pazi da ne padne, da se ne ozlijedi, govorili mu kako je ovo ili ono opasno, oštro, klimavo, držali ga predugo za ruku dok je dijete hodalo po stepenicama ili se igralo u parku. Takvo dijete je izraslo u fizički nesigurnu, nespretnu osobu koja nije samo na fizičkom planu nesigurna: od okoline je dobila jasne signale da je svijet opasno mjesto i da on nije dovoljno spretan i sposoban da se sa time nosi sam. Roditelji nisu imali lošu namjeru, ali dijete je upilo njihove strepnje kao vlastiti nedostatak i izraslo u bojažljivu osobu, koja niti ne zna zapravo zašto samog sebe promatra takvim. Podsvjesno se boji biti hrabar, odvažan i proaktivan jer su takvi njegovi pokušaji u djetinjstvu bili spriječeni “zbog njegove sigurnosti”.

Mjesečev znak odgovara na pitanje: kako prirodno reagiram na situacije? Kakav stil njegovanja trebam i dajem da bi se osjećao sigurno, ispunjeno, voljeno? Što mi treba da bi bio emotivno ispunjen? Znak u kojem je vaš Mjesec pokazuje kako smo doživjeli svoju majku, kako nas je njegovala, ali i način na koji mi njegujemo druge.

Mjesečeva kuća odgovara na pitanje: u kojem području života se osjećam najugodnije? Koje vrste iskustva mi daju najveći emocionalni doživljaj? Kuća pokazuje u kojim dijelovima života i okolnostima ćemo najviše iskazivati emocije i biti poput djeteta.

Sve o astrološkim kućama pročitajte u tekstu Dvanaest astroloških kuća – pozornica Igre Života.

Aspekti Mjeseca odgovaraju na pitanje: koje planetarne energije mi pomažu da se osjećam sigurno (harmonični aspekti), a od kojih osjećam nesigurnost (neharmonični aspekti)? Planeti koji su u aspektu s Mjesecom će biti jako važni u životu osobe i obojati će dodatno doživljaj Mjeseca, te će se energija tih planeta kanalizirati kroz aspekte života kojima Mjesec vlada:

majčinstvom, prilagodljivošću, ljubavlju prema životinjama, domom, obitelji, kućom, djetinjstvom i ranim okolišem u kojem se odrastalo, odnosom prema obitelji i roditeljima, stilom roditeljstva, vodom u tijelu, promjenama (osobito cikličkim), porodom, vidovitošću, intuicijom, emocijama generalno i potisnutim emocijama, odnosima s javnošću i javnim prisutstvom (popularnošću), dijetom, općenito nečijim okolišem, plodnošću, hranom, gastronomijom, proricanjem, funkcijama u tijelu općenito, navikama, prošlošću, maštom, prosvjetljenjem (iluminacijom), Majkom (arhetipom Kozmičke Majke) i važnim ženskim figurama u životu, trudnoćom, malim bebama, instinktima, suosjećanjem, majčinskim instinktima (roditeljskim instinktima), njegovanjem, prokreacijom, vidovitošću, javnim mišljenjem, nekretninama i posjedima, reproduktivnim sustavom, mjestom nečijeg stanovanja, restoranima, hotelima, hostelima, romantikom, morem, oceanima, vodom, suzama, osjetilima, putovanjima (posebno vodom), raspoloženjem, zaštitom i sigurnošću, kuhanjem, patriotizmom.

U medicinskoj astrologiji svaki dio tijela povezan je sa određenim  planetom, te direktno pokazuje zdravlje i vitalnost tog dijela tijela. Mjesec vlada tekućinama u tijelu, grudima, apscesima, abdomenom, mozgom, sustavom žlijezda u tijelu, ženskim reproduktivnim organima i probavnim organima.

Mitologija Mjeseca

Mjesec, u karmičkoj astrologiji pokazuje skup svih naših osobnosti do sada, odnosno, lekcije koje „ponavljamo“, gdje smo emocionalno najviše uključeni. Tamo gdje nam je natalni Mjesec u karti se ponašamo „kao dijete“, subjektivni smo i emocionalni bez da uključujemo razum, to su programi koje smo naučili kao djeca i preko njih interpretiramo cijeli život i sve druge ljude gledamo kroz leću vlastitog Mjeseca. Sada je jasno zašto je Mjesečeva priča bitna: osvještavanjem tih obrazaca po kojima interpretiramo svijet  – što još nazivamo i iscjeljivanjem unutarnjeg djeteta, osvjetljivanjem sjenke, buđenjem, osvještavanjem, integriranjem potisnutih emocija, itd., mi uzimamo osobnu moć u svoje ruke i prestajemo biti žrtva jer počinjemo sami sebi biti „roditelj“. To podrazumijeva da prestanemo od drugih očekivati da popune emotivne praznine u nama.

Mitološki, arhetip Mjeseca prikazan je kroz Mjesečevu Boginju i Veliku Majku. Mjesečni ciklus mjeseca, u kontrastu sa sunčevim godišnjim ciklusom, veže se uz ženine menstrualne cikluse u svim kulturama. Mjesečeve boginje su grčka Selena i Artemida, rimske Luna i Diana, egipatska Isis, i još mnoge druge.

U tarotu je Mjesec prikazan kartom Velike Arkane broj 2 – Velika Svećenica.

Velika Svećenica poznata je još i pod imenima Perzefona ili Isis, a predstavlja čuvara vrata podsvjesnog. Ona sjedi ispred vela koji zaklanja naš podsvjesni dio, koji je ujedno i naše unutarnje biće. Visoka svećenica zna tajnu kako ući u taj unutarnji, podsvjesni svijet. Ona je mudra, intuitivna i duhovno prosvijetljena zato jer je u kontaktu sa vlastitim osjećajima – čitava evolucija čovjeka dešava se upravo upoznavanjem vlastitih osjećaja i otkrivanjem podsvjesti.

Visoka svećenica ima duboko razumijevanje Univerzuma preko svoje intuicije i osjećaja – ona ulazi u sebe da bi objasnila vanjski svijet. Podsvjesni svijet ne možemo dokučiti svakodnevnim razmišljanjem, već meditacijom, snovima i simbolima. Velika svećenica nosi poruku njegovanja ženske strane i njezine sposobnosti za intuitivnim dokučivanjem smisla, a to se postiže slušanjem unutarnjeg vodstva. Racionalni um ovdje nema ingerencije.

Mjesec je nesvjesni dio nas koji pokazuje gdje učimo lekcije emotivne ovisnosti o drugima i vlastitih nesigurnosti. Neispunjene emotivne potrebe iz djetinjstva kasnije se manifestiraju kao traženje od drugih da ispune naše emotivne praznine potvrđivanjem naše vrijednosti.

Svaki takav pokušaj može samo na kratko, dok traje „efekt medenog mjeseca“ zamaskirati činjenicu da je jedini način da se osjećamo voljeni – dati sebi ljubav sami. Tek tada, preko Zakona Privlačnosti, možemo slobodno i bez očekivanja uživati u ispunjavajućim odnosima s drugima.

Otpustimo očekivanja od svih, a najviše od vlastitih roditelja da budu odgovorni za našu sreću i ispunjenost. Zagrlite svoje unutarnje dijete sada, i dajte sami sebi ljubav koju zaslužujete.

Ljubim.