Single Blog

Retrogradni Merkur i nadolazeća Sunčeva eklipsa: ljeto 2017. za preokret života!

Zašto svi pričaju o tom retrogradnom Merkuru i eklipsama?

Započnimo s Merkurom.

Merkur je počeo svoje retrogradno kretanje po nebu 12. kolovoza i kretati će se „unatrag“  sve do 5 rujna.

Faze retrogradnog kretanja Merkura često su predstavljene po medijima kao problemi vezani uz komunikaciju, tehnologiju, transakcije i ugovore, odgađanja i konfuziju. Retrogradnog Merkura optužuju za zastoje, izazove vezane uz nerazumijevanje u komunikaciji, efekt „gluhog telefona“ (sjećate li se te igre iz djetinjstva?), greške u brojkama, rasporedima, dogovorima… Uglavnom, Merkura krive za nered u našim svakodnevnim životima i otežano analitičko razmišljanje, kao da vam se ometa signal normalnog razmišljanja.

No, nije baš tako crno – bijelo. Što je to „normalno razmišljanje“? Ako mislite da je to samo racionalno, isplanirano, „realno“ razmišljanje – onda ćete retrogradnog Merkura bogami osjetiti u svojem životu – okrenuti će vam naopako vaše rasporede i kontrolu. I to zato jer želi da ponovno razmislite oko toga da li ste control freak. Koristite li uopće intuiciju? Kada je Merkur retrogradan, intuicija vam jedina može pomoći da uspješno navigavate svoj život, jer Merkur vam neće dati da ga planirate kao što ste navikli.

Iako je visoka mogućnost da ćemo svi na svojoj koži osjetiti Merkurov ples unatraške, neki od nas će ga osjetiti jače, a neki slabije, ovisno o njihovom energetskom blueprintu, nacrtu ili natalnoj karti. Za više detalja o natalnoj karti kao nacrtu osobnosti pročitajte ovdje.  

Kako god bilo, pogledajmo kako je najbolje iskoristiti ovaj period, jer on, kao i svaki period nosi i svoje skrivene adute u rukavu: prilike za rast.

Retrogradni Merkur je odlično vrijeme za reviziju zadataka, projekata, ideja ili bilo čega što ste započeli u prošlosti.

Ključna riječ je: rekonekcija. Merkur vas ponovno vraća na već prođeno iskustvo koje sada možete procijeniti, promijeniti, revidirati, nadodati, složiti, shvatiti, povezati, završiti. Možda ćete se ponovno povezati sa starim prijateljima ili obitelji, možda ponovno pročitate onu knjigu koja je imala u prošlosti veliki utjecaj na vas, a za one od vas koji su skloni pisanju – ovo je idealan period za reviziju napisanog.

Detaljnije o Merkuru i njegovom značenju u natalnoj karti pročitajte ovdje: Merkur u natalnoj karti: kroz koju leću promatrate život?

 

Dublja svrha retrogradnog Merkura

 

Dolazimo i do poante što ultimativno retrogradnost Merkura znači za sve nas: rekalibraciju uma.

Merkur je naime, naš svjesni um, a to je onaj kroz koji gledate vaš život. Period u kojem možete rekalibrirati svoju leću kroz koju promatrate svijet je zaista bitan period, zar ne? Ne radi se, dakle, tu samo u zastojima u komunikaciji, tehnologiji i ugovaranjima – to su samo posljedice toga što moramo ubrzano početi stvari gledati na novi način. Baš kao što računalo treba upgrade svojeg softvera, tako i naš svjesni um treba rekalibraciju. I evo prilike – htjeli vi to ili ne.

Stvari koje ste radili u periodu od 2 tjedna prije retrograda će tijekom retrograda doći u prvi plan. Doći će do promjena, prilagodbi, otkrivanja novih informacija.  Dakle, u ovom periodu možemo dobiti važne uvide u svoj život i vidjeti stvari na potpuno novi način – baš kao što Merkur svojim kretanjem „unatrag“ omogućava ponovni pogled na već viđeno iz druge perspektive. Tijekom perioda retrograda, možemo iskusiti velike promjene u nekim aspektima naših života, reorijentaciju u novim smjerovima, kao da vam netko daje nove informacije za koje ste već znali ali ih niste registrirali kao bitne.

 

Tijekom retrogradnog Merkura ove stvari idu odlično:

Mijenjanje navika je lakše.

Već i malo introspekcije je vrlo korisno.

Kreativnost je pojačana.

Intuitivnost je pojačana.

Kada retrogradnost Merkura završi (5. rujna), pokrenuti ćemo se svi unaprijed sa novim saznanjima i uvjerenjima o svojem životu, prilagođeni novim smjerovima. No, do tada može biti pretumbacija, pa se pomirite s time da ćete dok je vaš softver u proces upgrade-a, možda morati koristiti samo dio svojeg mentalnog, svjesnog uma koji jako voli biti glavni. Ali ne brinite, intuicija će vas voditi – imate savršeni mehanizam uma, tj. vi jeste savršeni mehanizam koji je potpuno samoodrživ i uvijek zna sam od sebe što treba činiti da napreduje. Baš kao i sjeme rajčice koje zna da treba izrasti u rajčicu, a ne u krušku. Tako i mi pratimo svoj unutarnji, urođeni i beskrajno mudri tijek rasta.

