Single Blog

Retrogradni Merkur Ožujak – Travanj 2018: VOLIM SEBE PRVOG

Što ako je sve što ste do sada misliti da znate o tome kako vaša emocionalna realnost funkcionira krivo?

Merkur će vam objasniti kako zaista stvari stoje tijekom retrogradnog perioda od sutra, 23. ožujka 2018 sve do 15.travnja 2018. I to će vam postati jasno kao da ste dobili direktan download. Sve što doživimo i usvojimo u periodu do 15. travnja, kada će Merkur ponovno krenuti direktno promijeniti će kurs našeg života. I ne mislim to olako – zaista se radi o novom stanju uma. To je Merkurovo obećanje, i do sada ga je uvijek ispunio.

Faze retrogradnog kretanja Merkura često su predstavljene po medijima kao problemi vezani uz komunikaciju, tehnologiju, transakcije i ugovore, odgađanja i konfuziju. Retrogradnog Merkura optužuju za zastoje, izazove vezane uz nerazumijevanje u komunikaciji, efekt „gluhog telefona“,  greške u brojkama, rasporedima, dogovorima… Uglavnom, Merkura krive za nered u našim svakodnevnim životima i otežano analitičko razmišljanje, kao da vam se ometa signal normalnog razmišljanja.

No, nije baš tako crno – bijelo. Što je to uopće „normalno razmišljanje“?

Svi mi koji živimo u svojim glavama i želimo biti racionalni, isplanirati sve do zadnjih detalja (kontrolirati) –  retrogradnog Merkura ćemo osjetiti u svojem životu – okrenuti će nam naopako naše rasporede i kontrolu. I to zato jer želi da ponovno razmislimo oko toga da li smo control freakovi. Svi smo mi ovisnici o razmišljanju. Međutim, kada je Merkur retrogradan, intuicija nam jedina može pomoći da uspješno navigavamo svoj život, jer Merkur nam neće dati da ga planiramo kao što smo navikli (čitaj: nema kontrole).

Sada kad sam to rekla, svejedno vas želim potaknuti da napravite back up svih važnih podataka koje imate na mobitelima ili računalima. Merkur voli biti šaljivdžija koji izgubi podatke samo da vam pokaže kako možete živjeti i bez njih!

Iako je visoka mogućnost da ćemo svi na svojoj koži osjetiti Merkurov ples unatraške, neki od nas će ga osjetiti jače, a neki slabije, ovisno o njihovom energetskom blueprintu, nacrtu ili natalnoj karti. Za više detalja o natalnoj karti kao nacrtu osobnosti pročitajte ovdje.  Ako imate natalno retrogradnog Merkura, onda je ovo period za vas, sad ste kao doma. Također, ako je natalni Merkur izazovno aspektiran, retrogradni period je dinamičniji, ali i plodniji, kako to uvijek biva.

Kako god bilo, pogledajmo kako je najbolje iskoristiti ovaj period, jer on, kao i svaki period nosi i svoje skrivene adute u rukavu: prilike za rast.

 

Rekonekcija

 

Retrogradni Merkur je odlično vrijeme za reviziju zadataka, projekata, ideja ili bilo čega što ste započeli u prošlosti.

Ključna riječ je: rekonekcija. Merkur vas ponovno vraća na već prođeno iskustvo koje sada možete procijeniti, promijeniti, revidirati, nadodati, složiti, shvatiti, povezati, završiti. Možda ćete se ponovno povezati sa starim prijateljima ili obitelji, možda ponovno pročitate onu knjigu koja je imala u prošlosti veliki utjecaj na vas, a za one od vas koji su skloni pisanju – ovo je idealan period za reviziju napisanog (ja upravo završavam pisanje knjige i o vaj period će biti odličan za reviziju).

Detaljnije o Merkuru i njegovom značenju u natalnoj karti pročitajte ovdje: Merkur u natalnoj karti: kroz koju leću promatrate život?

Dolazimo i do poante što ultimativno retrogradnost Merkura znači za sve nas: rekalibraciju uma.

