Ribe – arhetip Mistika & afirmacije za Ribe

RIBE

(19.02. – 20.03.)

Element: voda

Vladar: Neptun (tradicionalno Jupiter)

Kuća kojom vlada: 12. kuća

Ključna fraza: JA ZAMIŠLJAM

Afirmacija: Ja rastačem svoj ego kako bi kanalizirao božansku umjetnost.

Arhetipovi: Mistik, Sanjač, Umjetnik, Poeta, Vodič, Guru, Iscjelitelj, Obožavatelj, Kreator, Plesač, Psihotik, Ovisnik, Vizionar, Njegovatelj, Žrtva, Patnik, Iskupitelj.

Dio tijela: stopala

Svjesno i nesvjesno izražavanje karakteristika znaka Zodijaka

Svaki znak zodijaka izražava svoje karakteristike svjesno ili nesvjesno. Kada se svjesno izražavamo, osjećamo se moćno, stabilno, samopouzdano i produktivno.

Kada funcioniramo nesvjesno, tada samo reagiramo na okolnosti i imamo osjećaj kao da život živi nas a mi se samo nosimo s time, bolje ili lošije. Nesvjesno izražavanje osjeća se kao težina, prepreke, osjećaj nemoći nad „sudbinom“, odnosno, životnim okolnostima.

Nesvjesno izražavanje podrazumijeva življenje “negativnih” karakteristika znaka, a one nestaju pomalo kada se Riba svjesno fokusira na svoje prednosti i talente.

Nesvjesno izražavanje osobina Riba:
Fokus Ribe je na pridobivanju udovoljavanja nejzinoj potrebi da netko podržava njezine snove i ideale. Rizik koji se pri tome javlja je nepraktičnost, neodgovornost i općenito nejasnost. Zbog velike želje da drugi prepoznaju Ribinu urođenu dobrotu, ona može nesvjesno pokušavati ispunjavati tuđa očekivanja, a zbog toga gubi osjećaj za vlastitu vrijednost i sama sebe ograničava.
Ribe na nesvjesnom nivou mogu djelovati neodlučno, oklijevajuće, ambivalentno i s manjkom posvećenosti i angažmana konkretnim ciljevima ili smjeru. To dovodi do uloge žrtve. Umjesto praćenja vlastitih ideala, Ribina osjetljivost upeca se na psihološku udicu tuđih očekivanja i pokušava biti sve svima. Na taj način sabotira svoje samopouzdanje i vitalnost.

Ribe mogu teže razaznavati razliku između fantazije i grandioznih maštarija i konkretnih aspiracija i ciljeva u životu, pa zato i teže ispunjavaju svoje ideale. Bježe u svoje snove i maštarije kako bi izbjegle težinu materijalnog svijeta. Nesvjesne Ribe osjetljive su na sve i svakoga, nemaju mogućnost razaznati pravi uzrok te osjetljivosti, pa se bacaju drugima potpuno otvorene kako bi se povrijedile tuđim nerazumijevanjem njihove senzibilnosti.

Ribina otvorenost na ovoj razini nije uzemljena, već instinktivna i često se rastapa u potpunosti sa drugima (pojedincima ili grupama) i ulazi u ulogu žrtve/mučenika/patnika pa „nestaje“ na jednoj razini kao individua.

Ribina voda poplavljuje sve. Ona je poput oceana. Nikakva sila ne može zauzdati emotivnu snagu oceana, ali ipak treba strukturu unutar koje može biti korištena u praktične svrhe. Nema koristi od suosjećanja i univerzalne ljubavi koja se pretvara u mučeništvo.

Čežnja za drugim svijetovima i postojanjima može Ribe odvesti i do pretjeranog korištenja alkohola, droge, halucinogena ili drugog eskapističkog ponašanja.

Ribe na van mogu djelovati snažne i odlučne, ali unutra imaju svoje sumnje. Treba im tuđe razuvjeravanje da su dovoljno dobre. Trebaju se naučiti koristiti svoju intuiciju kako bi slušali sebe, a ne druge.

Budući da je Riba prirodno svjesna svojih ograničenja, može zbog toga razviti kompleks manje vrijednosti. Kada Riba ne izražava svoju suosjećajnu prirodu, postaje promjenjivog raspoloženja i introvertirana. Uredan dom pomaže Ribi da se uzemlji i organizira, i potrebni su joj umjetnički načini izražavanja svoje energije. Često su Ribe glumci jer im to pomaže da pobjegnu od teške stvarnosti u svijet mašte u kojem nema kompleksa.

