Sunce u natalnoj karti: Koju Junakovu priču živite?

Sunce je naš osnovni pokretač i pokazatelj kako se identificiramo na van.

U natalnoj karti, sunčev znak pokazuje ego, vanjskog ja i osnovne aspiracije, odnosno, viziju. Međutim, samo Sunčev znak nije sve što čini osobu, pa je zato besmisleno interpretirati nečiju natalnu kartu samo prema Sunčevom znaku, čime se bavi popularna instant astrologija. Svi ostali planeti i njihovi međusobni odnosi su neizostavan dio interpretacije nečijeg energetskog otiska, pogotovo kad uzmemo u obzir da postoji beskonačan broj kombinacija planeta, točaka, mjesečevih čvorova,  znakova, kuća i aspekata između njih. Vi ste jedinstveni.

Sunčev simbol je krug sa točkom u sredini koji simbolizira Duh i Sve Što Jest (Izvor), te naše jedinstveno postojanje u sredini Svega Što Jest, ali također i naš ego u svijetu.

Sunce u natalnoj karti simbolizira (svojim znakom, položajem u kući i aspektima) centralnu koordinirajuću arhetipsku silu, baš kao što i Sunce na nebu svojom gravitacijom usidruje ostale planete u svojoj orbiti. Sunce pokazuje naš ego ali i Dušu istovremeno! Drugim riječima, pokazuje VIZIJU koju smo imali kada smo odlučili roditi se. Dakle, znak u kojem je vaše Sunce pokazuje glavnu arhetipsku priču.

Npr. ako imate Sunce u znaku Vage, pročitajte koje su glavne karakteristike arhetipa Vage i što je ona došla donijeti na planetu – koja je osnovna vizija iza želje da se inkarnira. U ovom konkretnom primjeru, Vaga će u svoj život privući iskustva kroz koja će učiti umjetnost odnosa, kako posredovati, biti pravedan i balansiran, kako vidjeti obje strane situacije i shodno tome, kako donositi holističke odluke. To je vizija koju ima Sunčev znak Vage.

Svih dvanaest arhetipova možete naći ovdje:

Ovan – Arhetip Ratnika
Lav – Arhetip Kralja

Položaj Sunca u natalnoj karti interpretira se na slijedeći način:

Sunčev Znak odgovara na pitanje: izražavanjem koje arhetipske energije doživljavam najveće ispunjenje?

Kuća u kojoj se nalazi Sunce odgovara na pitanje: u kojem dijelu života najviše želim sjati svoju životnu svrhu (arhetipsku priču Sunčevog znaka)?

Detaljne informacije o svim kućama pročitajte ovdje: Dvanaest astroloških kuća – Pozornica Igre Života.

Aspekti koje Sunce čini sa drugim planetima odgovaraju na pitanje: koje energetske sile me potiču kroz harmoniju (harmonični aspekti)  ili konflikt/tenziju (neharmonični aspekti) da rastem i izražavam svoju volju, kreativnost i životnu misiju?

Kada Sunce čini aspekte sa drugim planetima u natalnoj karti, ti „osvijetljeni“ planeti će biti jako izraženi u karakteru osobe, budući da ih Sunce obasjava svojom željom da sjaji u područjima koje planet predstavlja. Npr. Sunce u konjunkciji s Marsom biti će osobnost koja je jako obojana Marsovim utjecajem, a Mars je arhetip ratnika, vođe, natjecatelja, pa ćemo imati nekoga tko je vatren, aktivan, kompetitivan, dominantan, hrabar, ali moguće i agresivan, nagao, nepromišljen, impulzivan…

Dakle, Sunčev znak pokazuje ŠTO želimo sjati (viziju), Sunčeva kuća pokazuje GDJE želimo sjati (u kojem aspektu života), a aspekti Sunca pokazuju KAKO, odnosno, da li kroz suradnju ili tenziju s drugim igračima (planetima).

Pored toga, Sunce u natalnoj karti predstavlja unutarnji muški dio u svakoj osobi (animus) – dakle, i kod muškaraca i žena, budući da svatko od nas ima u sebi muški i ženski aspekt. Animus ili muška polovica je onaj dio svakoga od nas koji predstavlja mušku, pokretačku, vatrenu, silovitu energiju. Sunce također predstavlja i doživljaj vlastitog oca te druge važne muške autoritativne figure u životu.

