Škorpion – arhetip Alkemičara & afirmacije za Škorpiona

ŠKORPION

(23.10.- 21.11.)

Element: voda

Vladar: Pluton (tradicionalno Mars)

Kuća kojom vlada: 8. Kuća

Ključna fraza: JA TRANSFORMIRAM

Afirmacija: Ja istražujem misterije.

Arhetipovi: Mistik, Alkemičar, Detektiv, Hipnotizer, Kemičar, Psihijatar, Špijun, Vještica, Gatara, Zaštitnik, Šaman, Bankar, Psiholog, Terminator.

Dio tijela: genitalije

Svjesno i nesvjesno izražavanje karakteristika znaka Zodijaka

Svaki znak zodijaka izražava svoje karakteristike svjesno ili nesvjesno. Kada se svjesno izražavamo, osjećamo se moćno, stabilno, samopouzdano i produktivno.

Kada funcioniramo nesvjesno, tada samo reagiramo na okolnosti i imamo osjećaj kao da život živi nas a mi se samo nosimo s time, bolje ili lošije. Nesvjesno izražavanje osjeća se kao težina, prepreke, osjećaj nemoći nad „sudbinom“, odnosno, životnim okolnostima.

Nesvjesno izražavanje podrazumijeva življenje “negativnih” karakteristika znaka, a one nestaju pomalo kada se Vaga svjesno fokusira na svoje prednosti i talente.

Nesvjesno izražavanje osobina Škorpiona:

Fokus je na borbama moći, odnosno, pridobivanju reakcije od drugih koja pokazuje vlastitu moć. Zbog toga se mogu inicirati čak i konflikti, jednostavno kao jeftino uzbuđenje (Škorpion je ovisnik o uzbuđenju), ili kao test svoje sposobnosti dominacije nad drugima. Rezultat je najčešće otuđivanje od svojih bližnjih.

Nesvjesni Škorpion inzistira da drugi prepoznaju njegovu snagu, i postaje nesiguran ako to nije uvijek slučaj. Kada njegova potencija nije prepoznata, postaje ljut i zahtijeva pažnju neprikladnim provokacijama, u najekstremnijim slučajevima možda čak i silom.

Škorpionova nepredvidljiva i oštra reagiranja mogu biti emotivno destruktivna. Ugađanjem sebi na način da uzrujava druge dovodi ga do toga da mu drugi ne vjeruju, a budući da je Škorpionova najveća želja spajanje s drugim na najdubljem, najintimnijem nivou (u samoj srži bića), zbog toga pati. Bol ga može potaknuti da pak još više stišće drugoga u svoj „smrtonosni zagrljaj“. Posesivnost je drugo ime nesvjesnog Škorpiona.

Nesvjesni Škorpion je potpuno sebičan. Koristi tuđe resurse besramno za svoje potrebe. Na neki način crpi svoje žrtve, ali neminovno i sam pada od vlastitog „otrova“.  Seksualnost mu je izrazito izražena, ali kao sredstvo moći nad drugima, često je i prisutan promiskuitet zbog izrazito jakog kundalinija. Tek kod svjesnog izražavanja Škorpiona, seksualnost se koristi kao intiman i dubok čin povezivanja s drugim, te kao kreativna sila koja stvara zajedništvo umjesto nadmoći.

Svjesno izražavanje osobina Škorpiona:

Škorpion je specifičan znak zodijaka zbog toga što ima dva vladara: modernog Plutona i tradicionalnog Marsa, ali i zbog toga što ima tri simbola: Škorpiona, Orla i Feniksa (ptica Phoenix) koji predstavljaju tri nivoa svjesnosti ljudske psihe.

Škorpionova priča je priča transformacije iz samog Škorpiona koji predstavlja najniže, najtamnije emocije (puzi po zemlji, pripreman da ubode otrovom ako je napadnut na bilo koji način) do Orla koji simbolizira vinuće svjesti u „nebesa“, koji leti iznad Zemlje i ima širu sliku, slobodan i ponosan.

I napokon, treća faza transformacije je iz Orla u mitološkog Feniksa, koji je antički simbol Sunca (izvora života) za kojeg se vjerovalo da je živjeo 500 godina, a na kraju svojeg života je izgorio u plamenu kojeg je sam zapalio, da bi se iz pepela ponovno rodio, nov i transformiran iz samog plamena.
Škorpionova priroda je takva: ne može pobjeći od destrukcije da bi napravio mjesta za novo rođenje.

Na neki način svi mi živimo Škorpionsku priču u svojim životima, bez obzira da li imamo naglašen arhetip u natalnoj karti, budući da je transformacija iz starog u novo temelj evolucije. A jedino što možemo reći sa sigurnošću jest: sve se mijenja. Tajna uskrsnuća i novog života je u simboličkom umiranju starog (pogledajte četiri godišnja doba – bez zime koja je simbolička smrt, ne bi bilo niti ostala tri godišnja doba), odnosno, umiranju iluzija našeg ega kako bi živjeli autentičniji i slobodniji.

Škorpionova temeljna zadaća je pobijediti vlastitu bitku Armagedona u sebi, a to znači bitku između najnižih strasti u sebi i svojeg najvišeg potencijala zbog kojega je ovdje: potpune nesebičnosti. Lekcija koju uči je nesebičnost i „žrtvovanje“ samog sebe za veće dobro, umjesto sebičnosti i ugađanja samom sebi.