Općenito Ribe trebaju puno vremena da budu same i da se povlače redovito iz svijeta u kojem se redovito osjećaju neugodno. Ako to ne rade, mogu postati opsjednute mislima da ih napadaju entiteti ili astralna bića. Radi se samo o njihovoj vlastitoj energiji koja je pod utjecajem neugodnog okoliša, postala također neugodna, opsjedavajuća.

Ribe često slabo paze na svoje tijelo, svoj fizički hram, umjesto toga ga proglase svojom tamnicom u fizičkom svijetu.

Ribe najviše pate kada ne upražnjavaju svoje dvije najvažnije funkcije:

1) umjetničko izražavanje

2) služenje drugima na konstruktivan način.

Kada Riba počne svjesnije upravljati vlastitom energijom, počinje shvaćati da je njezina svrha uzdizanje drugih kroz suosjećanje umjesto kroz žrtvovanje. Sada može postati mistik, umjetnik, glas ljudskih duhovnih i emotivnih ideala. Prepoznavanjem potrebe za praktičnim, korak-po-korak metodama za ostvarenje tih ideala, Riba postaje osnažena da može zaista biti pravi kanal koji inspirira druge na duhovnost.

Svjesno izražavanje osobina Riba:

Ribe predstavljaju simboličku kulminaciju kruga Zodijaka, u kojem se završava jedan ciklus na duhovnoj evolucijskoj spirali i priprema se za novi koji započinje slijedećim znakom – Ovnom.

Unutar sebe, Riba ima dopir neograničenoj ponudi talenata iz prošlih (paralelnih) života. Da bi ih uspješno kanalizirala, mora biti uzemljena, a to se postiže prepoznavanjem svojih vrijednosti i orijentiranjem sebe na specifične, konkretne ciljeve i smjerove. Na taj način Riba postaje uzemljenija, a istovremeno može zadržati svoj jaki intuitivni tok energije iz drugih, suptilnijih realnosti.

Tada kanalizira božansku inspiraciju u praktične sfere, pomažući pri tome svima da se rastoče u ljepoti umjetnosti, mašte i suosjećanja.

Studija bioritmova može koristiti Ribi kako bi shvatila svoje plime i oseke. Za vrijeme plime, Ribe mogu donijeti izvrsno razumijevanje unutar svake situacije. Za vrijeme oseke, potrebno je povući se, skupiti se i riješiti se svih energija koje je nesvjesno upila od drugih i iz okoliša. Također su Ribama i vrlo korisne meditacije u blizini vode, rijeke, mora, jezera (ili vođene meditacije s vodom ako nema vode u blizini).

Osjetljivost Ribe na svjesnom nivou je puno solidnija jer sada Riba kombinira intuiciju sa „realnim“, i zapravo se pomiče u odnos sa svojim polaritetnim znakom Djevicom, što znači da razvija stav svjesne, univerzalne službe čovječanstvu.

Ribe vode njihove emocije pa u odabiru vokacije, često ih privlači muzika, poezija, komponiranje, pisanje, i bilo koja profesija u kojoj je potrebna maštovitost. Ribe su često glumci, muzičari, operni pjevači, ali i bankari, bizismeni, menadžeri, u poslu sa  pićima, kozmetikom, kemikalijama, medicinskom opremom. Ribe su izvrsni intuitivni iscjelitelji.

U ljubavi su Ribe vrlo sentimentalne i romantične. Vole primati neočekivane darove, ali ih i davati. Vjerne su i odane, ali često stavljaju svoje voljene na pijedestal, odnosno, pridaju im nadljudske osobine i uzdižu ih iznad sebe (od tuda i žrtva/spasitelj priča). Kada voljena osoba padne sa tog pijedestala, i kada padnu iluzije, Riba je razočarana.

Djeca Ribe trebaju snažan osjećaj granica i sigurnosti kako bi se mogla nositi sa svojim promjenjivim emocijama.

Ribe imaju zadatak očistiti svoje samo-ograničavajuće obrasce kako bi mogle služiti višoj svrsi. Imaju ogromnu mogućnost apsobirati kompleksne materijale. Njihov um je posebno aktivan. Vrlo su intuitivne, prilagodljive i raznovrsne. Kada koriste te svoje osobine na praktičan način – u promoviranju viših idela i ciljeva koji pomažu čovječanstvu, Ribe imaju važnu ulogu u evoluciji.