Odnos Sunčevog znaka i podznaka

Često me pitaju koja je razlika između Sunčevog znaka i podznaka. Velika!

Sunce pokazuje osnovnu ideju koju želimo postići, smjer u kojem želimo ići. Podznak ili Ascendent, kako ga još nazivamo je naša vanjska maska, uloga, koju navlačimo kada smo u interakciji sa vanjskim svijetom. Sunce pokazuje osobine unutarnje volje i poriva za akciju kojeg imamo, a podznak će pokazati kroz koju masku ćemo to pokazivati svijetu. Također se radi o arhetipskoj priči koju ćemo pričati kroz svoj horoskopski znak podznaka, pa vas ponovno upućujem na detaljne opise svih dvanaest znakova (arhetipa) zodijaka gore. Podznak će vam pokazati na koji način ćete “odglumiti” svoju ulogu.

Tumačite kombinaciju Sunčevog znaka i podznaka na slijedeći način:

Zamislite da je cijeli svijet predstava na pozornici.

Kuće horoskopa su scena , pozornica sama –  aspekti života.

Sunce je glavni protagonist – glumac.

Podznak je gluma koju glumi glavni protagonist – uloga. Znak u kojem je podznak pokazuje arhetipsku priču vaše uloge.

Mjesec je glavna sporedna uloga pored protagonista.

Merkur je naracija – priča koja se priča.

Venera je ljubavni trokut.

Mars je bitka za ljubav.

Jupiter je jezik, kulturološki okvir i izvršni producent.

Saturn je tajni, kritični koreografer.

Uran je publika.

Neptun su svjetla, zvuk i glazba.

Pluton je iza pozornice.

Aspekti između planeta su međusobni odnosi glumaca u predstavi. Mogu biti harmonični i podupirući ili tenzični i konfliktni, ali i sami znate da nema radnje bez zapleta!

Sunčevo vladarstvo

Sunce vlada slijedećim konceptima u vašoj osobnosti:

ego, poriv za uspjehom, ambicija, autoriteti (odnos prema autoritetima), krv i cirkulacija krvi, karakter, fizička konstitucija tijela, samopouzdanje, oblik kreativnost i način njezinog izražavanja, ponos, preferirani način zabave, želja za slavom (spotlightom), odnos prema očinstvu i očinskim figurama, odnos prema bitnim muškim figurama, vlastito unutarnje carstvo, odnos prema riziku, igrama na sreću, mešetarenju, kockanju, odnos prema velikim životinjama, osjećaj unutarnje veličine, odnos prema časti, prosvjetljenju, vlastita važnost, željeni utjecaj na vanjski svijet, organizacijske sposobnosti, izdržljivost, odnos prema politici i političarima, vladi, religijskim moćima i društvenoj moći općenito, omiljena rekreacija, rekuperacija, samopouzdanje, samodostatnost, odnos prema sportu, zabavi, pozornici, užici svih vrsta, te sama esencija Duše.

U medicinskoj astrologiji svaki dio tijela povezan je sa određenim planetom, te direktno pokazuje zdravlje i vitalnost tog dijela tijela. Sunce vlada srcem, cirkulatornim sustavom, kardiovaskularnim sustavom, kičmom, respiratornim sustavom, te općenitom vitalnošću osobe.

Putovanje Solarnog Junaka = Putovanje Duše

Zodijak priča priču mitologije. Recimo to ovako: svatko od nas ima svoj osobni mit, svatko je glavni glumac, junak i protagonist svoje mitološke priče ili Junakovog putovanja. Ta se priča iščitava iz natalne karte preko planeta u znakovima, kućama i međusobnim aspektima. Svaki planet je jedan arhetip, uzorak koji nema ograničenje vremenom, budući da se radi o instinktivnim mentalnim slikama, usječenim duboko u kolektivno nesvjesno čiji smo svi dio i zajedničko je svim kulturama.

Sunce je naš Duh, kako smo već rekli, a razvojni put našeg Sunca je razvojni put naše Duše. Zemaljska škola pruža prilike da aktualiziramo kvalitete koje simbolizira naš Sunčev znak.