Merkur je naime, naš svjesni um, a to je onaj kroz koji gledate vaš život. Period u kojem možete rekalibrirati svoju leću kroz koju promatrate svijet je zaista bitan period, zar ne? Ne radi se, dakle, tu samo u zastojima u komunikaciji, tehnologiji i ugovaranjima – to su samo posljedice toga što moramo ubrzano početi stvari gledati na novi način. Baš kao što računalo treba upgrade svojeg softvera, tako i naš svjesni um treba rekalibraciju. I evo prilike – htjeli mi to ili ne. Zapravo, uvijek želimo napredak ali pružamo nesvjesni otpor promjenama. Opširnije o otporu promjenama pročitajte u članku Želite napraviti promjene u svojem životu a ne ide vam? Evo zašto..

Stvari koje ste radili u periodu od 2 tjedna prije retrograda će tijekom samog retrograda doći u prvi plan. Doći će do promjena, prilagodbi, otkrivanja novih informacija. Dakle, u ovom periodu možemo dobiti važne uvide u svoj život i vidjeti stvari na potpuno novi način – baš kao što Merkur svojim kretanjem „unatrag“ omogućava ponovni pogled na već viđeno iz druge perspektive.

Tijekom perioda retrograda, možemo iskusiti velike promjene u nekim aspektima naših života, reorijentaciju u novim smjerovima, kao da vam netko daje nove informacije za koje ste već znali ali ih niste registrirali kao bitne.

 

Tijekom retrogradnog Merkura ove stvari idu odlično:

Mijenjanje navika je lakše.

Već i malo introspekcije je vrlo korisno.

Kreativnost je pojačana.

Intuitivnost je pojačana.

Kada retrogradnost Merkura završi (15.travnja), pokrenuti ćemo se svi unaprijed sa novim saznanjima i uvjerenjima o svojem životu, prilagođeni novim smjerovima. No, do tada može biti pretumbacija, pa se pomirite s time da ćete dok je vaš softver u proces upgrade-a, možda morati koristiti samo jedan dio svojeg mentalnog, svjesnog uma koji jako voli biti glavni.

Ali ne brinite, intuicija će vas voditi – imate savršeni mehanizam uma, tj. vi jeste savršeni mehanizam koji je potpuno samoodrživ i uvijek zna sam od sebe što treba činiti da napreduje. Baš kao i sjeme rajčice koje zna da treba izrasti u rajčicu, a ne u krušku. Tako i mi pratimo svoj unutarnji, urođeni i beskrajno mudri tijek rasta.

 

Značenje retrogradnog Merkura od 23.ožujka od 16° Ovna  do 15. Travnja na 4° Ovna

 

U kombinaciji sa ostalim planetarnim djelovanjima, Merkurovo retrogradno kretanje donosi u prvi plan pitanja ljubavi,novca, obilja, prisnosti (konjukcija sa Venerom).

Fokus je na komuniciranju sa partnerom ili bliskim ljudima. Sve poteškoće u komuniciranju sada imaju priliku biti iznesene, promijenjene i zamijenjene novim načinima koji su više dobrobitni za sve uključene.

Jupiter i dalje ide retrogradno plivajući po škorpionskim vodama, što znači da će sve biti začinjeno dubokim emocijama, strahom od napuštanja, ovisnosti o odnosima, materijalnom moći. Drugim riječima: ako ste ovisni o drugima na bilo koji način, a skrivate si to, sada je vrijeme za transformaciju vašeg Ja. Ovan je fokusiran na sebe i sebi je sam na prvom mjestu.

Koliko god nam to zvučalo sebično, radi se o neophodnom uvjetu za zdrave odnose: biti sam sebi dovoljan. Odnosno, sam sebi davati ljubav, podršku i sigurnost koju pokušavamo dobiti od partnera i zbog čega smo ovisni o odnosima. Svi smo mi ovisnici o vezama, bez obzira da li smo u vezi ili sami. Ako smo u vezi nije nam dovoljno pažnje, ljubavi, prisnosti, razumijevanja. Ako smo sami, žudimo za odnosom punim pažnje, razumijevanja, ljubavi… i tako to ide sve dok ne budemo prisiljeni pogledati u sebe i shvatiti da si sami moramo dati to sve prije nego možemo imati zdrav odnos sa bilo kim drugim!

