URGE-SURFING-MINDFULNESS-TEHNIKA-ZA-OSLOBADANJE-OD-STARIH-NAVIKA

Urge Surfing – Mindfulness Tehnika za oslobađanje od starih navika (i ovisnosti)

Svi znamo da je mijenjanje navika sklizak teren, kako se poskliznemo i vratimo se na staro. Postoji tehnika koja nam može pomoći u tome da napravimo promjenu koju želimo, i vrlo je jednostavna, a njezinu učinkovitost sam i sama doživjela, pa je stoga dijelim s Vama.

Urge surfing je mindfulness tehnika koju koristimo kako bismo prošli (surfali) na nekoj žudnji koja nam se javlja umjesto da joj podlegnemo ili da se borimo protiv nje. Tehnika je jednostavna i može je naučiti i koristiti svatko, i upravo u toj jednostavnosti je ključ uspjeha. Ukratko, umjesto da podlegnemo žudnji, poput one da nazovemo bivšeg partnera, pojedemo sadržaj cijelog frižidera, istresemo se na članu obitelji zbog stresa na poslu, kupimo još jedne cipele ili zapalimo još jednu cigaretu, umjesto da to učinimo – zamislimo da smo na valu žudnje i da imamo dasku za surfanje kojom ćemo zajahati taj val dok ne prođe. Tijekom surfanja ćemo promatrati žudnju kako se diže, doživljava vrhunac (u ovoj fazi obično joj podlegnemo) i smiruje se, te nestaje. Dovoljni broj ponavljanja ove tehnike umanjuje žudnju dok nam ne postane poput nekog davnog poroka, ne treba nam više i možemo ga promatrati kao nešto što smo prerasli, sa zahvalnošću jer nas svi izazovi upoznaju sa vlastitom unutarnjom snagom.

Urge surfing („surfanje na potrebi/žudnji“) je tehnika za oslobađanje od svih vrsta ovisnosti, odnosno, kompulzivnog ponašanja. Žudnju možemo shvatiti kao impuls da se upustimo u staru naviku poput jedenja, pijenja alkohola, kockanja, surfanja po socijalnim mrežama, vraćanja starom partneru, kupanja u ulozi žrtve (okrivljavanja samoga sebe ili drugoga zbog nečega iz prošlosti), i sl. Sve ovisnosti imaju istu podlogu: nalaze se u umu, a manifestiraju se kroz fizičku potrebu da nešto učinimo (poduzmemo, konzumiramo) kako bismo odagnali nelagodu. Žudimo za time da nam bude bolje, a najćešće se taj impuls žudnje može osjetiti u tijelu kao fizička senzacija. Žudnje su poput valova koji se dižu u intenzitetu, doživljavaju vrhunac i zatim se konačno spuštaju.

Urge surfing je tehnika kojom se prolazi kroz taj val žudnje svjesno umjesto da se poduzima stara navika kojom se ponovno vraćamo u ovisnost. Evo kratke vježbe za upoznavanje sa tehnikom, a kasnije ćemo ju opisati detaljnije, korak po korak i to dvije tehnike.

Stanite na trenutak i sjetite se žudnje koju inače osjećate. Dok mislite na tu žudnju, primjetite da li možete prepoznati sve fizičke senzacije u tijelu koje se dižu dok mislite na tu žudnju. Primjetite da li se te senzacije mijenjaju kako prolazi vrijeme? Koristite sada svoj dah kako bi vam pomogao da surfate, odnosno, jašete na tom valu umjesto da mu se prepustite. Ne trebate pružati otpor žudnji već je pustiti da prođe kroz vaše tijelo bez da joj se prepustite, odnosno, bez da vas val preplavi. Koristeći svoj dah kao surfersku dasku, jašite emotivni val žudnje i jednostavno promatrajte svoj dah kako se val diže. Čestitam! Upravo ste uspješno odjahali svoju prvu žudnju!

Žudnje obično imaju trajanje maksimalno 20-30 minuta, i to govorimo samo o vrhuncu, kada nam se čini da jednostavno ne možemo odoljeti žudnji i ne možemo prestati misliti na predmet žudnje. Međutim, to vrijeme može biti i samo 3 minute, jer je toliko dovoljno da se odupremo porivu. Mnoga istraživanja, a i drevne mudrosti kažu nam da ako smo u stanju 3 minute odoljeti porivu – napravili smo veliki pomak u svijesti iz nekontrolirane ovisnosti/ponašanja koje upravlja nama u promatranje kojim upravljamo mi sami.

