Vaš Astrološki Podznak (Ascendent) otkriva svrhu vaše Duše

Značenje Ascendenta

U ovom ćemo se teksu pozabaviti ezoteričnim značenjem podznaka ili ascendenta. Ezoterična astrologija je grana astrologije koja je nastala iz učenja teozofkinje Alice Bailey, a kasnije je modernizirana i pojednostavljena od poznatog astrologa Alana Okena u njegovoj knjizi “Soul Centered Astrology”.

Ezoterična astrologija u centru ima Dušu, odnosno svrhu koju živimo kroz inkarnaciju. Veliki naglasak stavlja na nečiji Podznak ili Ascendent. Tradicionalno, znak u kojem se nalazi naš Ascendent pokazuje naše fizičke karakteristike, socijalnu masku koju nosimo i način na koji se projiciramo vanjskom svijetu.

Prema Ezoteričkoj astrologiji, Ascendent pokazuje ključnu svrhu naše inkarnacije, odnosno, otkriva našu najdublju duhovnu svrhu i potencijal.

Acendent je simbolika trenutka našeg rođenja, to je točka našeg utjelovljenja na fizičkom planu. Ascendent je simbol sjemena naše Duše koja se razvija tijekom života. Drugim riječima, Ascendent nije samo naša uloga i maska koju nosimo pred svijetom, već iza te maske proviruje svrha naše Duše. Osobnost koju imamo je vozilo za Dušin plan, a znak u kojem se nalazi naš Ascendent pokazuje kakav je taj plan.

Prema Ezoteričkoj astrologiji, Sunce predstavlja sadašnjost, Mjesec prošlost a Ascendent budućnost, odnosno, Put Duše. Ascendent pokazuje kvalitete koje razvijamo i koje želimo razvijati i na kojima radimo kako bismo pronašli svoj pravi Put. Ascendent utjelovljuje naše kvalitete i uvjerenja i kroz njega doživljavamo različita životna iskustva koja od nas traže da se uzdignemo, usavršimo  i dosegnemo viši stupanj svijesti.

Sunčev znak u natalnoj karti će nam dati svjesne ciljeve koje ćemo htjeti ostvariti da bismo sjali (vidi više o Sunčevom znaku ovdje), Mjesečev znak će nam pokazati nesvjesne potrebe za sigurnošću, povezanošću i ovisnosti o prošlosti (više o Mjesečevom znaku vidi ovdje), a Ascendent će nam dati životne događaje i okolinu u kojoj ćemo imati (ne) prilike da pomirimo i ostvarimo i Sunčeve ciljeve i Mjesečeve potrebe.

Kroz razvijanje viših kvaliteta znaka našeg Ascendenta, unutar sebe i na van (u svijetu), postepeno osnažujemo naše Sunce i Mjesec i otkrivamo da mogu raditi zajedno koristeći Ascendent kao poveznicu.

Primjerice, uzmimo osobu koja ima Sunce u znaku Vage a Mjesec u znaku Ovna. Svjesne i nesvjesne potrebe te osobe će biti suprotne. Svjesno, Sunce u Vagi želi ravnopravne odnose i stavlja partnerstvo iznad svoje individualnosti. Sjaji kada je u partnerstvu. Nije da takva osoba ne želi biti sama, ali je partnerstvo jednostavno draže. S druge strane, nesvjesna je emocionalna potreba Mjeseca u Ovnu da se individualizira kroz neovisnu, samostalnu akciju. Partnerstvo mu generalno sputava osjećaj slobode i traži izazove koje može rješavati sam, daleko od drugih. Ove dvije suprotne težnje mogu se pomiriti kroz znak Ascendenta. Uzmimo za primjer da je u ovom slučaju Ascendent u znaku Blizanaca. Ta će osoba pomirivati svoj unutarnji konflikt između „ja“ (Mjesec u Ovnu) i „mi“ (Sunce u Vagi) kroz Blizančeve teme: puno razgovora i mentalne ideje kako pomiriti potrebu da se bude s partnerom ali i imati vrijeme za sebe.