 

Sunce je arhetip Junaka, Apolona, Zeusa i predstavlja naš ego (u čemu želimo sjati). Za one od vas koji su čuli za Josepha Campbella i one koje zanima mitologija (osobno je smatram izuzetno važnom za shvaćanje samog sebe i svojih maski, tj. uloga koje igramo kao inkarnirana bića), Putovanje Junaka ili Hero’s Journey opisuje temeljem proučavanja i sinteze mnoštva mitova iz različitih kultura koje su živjele na Zemlji,  kako je svatko od nas svoj vlastiti junak koji poduzima putovanje: svoj Život. Putovanje Junaka je životni kreativni proces postajanja tko zapravo jesmo, i to svatko od nas mora postići kroz iskustva na Zemlji.

Isti taj Junak je simboliziran i kartom Lude (The Fool) iz Tarota koja ima simbolički broj nule (0), početka putovanja. Luda je arhetipski početak, ulazak u inkarnaciju sa vizijom što se želi proći, naučiti i  isprobati. Putovanje junaka ima svoj slijed, baš kao i u filmovima – mnogi iznimno popularni filmovi snimljeni su po šabloni koju je predstavio Joseph Campbell u svojim knjigama i predavanjima, a najpoznatiji od njih je trilogija Star wars koju je snimio George Lucas inspiriran Campbellovim radom. Luke Skywalker je Junak.

U suštini, radi se o tome da svatko od nas (Junak) ulazi u život nevino, ne znajući da je zapravo Junak svojeg filma (Života), i živi nesvjesno ne znajući da je dijelom božanskog a dijelom ljudskog porijekla (ljudska vrsta je most između neba i Zemlje). Jednog dana junak dobiva poziv na avanturu. Biva odvojen od svojeg poznatog okruženja jer prihvaća poziv, iako ne od prve. Tijekom putovanja susreće se sa različitim likovima, od kojih su neki pomagači, neki saboteri, a neki izgledaju kao saboteri, a zapravo su pomagači. Nakon puno zapleta, problema i nepoznatih situacija, junak se napokon nađe u situaciji iz koje izgleda bezizlazno bez da žrtvuje samog sebe radi nečeg većeg od sebe. Izgleda kao da se ne može izvući živ.

Međutim, junak to ipak uspijeva postići na način da simbolički umre njegova sumnja u sebe. On se tada suočava sa svojim najgorim neprijateljem, koji je zapravo njegov unutarnji saboter ili sjenka koju predstavlja Saturn, a Saturnov znak, kuća i aspekti daju detalje sjenke – najvećeg straha ega). Junak se ovjenčan slavom vraća na mjesto iz kojeg je krenuo u avanturu. Na putu često nađe i pravu ljubav, nakon što se prije opeče sa neiskrenom ili neuzvraćenom ljubavi. Glavna nagrada koju osvaja je on sam. Upoznaje sebe i svoje pravo porijeklo i unutarnju moć kojom raspolaže. Zadnja etapa Junakovog putovanja je povratak junaka na mjesto od kuda je krenuo, što predstavlja dijeljenje stečenog znanja i iskustva sa drugima.

Moja knjiga Peti Element napisana je za Vas, Junaka na svojem Putovanju. Više o knjizi pronađite ovdje.

Sunce odgovara na pitanje: KAMO IDEM? Sunčev znak predstavlja ono kamo želimo ići, kvalitete koje u sebi želimo razviti, blago i znanje koje želimo donijeti sebi i drugima iz svojeg vlastitog Junakovog putovanja.

Svi smo mi ti junaci, svatko u svojoj priči, a Sunce pokazuje koja je to osnovna priča. Putovanje Junaka je putovanje Duše. Istu stvar govori nam i priča dvanaest znakova zodijaka koji alegorijski pokazuju svatko jednu etapu na tom putovanju. Sve počinje sa Ovnom, prvim znakom zodijaka, koji se ujedno smatra i „djetetom zodijaka“, u kojem Duša postaje svjesna toga da postoji u ovom svijetu i da je individua. Zatim slijedi priča Bika, u kojem Duša uspostavlja svoje vrijednosti, što ima u materijalnom svijetu i koje talente posjeduje. Nakon toga Blizanac uči kako se samoizražavati, komunicirati, i tako dalje idemo sve do Riba koje završavaju priču na način da se individualni ego rastopi u jednosti sa svime i svima jer zna da je Duša koja potječe iz istog Izvora kao i sve drugo stvoreno. U Ribama se postiže jednost sa samim sobom – svojom Dušom. Govorimo o simboličkom putovanju, jer ovakvo putovanje se jedino i može opisati jezikom simbola kako bi ga ljudski um mogao sebi predočiti.