S time želim reći da ako usvojimo otvoren stav prema žudnji u kojoj je prihvaćamo i ne odupiremo joj se u bitci, već je samo promatramo kako se diže i spušta dok ne nestane, početi ćemo primjećivati kako možemo svaki puta izjahati val žudnje koristeći svoj dah i promatranje. No, ako sa žudnjom vodimo bitku: „Ne mogu podnijeti ovu žudnju! Moram je se riješiti odmah!“, tada će se žudnja smiriti mnogo sporije, a vjerojatnije je i da ćemo joj podleći. Naime, žudnja je emotivni val koji prolazi našim tijelom i to nije problem. Problem je u tome što nas žudnja preplavi, nakon čega se osjećamo krivima jer smo joj podlegli. Istovremeno, svaki puta kada podlegnemo žudnji, ojačavamo svoju daljnju ovisnost o staroj navici.

Kako surfati na žudnji

Ovdje ćemo navesti dvije tehnike. Obje su jednako učinkovite, ali možda će vam jedna od njih bolje sjesti.

Tehnika 1:

1. Dajte si nekoliko trenutaka da primjetite gdje osjećate žudnju u svojem tijelu. to najbolje možete učiniti tako da sjednete na mirno mjesto i zatvorite oči. Dopustite svojoj pažnji da ide na mjesto u vašem tijelu gdje osjećate žudnju. Za neke ljude to je u području abdomena, za druge u ustima (npr. sakupljanje sline kada imaju poriv da jedu ili piju). Nema pogrešnog niti ispravnog mjesta gdje žudnja može biti locirana u tijelu. Najvažnije je da primjetite gdje u vašem tijelu se osjeća žudnja kada se javi.

2. Sada ste locirali senzaciju žudnje u tijelu, fokusirajte se na taj dio. Kakve su to senzacije? Pritisak? Vrućina? Hladnoća? Stezanje? Sada, izrecite što osjećate ali na način kao da primjećujete energiju, a ne da ste vi ta energija. Primjerice, umjesto: „steže me u grlu“recite: „tu je senzacija stezanja u grlu“. Ili umjesto „boli me u prsima“ recite „primjećujem bol u prsima“. Poanta je da se odvojite od senzacije, odnosno, da je primjetite, promatrate i dopustite joj da tu bude i sama prođe. Do sada ste uvijek bježali od te senzacije. Budite bez prosuđivanja i osuđivanja senzacije. Samo promatrajte. Vi niste ta senzacija!

3. Stavite svoju pažnju na dah. Ne trebate mijenjati svoje disanje, već samo primjećujte svoj udah i izdah slijedećih 1-2 minute. Možda će vam odgovarati da uperite svoj dah na mjesto na tijelu gdje osjećate senzaciju žudnje – kao da udišete i izdišete kroz to mjesto. Kako god bilo, fokusirajte se na dah – udahe i izdahe.

4. Lagano prebacite svoj fokus ponovno na mjesto na tijelu gdje osjećate senzacije žudnje. Dopustite si da ih osjetite a ako vas počinju preplavljivati, svaki puta lagano vratite svoj fokus na disanje. Zatim se ponovno vratite na promatranje senzacije žudnje.

5. Zamislite da su senzacije žudnje koje osjećate poput vala koji se uzdiže i spušta. Sve što se digne, mora se i spustiti, pa će se tako i senzacija žudnje prirodno stišati. Vaš je posao da samo promatrate val dok se ne spusti. Ne bježite, ne odupirete mu se, ne poduzimate akciju stare navike da biste uklonili osjećaj vala žudnje. Samo promatrate i puštate da prođe. Dišite. Promatrajte val i jašite ga uz pomoć vraćanja fokusa na svoj dah kada postane preintenzivan, i činite to sve dok ne primjetite da se val stišava. Vaš dah je vaša daska za surfanje na valovima žudnje.

6. Kada ste završili sa surfanjem na valu žudnje, zahvalite se samome sebi što ste učinili važni korak za samoga sebe. I to je to!

Možete surfati na valu žudnje svaki puta kada se žudnja za starom navikom pojavi. S vremenom će vam postati sve lakše i lakše, a početi ćete i osjećati ponos i postignuće što ste tako uspješni u procesiranju svojih emotivnih valova.

Tehnika 2:

Dajte si nekoliko trenutaka da primjetite gdje osjećate žudnju u svojem tijelu. To najbolje možete učiniti tako da sjednete na mirno mjesto i zatvorite oči. Vrlo brzo će vam tijelo pokazati mjesto gdje se nalazi žudnja.