Solarna eklipsa u kolovozu 2017.

 

Trenutno smo u tijeku sezone eklipsi koje donose velike promjene – završavanje staroga i započinjanje novoga.

Eklipse su dramatični „jokeri u rukavu“ Univerzuma koji trigeriraju naše natalne karte dva puta godišnje, svake godine.

Vjeruje se da duše stižu na Zemlju u vlakovima u grupama tijekom sunčevih eklipsi, a svaka eklipsa nosi svoj posebni zadatak na Zemlji. Bilo kako bilo, eklipse su jedan od najdramatičnijih iznenađenja kojima se Univerzum koristi da nas potakne kako bismo obratili pažnju na one dijelove naših života koji trebaju promjenu (ovisno o tome što eklipsa aktivira u natalnoj karti). Eklipse nas izbace iz čarapa, pokrenu nas i pomaknu sa jedne razine zrelosti na novu.

Značenje eklipsi:

  • Donose Vijesti o velikim životnim događanjima.
  • Nešto završavaju a nešto započinju.
  • Donose neočekivane događaje na koje niste mogli utjecati (dobre ili loše – ovisi o vašem stajalištu, zapravo su uvijek dobre ali kako smo gore napisali: nešto mora završiti da bi nešto novo započelo).
  • Ubrzavaju vaš osjećaj za protok vremena – kao da ste ubačeni u vrtlog (opustite se, proći će).
  • Osvjetljavaju istinom dio vašeg života taknut eklipsom.
  • Omogućavaju nam da učinimo stvari koje inače mislimo da su nemoguće!

Nekoliko dana prije nego je Merkur krenuo retrogradno imali smo lunarnu eklipsu u znaku Vodenjaka (koja je taknula emotivni dio u svakome od nas), a 21.08. imamo sunčevu eklipsu u znaku Lava na 29° Lava. Eklipse su, kako sam već rekla, periodi velikih promjena, dok je retrogradni Merkur više period prilagođavanja, ponovnog prelaska preko nečega radi poboljšanja i boljeg razumijevanja.

Sunčeva eklipsa koja nas očekuje 21.08. biti će značajna budući da je u znaku Lava, a Lavove ključne riječi su: ego, ponos, isijavanje ljubavi, kreativnosti, srčana čakra, samoizražavanje kroz kreativnost, radost, zabava, utjecaj na druge. Članak o arhetipu Lava možete pročitati ovdje:

Lav – arhetip Kralja & afirmacije za Lava

Na globalnom planu, ovu sunčevu eklipsu zovu i Velikom Američkom eklipsom jer značajno utječe na natalnu kartu Sjedinjenih Američkih Država (SAD-a), ali i na natalnu kartu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa. To znači da bi moglo biti velikih promjena, ali vidjeti ćemo još kakvih. Dovoljno je reći da eklipse nose kraj i novi početak, a Lav je vezan uz položaj, status, „kraljevanje“, on je Kralj zvijeri. Biti će interesantno vidjeti kako će se pad kraljeva odraziti u području američkih zvijezdi u filmu, sportu, muzici, politici jer sve su to lavovske figure, a lav vlada. Naravno, neće se sve odigrati na dan eklipse, njihovo trajanje je otprilike 6 mjeseci, ali očekujmo svašta (i vrijeme je već za promjene).

Pojedinačno, eklipsa će drugačije djelovati na svakoga od nas, ovisno o mjestima koje aktivira u natalnoj karti. Primjerice, ako se dešava blizu stupnja i znaka vašeg MC-a (Midheavena), onda može doći do promjene u karijeri – možda dobijete novi posao, možda ga izgubite, možda oboje – ali fokus će biti na karijeri slijedećih 6 mjeseci. Ili , primjerice, ako eklipsa padne blizu vaše natalne Venere, nešto u vašim važnim odnosima mora otići u povijest, prestati postojati, „umrijeti“ da se rodi novo.

Cijela priča sa eklipsom je pojačana zato jer je u njoj i retrogradni Merkur a oboje se dešavaju u istom znaku Lava (Merkurovo retrogradno kretanje počinje od 11° Djevice natrag do 28° Lava, a eklipsa je na 29° Lava), i to snažno pokazuje da moramo integrirati energiju Lava u sebi na mjestima na kojima eklipsa i Merkur aktiviraju našu natalnu kartu.

I za kraj: ova solarna eklipsa je potpuna (postoji i djelomična eklipsa), i ona se pojavljuje svakih 18 mjeseci. Eklipse su povezane sa onom slijedećom. Zadnja potpuna solarna eklipsa bila je u ožujku 2016.g. Sjetite se što ste tada pokrenuli i što se tada dešavalo u vašem životu jer sada će to s ovom eklipsom u kolovozu 2017.g. doživjeti kulminaciju i svoj završetak. Prepoznajte temu iz 2016., a ova eklipsa će vam reći: OK, sad smo s time završili.

Budite mi hrabri, baš kao lavovi, jer vi jeste gospodari svojeg života!

Ako želite osobno čitanje utjecaja eklipse i retrogradnog Merkura u vašoj natalnoj karti, možete me kontaktirati ovdje.

Ljubim.

Comments (0)