Mitska i arhetipska priča Sunca

Sunce u natalnoj karti predstavlja centralni primcip vitalne energije i svijesti o samom sebi, baš kao što je Sunce i centralni entitet u Sunčevom sustavu. Vlada vlastitim porivom za samoostvarenjem i samoekspresijom. Sunce želi sjati, kreirati, postići i manifestirati sebe. Povezano je uz osnovni identitet osobe („Moje ime je XY, bavim se time i time i postigao sam ovo i ono….“).

Sunce je muška, aktivna, yang energija. U grčko-rimskoj mitologiji simbolizirano je bogovima Zeusom i Apolonom, a kod Egipćana bogom Sunca Ra. Kako čitate dalje, imajte na umu da mitovi govore jezikom simbola, baš kao i snovi i ne tumače se doslovno (iako mogu i doslovno značiti neke stvari).

Kako bi shvatili da svaki arhetip ima svoju svijetlu stranu i tamnu (sjenku), uzmimo vrhovnog grčkog boga Zeusa kao najbolji primjer Sunčeve priče.

Grci su bogove doživljavali kao vrlo moćne i svete, ali istovremeno pune „ljudskih“ mana i nedostataka. Tako se i Zeus, unatoč svojoj nevjerojatnoj moći, povremeno ponašao arogatno poput običnog čovjeka. Često ga se zove Ocem jer je zauzeo vodeću poziciju iznad svih ostalih bogova, i naravno, ljudi, iako nije došao do pozicije lagano – preoteo je prijestolje svojem ocu Kronu (Saturnu) kastrirajući ga. 

Ako vam se to čini okrutno, ima još – Zeus je jeo svu svoju djecu jer se bojao da će i oni jednoga dana učiniti njemu isto – zasjeniti ga svojom moći, znanjem, silom i preuzeti mu vladarstvo nad nebom i zemljom. Zeus je vrlo često vladao tiranski, iako je bio poznat i po velikom dobročinstvu i općenito je bio vrstan vođa, uspostavljajući red, dajući smjer, zakone i volju za napredak. Međutim, strogo je kažnjavao one koji su mu se suprotstavljali. Ovdje vidimo i sjenku arhetipa Sunca, a to je impulzivnost, egoističnost, umišljenost, ljubomora, tiranstvo, bijes, zlouporaba moći i položaja.

Tako i svatko od nas može sjati u onome što vizionarski želi sprovesti u svojem životu, voditi svojim primjerom i hrabrošću i tada živimo svijetli dio arhetipa. Ali ako živimo sjenku arhetipa i naš ego se bori za opstanak, vjeruje u oskudicu i natjecanje, nadmetanje i uspoređivanje s drugima, tada živimo mračnu, tiransku priču Zeusa – onog koji vodi druge silom.

Svatko od nas raspolaže beskonačnom snagom da sjaji u onome što mu je „sveto“ i najvažnije. To je kreativna moć koja se lako korumpira ako nemamo svijesti o tome da smo svi isto, da smo svi iz istog Izvora, povezani neraskidivim poljem Svijesti.

Ono što činimo drugima, činimo sebi i cijeloj Kreaciji. Odaberimo sjati u onome što nas raduje, i time obasjati put drugima da i oni to mogu, umjesto pokušavati sjati  zatamnjivajući druge.

Vaše je rođenjem stečeno pravo da sjajite i izražavate se kreativno, spontano izražavajući ONO ŠTO JESTE U SVOJOJ SRŽI – Božansko biće na studijskom izletu u ljudsko tijelo. Slobodnim  izražavanjem svoje kreativnosti spontano poput djeteta, vi istovremeno podižete svoju vitalnost, osobnu volju i moć, te radost života, a drugima dajete primjer kako je to moguće.

Ljubim.