Također, kroz Ascendent Blizanca osoba može pronaći partnera koji dijeli iste komunikacijske vještine i intelektualne interese i sa takvim će partnerom Sunce u Vagi pronaći partnersku harmoniju i ispunjenje, a Mjesec u Ovnu će putem Ascendenta moći u Blizancima iskomunicirati svoje potrebe da bude neovisan i sam sebi na prvom mjestu. Inače, vješta i strpljiva komunikacija nestrpljivom Ovnu nije jača strana pa će Blizanački podznak dati neophodni balans.

Ascendent, dakle, omogućava svojevrsno pomirenje potreba Sunca i Mjeseca kod svakoga od nas, bilo da su Sunce i Mjesec u harmoničnom ili tenzičnom odnosu. Kroz Ascendent imamo kanal za izražavanje spojenih energija Sunca i Mjeseca u nama – našeg unutarnjeg animusa (muškog principa) i anime (ženskog principa). Svjesno i nesvjesno se mogu spojiti u svetu uniju i izraziti putem Ascendenta.

Da zaključimo, kvalitete znaka našeg Ascendenta opisuju budući razvojni smjer naše Duše, prema čemu idemo i kamo stremimo rasti, te koje nove kvalitete razvijamo na svojem Putu. Znak u kojem je Ascendent pokazuje kako možemo najbolje izraziti darove svoje osobnosti u i kako ih možemo proširiti u svijet, u službu svima drugima kako bismo dali svoj doprinos većoj cjelini čiji smo svi dio.

Dvanaest znakova Ascendenta

Pogledajmo sada koje su karakteristike, kvalitete i darovi svih dvanaest znakova Ascendenta. Svaki od znakova prolazi kroz tri faze: prva faza je nesvjesna, druga faza je buđenje (osvještavanje) i treća faza je svjesna konekcija sa svojom Dušom i svrhom. Nećemo svi u tijeku jednog života nužno preći kroz sve tri faze, iako su nam sve tri dostupne u svakom trenutku.

Ascendent u znaku Ovna: SVJETSKI VOĐA

Svrha Duše je kreirati nove ideje i kanalizirati brza trenutna rješenja u kriznim situacijama. Ovan je darovan voljom da pokreće i inicira. Posjeduje kontinuirani puls Kreativne Energije koja starta, motivira i pali motore na fizičkom planu. Sve manifestacije započinju Božanskim idejama a kroz Ovna se te ideje kanaliziraju i rađaju ideje u svijetu forme.

Ovan nas uči kako biti neovisan, hrabro se postaviti za viši cilj i prevladati strah od započinjanja nečega novoga.

Nesvjesni Ovan je prilično nesvjestan svoje uloge i želi projicirati svoje ideje i želje na vrlo instinktivan način – samo za zadovoljenje svojih potreba: „ja prvi“! Na ovom stupnju svijesti, Ovan je poistovjećen sa svojim željama i njegova neusmjerena impulzivnost i tvrdoglavost vode ga u konstantne bitke.

Ovan koji se osvještava počinje drugačije koristiti svoju snažnu volju. Smjer mu postaje jasniji i fokusiran je na borbu za neki viši cilj umjesto samo za svoje osobno zadovoljstvo. Stvara plan akcije i ne juri više bez razmišljanja glavom kroz zid. Umjesto da započinje konflikte, sada Ovan unosi balans u konflikte i ispravlja nepravde. Čak se može i žrtvovati za neki viši ideal.

Ovan koji je osvijestio konekciju sa svojom Dušom je sintetizirao sva prethodna iskustva i preuzeo odgovornost ispravnog korištenja volje. Postaje božanski instrument Moći i sposoban je uzdići, stimulirati i unijeti novu duhovnu svjesnost u bilo koju aktivnost. Svjesni Ovan ima moć transformacije nižih vibracija u više korištenjem Volje. Sada Ovan samo želi koristiti svoj dar u svrhu ujedinjavanja i dobroga za sve.