I eto nam glavne teme i prilike ovog retrogradnog Merkura:

JA VOLIM SEBE PRVOG.

Ovo je i odličan period za sklapanje novih prijateljstava, suradnje, socijalne interakcije koje mogu uroditi plodovima ne samo prijateljske već i materijalno-financijske vrste. Vrlo vjerojatno ćete se susresti da nekim starim prijateljima i partnerima – ništa od tih susreta nije slučajno i dobro obratite pažnju na to što vam poručuju. Pri tome mislim na osjećaje o vlastitoj (ne) vrijednosti koje mogu u vama ponovno aktivirati, a za koje ste mislili da ste ih prevazišli. Moglo bi biti puno takvih okidača koji imaju svrhu da vam pokažu gdje ste stali sa svojim samopouzdanjem, prihvaćanjem sebe i općenito kako sami sebe cijenite i volite.

Nema ništa loše u tome da se volite prvog. Sve suprotno tome je iluzija bazirana na serviranoj ideologiji da moramo prvo misliti na druge. Kako bi bilo moguće davati drugima ono što sami nemamo, a to je prihvaćanje, njega i ljubav?

Kada sebi damo prvi, onda smo puna čaša iz koje se prelijeva ljubav koju možemo nesebično dijeliti sa drugima.

A kada dajemo drugima a sebe stavljamo na prvo mjesto ne činimo ništa osim toga da igramo ulogu žrtve – spasitelja koji ultimativno zamjera drugima što mu ne vraćaju istom mjerom za sve žrtve koje poduzima za njih.

Retrogradni Merkur u vašoj natalnoj karti

Za one koji su malo astrološki potkovani, evo kakav raspored ima samo retrogradno kretanje Merkura:

 

22.03. 2018. Merkur je stacionaran – što znači da je njegova putanja „stala“ i priprema se za okret unatrag. Stacionarnost je izuzetno energetski jako izražavanje planeta jer se radi o trenutku kada se zaustavlja sva sila koja ga pokreće, i pravi zaokret u načinu izražavanja „unatrag“. Stacionarnost planeta je često stanje stanke i prividnog ne-kretanja unutar nas samih – kao da se pripremamo za novi smjer.

23.03. Merkur kreće retrogradno sa 16°54′ Ovna – pogledajte u vašoj natalnoj karti gdje se nalazi taj stupanj jer će biti aktiviran. Ako imate planeta u blizini, ti će planeti biti definitivno uključeni u Merkurov pothvat rekalibracije načina razmišljanja

15.04. Merkur ponovno kreće direktno na 4°46′ Ovna – također pogledajte gdje je u vašoj natalnoj karti ovaj stupanj i da li imate tamo planeta.

03.05. Merkur izlazi iz sjenke (sjenka je period kojem Merkuru treba da se vrati ponovno na mjesto od kuda je krenuo retrogradno – dakle, do 16°54′ Ovna). U periodu sjenke nakon retrogradnosti procesiramo, integriramo i napokon utjelovljujemo sve novo što nam je Merkur servirao.

Sada pogledajte u kojoj kući (kućama) se proteže Merkurova putanja između 16°54′ Ovna i 4°46′ Ovna – ta kuća (kuće) će biti mjesto Merkurove promjene načina razmišljanja. Na primjer, ako je to u vašoj prvoj kući, okrenuti će način na koji doživljavate svoju osobnost i kako se prezentirate u svijetu. Ako je u četvrtoj kući, preispitati ćete što je za vas dom, korijeni i obitelj. Ako je u dvanaestoj kući, preispitati ćete što je za vas osama, duhovnost, i služenje drugima.

Za značenje pojedinih kuća pogledajte moj opširni članak Dvanaest astroloških kuća – pozornica Igre Života

Za tumačenje vaše natalne karte ili godišnji horoskop naručite se ovdje.

Sretno vam Merkurovo!

Ljubim.

Comments (0)