Svjesni Škorpion koristi svoj vrhunski talent pronicljivosti i probijanja u srž svake stvari (Detektiv zodijaka) kako bi otkrio u što vjeruje i živio za svoja uvjerenja. Žudnja i želje su jake u Škorpionu, pa kada tu veliku moć (kundalini, chi, životnu energiju) s kojom raspolaže upotrijebi umjesto u sebične svrhe, za dobrobit drugih – doslovno pomiče planine.

Škorpion na putu prema svjesnijem životu mora savladati svoje niže strasti i potrebu za dominacijom, te iz pepela vlastite destrukcije pokazati plamen svoje unutarnje briljantnosti, magnetičkih moći te čudesne sposobnosti iscjeljenja drugih.

Škorpioni su, zbog svoje fascinacije sa mističnim, onostranim, životom i smrti, izvrsni psiholozi, iscjelitelji, šamani, istražitelji, rješavatelji misterija, problema, detektivi, istražitelji, analitičari, astrolozi, biolozi, kemičari, hipnotizeri, doktori, znanstvenici, tajni agenti, kirurzi, čak i pogrebnici.  Smrt im nije strana niti odbojna,  budući da je sam Pluton, vladar Škorpiona ujedno i vladar podzemnog svijeta mrtvih –mitološki Had. Škorpion ima mitološku priču rođenje – smrt – ponovno rođenje, kroz koju raste i postaje svjesniji.

Škorpion koji je svjestan spreman je na „bitku“ za buđenje svijesti čovječanstva. On je simbol ljubavi koja pobjeđuje nevolje, harmonije koja proistječe iz neizbježnog konflikta, te uskrsnuća životne sile kroz posvećeno ljudsko biće.

Škorpion je nevjerojatno moćan, sa snažnom voljom i odlučnošću, te intenzivnom moći koncentracije. Ima snažnu intuiciju i osobni magnetizam. U jakom je kontaktu sa vlastitim podsvjesnim i nesvjesnim, samodostatan je, dubok, snažan, izdržljiv.

Kada koristi svoje moći za iscjeljivanje drugih (na bilo koji način), odnosno, kada služi nesebično drugima na način da ih upoznaje sa njihovom vlastitom moći, napokon upoznaje dubine svojeg bića za kojima traga. Pomaganjem drugima da se transformiraju ostvaruje smisao svojeg života.

Pozitivne karakteristike: snažan, intenzivan, magnetičan, strastven, dubok, ezoteričan, hipnotičan, moćan, prodoran, izdržljiv, magičan, vidovit, otporan, intiman, pronicljiv.

Negativne karakteristike (nestaju postepeno kako se Škorpion  svjesno fokusira na svoje prednosti i talente): posesivan, sumnjičav, kontrolirajuć, ekstreman, kompulzivan, mračan, intenzivan, tajnovit, paranoičan.

Afirmacije za Škorpiona:

Ja sam rođen u znaku Škorpiona

I u potpunosti prihvaćam sve Škorpionove moći, potencijale i darove.

Ja sam jedan od najmističnijih i najmoćnijih znakova zodijaka

Ja sam Transformator,

Ja sam Regenerator,

Ja sam Čuvar Misterija,

Ja sam Mistik.

Jedrim visoko iznad poput orla.

Vidim Okom Mističnog Orla moć transformacije na djelu u svakidašnjem životu.

Ja vidim dublje realnosti.

Ja idem pod kožu stvarima.

Ja ispitujem psihu, primjećujem sve.

Koristim zapanjujuću objektivnost da bi letio visoko iznad mreže emocionalnih zapleta

tako da mogu prodrijeti u Srce stvari

i poput Feniksa uzdići se iznad,

iz smrti, iz tame, iz vatrenih dubina,

i roditi novi život na novoj razini

izgarajući sva ograničenja u vatri.

Ja postižem ono što sam odlučio postići.

Moje postojanje oslobađa strasti, eliminira otrove, i donosi djevičansku materiju u postojanje

da bi se koristila kroz moć čovječanstva za ujedinjenje i regeneraciju

za pomoć prolasku ljudske duše iz osobnog u univerzalno,

iz materijalnog svemira formi u duhovnu, mitsku ravan duše.

Ja imam mnogo moćnih talenata i alata,

To su darovi znaka Škorpiona koji mi pomažu:

moja seksualna moć, moja magnetična karizma, moja sposobnost za oštroumno razlučivanje, moja kritička percepcija, moja nesalomljiva volja i samokontrola, moj prodoran intelekt, moja rastuća empatija.

Svakoga dana volim intenzivnije nego ikada,

svaki dan je smrt staroga, i svaka minuta je uskrsnuće novoga.

Ja tješim i konzumiram,

ja se dižem i pročišćavam, potaknut na kreiranje.

Ja majstoriram umjetnostima.

Ja stimuliram.

Ja uranjam u život kao ljubavnik,

palim sve zapreke sa laserskom silinom mojih Škorpionskih očiju,

dajući život neograničenoj moći, neograničenim potencijalima,

svojom snažnom voljom i potpunom odlučnošću.

To je moja sudbina.

Sada odabirem oblikovati svoju budućnost u balansiranom plesu između komfora i izazova.