Strijelac – arhetip Učitelja i afirmacije za Strijelca

STRIJELAC

(22.11.- 21.12.)

Element: vatra

Vladar: Jupiter

Kuća kojom vlada: 9. kuća

Ključna fraza: JA ISTRAŽUJEM

Afirmacija: Ja istražujem misterije.

Arhetipovi: Lutalica, Istraživač, Turist, Učitelj/Student, Lovac, Vodič, Guru, Filozof, Dobročinitelj, Mecena, Komedijaš, Slobodnjak, Vidjelac, Pustolov, Misionar.

Dio tijela: bedra

Svjesno i nesvjesno izražavanje karakteristika znaka Zodijaka

vaki znak zodijaka izražava svoje karakteristike svjesno ili nesvjesno. Kada se svjesno izražavamo, osjećamo se moćno, stabilno, samopouzdano i produktivno.

Kada funcioniramo nesvjesno, tada samo reagiramo na okolnosti i imamo osjećaj kao da život živi nas a mi se samo nosimo s time, bolje ili lošije. Nesvjesno izražavanje osjeća se kao težina, prepreke, osjećaj nemoći nad „sudbinom“, odnosno, životnim okolnostima.

Nesvjesno izražavanje podrazumijeva življenje “negativnih” karakteristika znaka, a one nestaju pomalo kada se Strijelac svjesno fokusira na svoje prednosti i talente.

Nesvjesno izražavanje osobina Strijelca:

Fokus je na pridobivanju tuđe potvrde o vlastitoj intelektualnoj nadmoćnosti. Posljedice ovakvog prilično pompoznog fokusa na vlastiti intelekt mogu biti da je nesvjesnom Strijelcu jedina svrha komunikacije pokazivanje svoje moralne ispravnosti i široke mentalne perspektive.

Zapravo se hvali svojim idejama i znanjem. Time otuđuje druge od sebe jer inzistira da se svi slože s njegovim pogledima na svijet. Vitalnost mu pati kada se drugi ne slažu s njegovim idejama. Ne uzima u obzir tuđe poglede i ideje, pa mu se paradoksalno, dešava upravo ono što ne želi: pogledi mu ostaju skučeni, odnosno, nema ekspanzije u njegovom znanju, a upravo se širim znanjem želi izdvojiti od ostalih.

Nesvjesni Strijelac konstantno kreira nove želje koje želi ostvariti ali bez integracije mentalnog tijela sa emotivnim. On samo želi avanture, novo, neistraženo. Njegovi konji trče razuzdano i bez pravog smjera.

Poriv za pokretom i avanturom je tolik da njegov ego pali vatre gdje god ga želje odvedu. Koristi svoj um kako bi kreirao ideale i svrhe s kojima bi opravdao i racionalizirao svoju egocentričnosti.

Projicira krivicu za sve na druge i ne želi preuzeti odgovornost za svoj život (Petar Pan sindrom).

Prisutna je velika količina nepraktičnosti u akcijama i potpuno neodgovoran stav prema bilo kakvom obliku samodiscipline. Međutim, povećana aktivnost bez strukture, odnosno više perspektive i mudrijih znanja vodi do velikog razbacivanja energije. Strijelac je tada simbolički identificiran sa konjem koji predstavlja niže strasti i porive.

Kada nauči svjesno usmjeravati svoju energiju, Strijelac rafinira svoju životnu svrhu. Orijentacija prema ciljevima i samodisciplina moraju mu postati svjesna namjera. Tada se Strijelac više ne identificira sa konjem već sa konjanikom, odnosno, samim strijelcem ili archerom, koji svojim lukom i strijelom kojima precizno pogađa svoju metu, umjesto da ispaljuje bezbroj strelica u svim smjerovima u razbacanoj akciji koja je sama sebi svrha.

Svjesno izražavanje osobina Strijelca:

Strijelac se jako dobro zabavlja prvu polovicu svojeg života, ali kasnije postaje ozbiljniji i želi postići dublji nivo duhovnosti. Ima urođen smisao za razumijevanje ljudi, što mu omogućava da bude dobar svećenik, učitelj, guru, savjetnik ili duhovni vođa. Strijelac je i najbolji prodavač Zodijaka, zbog intuitivnog poznavanja svega što ljude pokreće.

 

Odličan je u poslovima koji uključuju podučavanje, obrazovanje, novinarstvo, publicistiku, filozofiju, religiju, duhovnost, promociju, reklamiranje, trgovinu, međunarodne poslove, strance i strane jezike, pravo, te outdoor sportove kao što su planinarenje, lov i streličarstvo. Također mu leži humor, iako može biti i prekomjerno sarkastičan.

Strijelac se osjeća kod kuće gdje god da se nalazi, voli putovati i sklapati nova poznanstva i prijateljstva, voli razmišljati o smislu života i uvijek traži nešto novo što će donijeti novu dimenziju poznatom životu.

U lošem braku ili na statičnom poslu može imati simptome klaustrofobije.

