Single Blog

Retrogradna Venera: PONOVNO ROĐENJE

 

Nekoliko dana nakon što je Pluton krenuo direktno i pokrenuo proces čišćenja i otpadanja svega što treba otići da bi napravilo mjesta novome, Venera danas kreće retrogradno.

Venera se kreće retrogradno manje od svih ostalih planeta, pa kada to čini, dotiče nas u sam centar naših srca. Venerin retrograd sličan je odlasku u podzemni svijet: jedan dio nas mora umrijeti da bi se rodila nova verzija nas samih.

Malo je reći da je ovo glavni astrološki događaj mjeseca Listopada, jer Venera je u znaku Škorpiona, i eto nas opet na temi koju nosi i Pluton kao vladar Škorpiona: smrt, transformacija, ponovno rođenje, seks, novac, opsesije, porezi, borba za moć, tabu teme, skrivene stvari kojih se stidimo… iako na prvi pogled ovo sve izgleda kao da bismo najradije prespavali Listopad, vjerujte mi da vas čeka vožnja života što se tiče intenzivnosti otpuštanja starog, ali isto tako i NOVA SLOBODA, NOVO ROĐENJE, NOVA SVIJEST.

Strah od smrti

U mojem je životu Škorpionska tema vrlo jaka i zato posebno osjećam sve tranzite koji imaju tu tematiku. I koliko god pokušavala izbjeći suočavanje sa neminovnošću smrti i kraja, jednostavno je nemoguće pobjeći. Ali niti ne bismo trebali! Jer najveći strah čovječanstva je strah od smrti, prestanka postojanja. I zato je život besmislen ako nema u njemu svijesti o duhovnoj dimenziji. Većinu vremena potiskujemo svoju smrtnost (što je vrlo prisutno u zapadnoj civilizaciji), ali onda dođu trenuci kada smrt nastupi…i napravi takav udarac da vas izbaci iz ičega za što se vaš ego držao.

Većina drevnih civilizacija i mističnih pokreta drži smrt kao najdragocjeniji dar koji nam omogućava da prepoznamo da je Život vječan.

Svijest je vječna. Forma se mijenja stalno, ali Svijest čiji smo svi dio se nikada ne mijenja.

Retrogradna Venera u Škorpionu će vas provesti kroz vašu osobnu malu smrt.

Danas, 05.10.2018. kreće retrogradno sa 10° Škorpiona i ostaje retrogradna sve do 16.11.2018 gdje sa 25° Vage ponovno kreće unaprijed, sa novom pričom, preporođena. Škorpionski tranziti nas ne mogu ostaviti jednakima, nešto u nama umre da bi se rodilo novo. Takva je priroda Škorpiona. Samo kada ga naučimo prigrliti u stanju smo prepoznati ljepotu u smrti kao novom početku. Jer, koliko god bila bolna, svaka smrt je početak nečega novoga. Jednom kada prođemo oluju, nikada nismo isti. Nešto u nama je puklo – to je bila čahura ega koji se boji promjene, smrti i nepostojanja.

Suočavanjem sa smrću odlijepljujemo se od svojeg ega, i prihvaćamo vječnost svoje Svijesti.

Smrt nije anomalija niti najgora stvar koje se moramo bojati, kako bi moderna kultura htjela da vjerujete. Smrt je najprirodnija stvar na svijetu, neodvojiva i jednako prirodna kao i njezina polarnost: rođenje. Polarnost smrti nije život, već rođenje. Život je vječan, samo mijenja formu.

U mnogim drevnim kulturama smrt se slavi kao tranzicija u novi početak. A mi smo zadojeni sa strahom od smrti koji prožima sve što činimo, misleći da je to kraj.

Kada god se desi smrt, Život, Bog, Univerzalna Inteligencija, Izvor počinje sjati kroz prazninu koja je nastala. Zato je smrt najdragocjenija stvar u životu. Bez smrti ne bismo imali uvid u ono što se nikada ne mijenja: Vječnu Svijest od koje smo svi satkani.

Svatko tko je nekoga izgubio zna kako se iza tuge i praznine vidi svjetlost Života.

Odlazak u Podzemlje – Mit o Innani

Venerino retrogradno kretanje ima i mitsku priču koju svi živimo, a radi se o odlasku u podzemni svijet kako bi tamo dijelovi nas umrli i transformirali se kada ponovno izađemo na svjetlost dana.

Simbolički, kretanje unatrag za nas znači da je to period u kojem se dešava introspekcija, revidiranje, prisjećanje, prilagođavanje, ponovno odigravanje neke priče koju nismo do kraja riješili – a sve sa svrhom da otpustimo staro i prihvatimo promjenu.

Venera će sa retrogradnošću zaroniti u podzemni svijet, kao u mitu o Inanni, Sumerskoj boginji plodnosti i obilja. U retrogradu će biti 40 dana, a taj broj nije slučajan: kaže se da je Buddha postio i meditirao 40 dana prije prosvjetljenja, ali i mnogi drugi mitovi govore o 40 dana transformacije do novog rođenja. Ali najvažniji od svih mitova je mit o Innani i njenom putovanju u podzemni svijet.