Sada osjećate senzaciju emotivnog vala žudnje u svojem tijelu. Ta senzacija je poput čvrstog čvora ili lopte negdje u vašem tijelu. To je energija nekog neprobavljenog iskustva u vašem životu. Dopustite si da jednostavno primjetite tu senzaciju sada. Ova senzacija koju osjećate je energetsko polje emotivnog vala žudnje. Primjetite da postoji mjesto gdje je ta energija jača, možda prema centru. Samo si dozvolite da osjetite to mjesto gdje je energija najjača.

Slijedeći je korak prilagođavanje koliko ste blizu tom polju energije emocije. Ako mu se približite, osjećati će se intenzivnije. Ako se udaljite, osjećati će se manje intenzivno. Optimalna udaljenost je ona u kojoj ste dovoljno blizu da je osjetite, ali ne preblizu da vas potpuno obuzme i prevlada vama.

Možda vam može pomoći slika: vi stojite na livadi. Dolazi nalet vjetra. Umjesto da mu se odupirete ili mu puštate da vas odnese, mirno stojite i čekate da prođe fizička senzacija vjetra na vašem tijelu.
Ključ uspjeha ove tehnike je da pronađete pravu udaljenost od energetskog polja i da držite svoju pažnju fokusiranu na područje energetskog polja gdje je energija najjača.

Dopustite si da osjećate područje energetskog polja gdje je energija najjača.
Ovo je suprotno od onoga što smo duboko kondicionirani da činimo. Programirani smo da potisnemo emotivni val ili da mu dopustimo da nas potpuno preplavi. Dakle, ovo je učenje nove vještine.
Kada si dopustite da osjetite najjače polje energije emocije, osjetiti ćete ga intenzivnije nego normalno, ali moguće je da samo nastavite primjećivati emociju i dalje i dopustite joj da bude tu, da je osjetite. Ne može vam ništa.

Samo nastavite osjećati najjače područje energetskog polja emocije. Može vam se činiti da ostaje više – manje isto neko vrijeme, samo nastavite nevino primjećivati.

Konačno, početi će biti sve manje intenzivna emocija, početi će se omekšavati. Kada se počne omekšavati, stavite svoju pažnju opet na najintenzivnije mjesto gdje je ostalo još energije. I opet, samo si dopustite da osjetite područje preostale energije, tamo gdje je najjača.

Svaki puta kada energija omekša, približavate joj se sve bliže. Nastavite primjećivati najjače mjesto u preostaloj energiji.
Ovo je proces jahanja vala emocije žudnje u vašem tijelu. Jednostavno si dopustite da doživite i osjetite energiju koju inače potiskujete ili vas preplavljuje. To činite toliko pedantno i kompletno da ne ostane ništa više za osjetiti. Drugim riječima, dok se emotivni val žudnje ne spusti u potpunosti. Vi svjesno promatrate emotivni val žudnje kako prolazi fizički kroz vaše tijelo bez da ga potiskujete ili mu se prepuštate.

Svaki puta kada postane manje intenzivno, približite se emociji ponovno.

Kako se približavate završetku ovog iskustva, početi ćete osjećati da energija nestaje, rasplinjuje se. Napokon, energija će nestati potpuno. Kada se čini da je energija nestala, provjeriti ćemo da li je kompletno nestala.

Mislite ponovno o onome što je uzrokovalo da se energetski val podigne. Da li još išta osjećate od energije vala žudnje?

Približite joj se koliko god možete. I ponovno, primjetite gdje je energija najjača i približavate joj se dok više nema ništa. Kada više nema emocije, to znači da ste uspješno jahali val svoje žudnje. Mislite ponovno o onome što je uzrokovalo da se energija žudnje podigne. Da li još išta osjećate od te energije?

Približite joj se koliko god možete. I ponovno, primjetite gdje je energija najjača i približavate joj se dok više nema ništa. Kada više nema emocije, to znači da ste uspješno završili nekompletno, neprobavljeno iskustvo. Više vas ne ograničava energija koja je uzrokovala emociju.

Vaše tijelo vas je pokušavalo dobiti da osjetite taj val emocije i završite iskustvo koje niste probavili. Sada je završeno i vaše tijelo je prestalo kreirati tu emociju. Ovo iskustvo je vaše tijelo trebalo da osjetite, i to ne intelektualno, već iskustveno. I uspjeli ste!

Kada ste zadovoljni i sigurni da je energija nestala, možete otvoriti oči.

Ljubim i neka vam je mirno more!