Iznimno je neovisan i obilje mu jednostavno i lagano stiže u život.

Svjesni Strijelc zna kako fokusirati i usmjeriti svoju životnu energiju – on profinjuje svoju životnu svrhu u svjesne ciljeve koji su stvaranje vizije koja drugima daje smjernice kako rasti. Ima samodisciplinu koja mu omogućuje da ostvari svoje ciljeve.

Više se ne ravna egocentričnim ciljevima već mu šira vizija koja ima dobročiniteljski karakter postaje smisao života. Čim ostvari neki svoj cilj, ide dalje i zacrtava novi. Put od ostvarenja jednog cilja do slijedećeg naziva se Strijelčevim putem, a simbolički predstavlja činjenicu da svačija životna energija teče konstantno i uvijek postoje novi vrhunci za ostvariti, i da sam cilj nije finalna stanica, već je putovanje do ciljeva ŽIVOT.

Svjesni Strijelac sada služi čovječanstvu donoseći mu više mudrosti i znanja preko kanaliziranja svojeg Višeg aspekta. Ne radi se samo o intelektu, već o majstorstvu nad svojim umom koje se postiže fokusom na širu sliku i kako tu širu sliku prenijeti što većem broju ljudi kako bi mogli imati smjernice kojima mogu osvijestiti i poboljšati svoj život.

Svjesni Strijelac postaje skladište Znanja i posjeduje vještine da ih pretoči u razumljive upute na konkretnom, životnom planu.

Živi život Učitelja i Ljubitelja Čovječanstva.

On je istinski vizionar i „prorok“ na način da donosi nove informacije koje šire horizonte čovječanstva, kako na kolektivnom, tako i na individualnom planu.

Strijelac dovodi svoje „učenike“ do vrata inicijacije u daje im vatrenu inspiraciju da kroz njih prođu i postanu svoje pravo ja.

Pozitivne karakteristike: entuzijastičan, otvoren, vjeran, etičan, pravedan, učen, ekspanzirajuć, humorističan, mudar, prijateljski, optimističan, pouzdan, iskren, svestran, darežljiv.

Negativne karakteristike (nestaju postepeno kako se Strijelac svjesno fokusira na svoje prednosti i talente): dogmatičan, nemiran, osuđujuć, nejasan, ne drži ga mjesto, nepouzdan, ne održava obećanja.

Afirmacije za Strijelca:

Ja sam rođen u znaku Strijelca.

U potpunosti prihvaćam sve Strijelčeve moći, potencijale i talente.

Ja sam Mudrac Zodijaka.

Ja sam Vidjelac Zodijaka.

Vidim budućnost sada.

Sjećam se budućnosti.

Prihvaćam iscjeljiteljske i magične moći koje imam i koristim ih

za svoje dobro kako bi mogao služiti drugima

na svaki način koji odaberem prikladnim.

Prilagođavam svoj entuzijazam;

Ja sam optimističan i pouzdan.

Ja sam ugodan, iskren, svestran i prilagodljiv.

Moj je humor suptilan.

Nalazim prijateljstva svugdje.

Lagano ih sklapam, doma ili dok putujem,

zato jer sam iskren i neovisan,

ohrabrujuć i od povjerenja,

idealističan i nepristran, pravedan i vjeran.

Ja sam topao, pozitivan i dobronamjeran.

Stremim prema zvijezdama.

Projiciram dušu natrag svome domu.

Ja povećavam svjesnost i životnu silu.

Ja fokusiram pažnju nebesa.

Ja sam Pustolov.

Nepoznato postaje ja.

Volim neistraženo.

Težim ka duhu istine i putovanju prema krajnjim i dalekim ciljevima.

Ja sam onaj koji pušta Strelicu Prosvjetljenja.

Ja povećavam i širim same horizonte univerzuma.

Vječno testiram granice i izazove.

Odan sam istini.

Ja otvaram nove dimenzije.

Ja uvodim istinu i novo znanje.

Procjenjujem moralnost u odnosu prema super-svjesnosti.

Ja sam projektor Duha.

Ja pucam u visine,

letim visoko da nađem savršenu perspektivu.

Želim najpuniju sliku.

Zauvijek naprijed i uvis, uvijek vječna spirala.

I pucam svoju strelicu u metu odlučno.

Vidim cilj,

Dijelim budućnost,

Vjerujem u budućnost.

Život se za mene otvara uvijek u novoj dimenziji i novim razinama i sferama.

Usmjeravam svoje energije prema meti,

jer ja sam Streličar.

Moj luk me vuče, strelica me ~otpušta~.

Letim centriran i istinit, fokusiran u jednom smjeru.

Unutar mene, ideje Univerzuma se rađaju.

Ja osvjetljavam razum svjetlom duha.

Ostavljam tamu,

Za mene je budućnost bez straha,

Samo čudesa i misterije me zovu naprijed.

To je moja sudbina.

Sada odabirem oblikovati svoju budućnost u balansiranom plesu između komfora i izazova.