Innana je Sumerska verzija Venere, boginja plodnosti, ljepote, obilja, ljubavi. Mit počinje s time da Innana odlazi u podzemni svijet da bi posjetila svoju sestru Ereshkigal, boginju Podzemlja (svoj alter-ego). Da bi stigla u Podzemni svijet (vlastitito nesvjesno), Innana prolazi kroz 7 vrata, te mora sa sebe maknuti odjeću i nakit na svakim vratima – mora otpustiti sve za što je vezan njezin stari identitet. Nama odlazak u podzemni svijet vlastitog nesvjesnog počinje 05.10.2018.

Nakon što Inanna napokon stigne u Podzemni svijet, njezina sestra je ubije i u tom trenutku se rađa novi život (ova se faza poklapa sa trenutkom u kojem se retrogradna Venera na svojem kretanju susreće sa Suncem u konjukciji i „nestaje“ u svjetlosti Sunca). Počinje novi ciklus. Nama se to dešava 26.10. 2018.

Dakle, u periodu od 05.10.2018. do 26.10. 2018 prolazimo kroz prvih 20 dana Venerinog 40-dnevnog ciklusa preporađanja. To je prva faza otpuštanja, koja često započinje nekim gubitkom i otpuštanjem vezivanja. Zatim, 26. 10. 2018. započinje novi ciklus, novo rođenje, jer Innana uskrsne, budući da je ono što je umrlo samo naša tamna strana, naša sjenka, naša vezivanja za formu, poistovjećivanje sa egom, stvarima, odnosima, novcem (svime time vlada Venera u našim životima).

Datum 26.10.2018 je odličan, dakle, za novi početak u vašem životu. Smrt nečega je otvorila portal za novi život u vama. Napokon, 16.11. 2018 Venera kreće ponovno direktno, i tada nam postaje potpuno jasno što smo otpustili i kako dalje u novo.

Značenje retrogradne Venere:

  • Metamorfoza iz jednog stanja postojanja u drugo
  • Početak novog ciklusa tijekom samog retrograda. Novi ciklus vezan je uz teme ljubavi,vezanosti, opsesije, straha od smrti, neispunjenosti, novac, seks, i sve što nas drži zarobljenicima vlastite podsvjesti jer „bez toga ne možemo živjeti“. Možemo. I to slobodnije. Ali, pustimo Veneri da nam to pokaže sama.

 

Dakle, prvi dio Venerinog retrograda, do 26.10. je otpuštanje starog, nečega što mislimo da nam je vrijedno. Drugi dio, koji započinje tim datumom je vrijeme za novi početak – nakon smrti odmah nastupa novi život (zapravo se to dešava istovremeno). No, taj dan još nije vrijeme za donošenje odluke – pričekajte nekoliko dana za to. Tek nekoliko dana nakon novog rođenja biti će vam jasnije i moći ćete donijeti odluku iz srca.

 

Ovaj retrogradni ciklus razotkriti će u vama pokopane stvari. Pročistiti će vaše psihičke podrume od stvari koje su zatrpale vaše srce. Iako otpuštanje može biti bolno, transformacija je nužna, itetako ste spremni na nju!

Venera će raditi i opoziciju sa Uranom, što znači: sloboda! Najjači lanci koji vas vežu za patnju i prošlost sada se mogu prekinuti. To znači da ćemo se osloboditi svojih ograničenih verzija sebe da bismo mogli uploviti u odnose kakve želimo: smislene, autentične, slobodne, podržavajuće, svjesne odnose!

Pogledajte u svojoj natalnoj karti kojom se kućom kreće Venera – od 10° Škorpiona do 25° Vage. To je kuća, odnosno, aspekt vašeg života u kojem se mora otpustiti staro i ponovno se roditi.

Bol koju osjećamo pokazuje nam da smo ljudska bića. Prošlost je ostavila na nama tragove i ta bol sada izlazi van iu nas. Mi je donosimo na svjetlost iz podzemlja da bude transmutirana. Nema bijega od toga – bol želi da izađe kroz vas, i pustite je neka izađe. Može biti u obliku suza, bijesa, ljutnje, žalosti, bespomoćnosti. Vaša prava vibracija traži da otpustite te ožiljke iz prošlosti, bol i ljutnja koja se gomila godinama sada eruptitra da bude pretočena u novi život, novu kreaciju.

Pretočite je u nešto novo, radite sa svojom boli i bijesom svjesno: čitajte o tome, idite kod terapeuta, meditirajte, otpuštajte emocije, kreirajte nešto, integrirajte svoje odrezane dijelove iz prošlosti u cjelinu. Stvorite svoj inkubator gdje ćete se ponovno roditi.

Ako trebate pomoć pri tome, pogledate tumačenje natalne karte ili Energetskog Dizajna, ili Energetski coaching.

Ljubim.

Comments (0)