U 7 koraka od problema do rasta

Vjerujete li da se sve dešava s razlogom? Kako naučiti lekciju iz „problema“ i više je ne ponavljati? Drugim riječima, kako se obračunati sa konkretnom situacijom u kojoj se nalazite a nije vam ugodna?

Slijedeća tehnika je vrlo jednostavna ali istovremeno vrlo moćna i daje vam mogućnost da transformirate svoj “problem” koristeći komad papira, olovku i vaš divan um.

U svojem radu sam svjedočila najvećoj uspješnosti jednostavnih tehnika. To je zato što je sve u suštini jednostavno – čak i Zakoni Univerzuma, jer nam svima moraju biti intuitivno dokučivi. Naši umovi vole komplicirati stvari. Međutim, ništa ne mora biti komplicirano.

Pratite ovih 7 koraka i izvucite lekciju iz vašeg „problema“:

1. korak: Izbacite riječ „problem“ iz vašeg riječnika!

Ovo ne mogu dovoljno naglasiti! Ako vam nije jasno koliko je važno što i kako govorite o sebi i svojem životnom iskustvu, podsjetite se ovdje: Vaše riječi imaju moć. Koristite ih mudro!

Dakle, prestanite uopće govoriti za išta da je problem. Umjesto toga, kažite radije: prilika za rast. Ako ne učinite ništa drugo, već samo zamijenite riječ problem sa prilikom za rast, čuda se mogu početi dešavati u vašem životu. No, vi krenite dalje i iskoristite moć preostalih 6 koraka. Zato jer možete.

2. korak: Objektivno zapišite što se desilo, odnosno, što vas muči - konkretnu situaciju

Ovo ne mogu dovoljno naglasiti! Ako vam nije jasno koliko je važno što i kako govorite o sebi i svojem životnom iskustvu, podsjetite se ovdje: Vaše riječi imaju moć. Koristite ih mudro!

Dakle, prestanite uopće govoriti za išta da je problem. Umjesto toga, kažite radije: prilika za rast. Ako ne učinite ništa drugo, već samo zamijenite riječ problem sa prilikom za rast, čuda se mogu početi dešavati u vašem životu. No, vi krenite dalje i iskoristite moć preostalih 6 koraka. Zato jer možete.

3. korak: Napišite vaš odgovor na događaj

Opišite kako ste se vi nosili u toj situaciji. Kako ste se osjećali? I najvažnije: što biste promijenili u situaciji da možete, odnosno, što biste drugačije napravili, ALI možete mijenjati samo svoje ponašanje. Drugim riječima, možete mijenjati samo svoje reagiranje. Vidite li kuda idemo s ovime? Vraćamo vas na vašu odgovornost za vašu kreaciju. Uvidite kako ste pridonijeli situaciji kako biste iz toga naučili za daljnji život.

4. korak: Sada zapišite točno što NE ŽELITE više doživljavati.

Dakle, u jednoj rečenici što biste rado da se više nikada ne ponavlja iz konkretne situacije. Naime, svi mi jako dobro znamo što ne želimo doživljavati, ali kada se upitamo što želimo – odgovor ne ide tako lako. U svojoj praksi rada sa ljudima, primjećujem nevjerojatno puno “ne želim” a jako malo “želim”. I to je zato jer smo navikli gledati u neželjeno iz straha.  A ono što želimo ostaje na pukim snovima.

Kada definirate što ne želite, možete odmah znati što ŽELITE.  A to je slijedeći korak:

5. korak: Napišite rečenicu koja je suprotna gornjoj, dakle, prebacite ono što ne želite u ono što ŽELITE.

Drugim riječima, napišite rečenicu u kojoj želite suprotno od neželjene situacije. Npr: ne želim biti debela – želim biti vitka. Ne želim biti preosjetljiva – želim biti samopouzdana.

Zašto sad to “želim – ne želim”? Zato jer vaša definicija što želite a što ne želite u životu daje jasnoću vašoj kreaciji. Ovdje se podsjetite kako kreiramo i zašto nam ne ide činiti promjene: Želite napraviti promjene u svojem životu a ne ide vam? Evo zašto.

Ukratko, kada definirate što ne želite, znate što želite (suprotnost). A kada znate što želite, možete vidjeti gdje se sabotirate da to ne dobijete.

6. korak: izvucite svoje lekcije.

zapravo želite a kako se ponašate. Uvidite zbog kojeg straha živite neželjeno umjesto željenog (strah ste definirali u 2. koraku).

Izaberite gledati na događaj kao lekciju, učenje, odnosno, pronađite pozitivne strane situacije. Pozitivne strane svake situacije uvijek postoje, priznali vi to ili ne!

Ego se voli hvaliti time kako baš on ima nerješiv problem, najveću patnju i najtežu situaciju, zar ne? E, pa vi mu morate reći da odstupi jer postoji i svijetla strana svake situacije. Zato jer je to prilika za rast. A da li će ta prilika biti iskorištena, ovisi samo o vama – hoćete li si dopustiti da se prestanete osjećati kao žrtva i naći pozitivne strane situacije?

Dakle, razmislite i nađite što ste pozitivno izvukli iz te situacije. Nabrojite dragocjene lekcije koje ste naučili iz događaja.

Zapamtite da to više ne morate ponavljati i da je vaše iskustvo sada primjer drugima kako se može dobiti lekcija bez muke kakvu ste vi prolazili.  Nadahnite se donjom tablicom:

1

Vaše iskustvo ili mudrost koje najviše pamtite a formiralo vas je ovakvim kakvi ste danas. Iskustvo može biti pozitivno ili negativno, ali je nezaboravno i promijenilo vas je i učinilo ovakvim kakvi ste sada.

2

Lekcije koje ste naučili i darovi koje ste dobili iz tog iskustva, bilo na bolan ili radostan način (neke lekcije su bolne ali sjetite se kako su vrijedne i koliko su obilježile vaš životni put)

3

Na koji način bi te lekcije mogli prenijeti drugima kako oni ne bi morali prolaziti tu bol? Postoji li način na koji možete tu lekciju prenijeti drugima kako bi iz nje mogli lagano dobiti takvo iskustvo i mudrost, radost?

Zašto je najbolje rješavati probleme na ovaj način?

Kada životne situacije gledamo iz više perspektive i dajemo im značenje rasta, evolucije, napretka, onda sve teškoće imaju smisla. To ne znači da nam mora biti teško i bolno da bismo rasli. Samo znači da smo u svakoj situaciji u mogućnosti odabrati da li ćemo biti pobjednik ili poraženi od vlastitog straha.

Kada “problemima” dajete širu sliku i kontekst, a to činite samim pojednostavljivanjem: identificirate što je konkretno vaš problem time što ga izričete (zapisujete) a onda u tome tražite pozitivne strane (koje uvijek postoje), uviđate svoj doprinos situaciji (ne krivite druge, vi ste kreator svojeg života!), onda poput školjke koja stvara biser od zrnca pijeska koje ju žulja, pretvarate svoj problem u rast. I imate priliku biti primjer drugima.

Divota.

Ljubim.