Drugim riječima, kada je Riba povezana sa svojim unutarnjim resursima, ima veliku sudbinu Spasitelja Svijeta koji ima ulogu pomicati svijest na planeti. Tada miče sva kruta, materijalistička ograničenja kako bi svi živjeli u svijesti da smo božanski kreatori. Svjesna Riba ima najjače oružje zodijaka: ljubav i suosjećanje

Ribe šire svjesnost izvan granica svakodnevnog, svjetovnog života, istražujući religiju, metafiziku, duhovnost, okultno i onostrano. Zapravo istražuju dubinu svoje Duše, a time dubinu cijelog Univerzuma.

Pozitivne karakteristike: osjetljivost, suosjećajnost, vidovitost, idealističnost, sanjar, umjetnik, romantičnost, duhovnost, poetičnost, kontemplativnost, otvoreni kanal, mističnost, empatičnost, ljubaznost, kreativnost, maštovitost, prilagodljivost, intuitivnost.

Negativne karakteristike (nestaju postepeno kako se Riba svjesno fokusira na svoje prednosti i talente): eskapizam, ranjivost, nepraktičnost, maglovitost, zbunjenost, slabe/nejasne osobne granice, depresivnost, ovisnost, naivnost.

Afirmacije za Ribe:

Ja sam rođen u znaku Riba.

U potpunosti prihvaćam sve potencijale, moći i darove mojeg znaka.

Ja sam Mistik, Kozmički Sanjač.

Ja sam Plesač sa tisuću lica.

Ja sam Voljeni, Ja sam onaj koji Voli.

Ja sam Pjesnik, Ja sam Božanski Tamni Ratnik.

Ja sam Iscjeljitelj.

Ja sam Iscjeljeni.

Ja sam radost osjećaja.

Ja sam uronjen u svijest, ispod svega.

Ja sam Svjetlost Postojanja.

Ja sam biće koje prihvaća legendarnu magičnu i mističnu moć mojeg znaka za moju dobrobit, da mogu služiti drugima na meni prikladne načine.

Ključ do mojih najdubljih resursa je uvijek rastuće prihvaćanje samog sebe, toga tko jesam sada i tko želim postati.

Vidim, čujem i osjećam sebe, dan za danom, mjesec za mjesecom, krećem se prema usavršavanju mojih talenata.

Ja utjelovljujem osjećaj istinskog suosjećanja

kroz uvide u kraljevstvo mašte.

Moje struje, plime i oseke idu duboko i jako,

moja prosvjetljujuća vizija vidi ispod površine stvari,

tamo gdje žive snovi transformacije,

u pjenušavom i prolaznom moru promjenjivih svemira, i paralelnih realnosti čudesnoga.

Metamorfoza i mistične magle

mjehurića duginih odsjaja,

oblaka lavandne boje u sumrak,

nadnaravno, skoro pa prelijepo da bi bilo stvarno,

podiže samu dušu iz tijela,

gore, gore, gore,

kidajući okove,

uzbudljiva sloboda,

prema obećanoj zemlji kraljevstva ne s ovog svijeta,

ili nesvjesnog,

prema gore i slobodno od zemaljskog labirinta zvijeri i zvijezda,

prema kraljevstvu u koje se ulazi vjerom i maštom,

mjestu transcendencije,

snova, vizija, iluminacije,

i duboke, duboke radosti,

iskupljenje same materije u više stanje.

Ja sam Nebeska Vatra Srca,

Sveto Srce.

Ja sam nježan, otvoren i susosjećajan.

Ja imam snažne ideale i težnje.

Ja sam savladao majstorstvo  

Usklađivanja s ljudima i okruženjima.

Ja sam osjetljiv na svoju okolinu

I na način na koji se stvari osjećaju.

Estetika mi je važna,

I ja donosim ljepotu svim aspektima života.

Moj pravi potencijal aktiviran je mojom sposobnošću nevezivanja, razlučivanja i odlučnosti:

nevezivanje za preveliku osjetljivost,

razlučivanje intelektualnih i subjektivnih informacija

odlučnost u donošenju odluka.

Ja sam uspješan u kreiranju balansa

između velikih moći moje mašte i kreativne sposobnosti

sa snažnom praktičnošću i fokusiranom pažnjom.

To je moja sudbina.

Sada odabirem oblikovati svoju budućnost u balansiranom plesu između komfora i izazova.