Ascendent u znaku Bika: ULJEPŠAVATELJ SVIJETA

Svrha Duše je otpustiti vezanost za materijalno i uzdići, prosvijetliti fizički svijet. Bik je utjelovljenje svih tjelesnih želja u svim formama, ne samo želje za zadovoljstvima i materijalnim dobrima. Zato je svrha Bika transcendencija materijalnog u duhovno – oslobođenje od vezanosti za materiju. Bikov doprinos čovječanstvu je stoga, velik, i bazira se na njegovoj sposobnosti da bude stabilan, uporan i odlučan u korištenju svoje volje da se osvijesti za sebe i sve druge. Znak Bika simbolički povezan je sa Buddhom koji je rođen u znaku Bika i prosvijetlio se ispod drveta a učio je put odricanja od zemaljskih želja kao oslobođenje od patnje.

Bik nas uči što je istinsko obilje i koje su istinske duhovne vrijednosti.

Nesvjesni Bik kaže: „ja imam, znači, ja jesam“. Vrijednosti Bika na ovom nivou vezane su uz sakupljanje i uživanje u ljepoti i svemu što služi fizičkim zadovoljstvima. Vodi ga snažna želja da ima još od svega. Zbog toga često ima previše stvari, a možda i fizičke težine. Na ovoj razini, Bikova volja koristi se uglavnom za postizanje osobnih želja, a život mu se odvija većinom u prvoj čakri, mangetiziran u potpunosti materijom.

Bik koji se osvještava čini to kroz osvještavanje svojih želja. Na prethodnom nivou Bik je učio kroz zadovoljenje svojih želja, a sada je suočen sa potrebom da otpusti vezanost za te želje. Uči kroz borbu da njeguje, podržava i daje sebe slobodno, te jednako snažne potrebe da posjeduje i sačuva.

Bik koji je osvijestio svoju Dušu oslobođen je vezanosti za svoje fizičke želje koje su ga zadržavale. Sada je pravi iscjelitelj koji poznaje i utjelovljuje istinski „art of living“ ili umijeće življenja. Kroz koji god kanal se ekspresionira, umjetnički ili profesionalno, uzdiže, oslobađa i iscjeljuje sve u svojoj okolini.

Ascendent u znaku Blizanaca: POSREDNIK SVIJETA

Svrha Duše je izražavanje ljubavi prema čovječanstvu dijeljenjem znanja i iskustava – Blizanac je znak učitelja. Blizanac radi promjenu, mutira i prilagođava sve što je potrebno da Duša evoluira, kako individualno, tako i kolektivno kao ljudsko društvo. Blizanac otkriva prirodu dualnosti i spaja sve opozite. Kroz sakupljanje iskustava i informacija, stvara odnose harmonije između suprotnosti, od kojih je najočiglednija ona između muškog i ženskog energetskog polariteta u svakom čovjeku.

Blizanac nas uči vrijednosti komunikacije i dijeljenja informacija, te slobodi (mentalnog) pokreta.

Nesvjesni Blizanac je pod velikim utjecajem poriva da se kreće, često i bez smjera, plana ili svrhe. Sluša samo svoj um koji ga vodi željom za novim iskustvom i to bez pravog smisla. Svaku osobu promatra kao sredstvo proširenja svojih iskustava i nema dubine u odnošenju, niti vidi cjelinu međusobne povezanosti. Nesvjesni Blizanac kaže: „ja s jedne strane, a svi sa druge“.

Blizanac koji se osvještava počinje svjesnije doživljavati druge, a njegov um želi proširiti svoje shvaćanje međuljudskih odnosa. Inteligencija prerasta iz instinktivne u intuitivnu. Na ovoj razini, Blizanac se uzdiže iznad koncepta da je ono što on misli apsolutna filozofija svijeta. Sada vidi da postoje polarnosti u svemu i radi na tome da ih izbalansira, posebice u odnosima.

Blizanac koji je osvijestio svoju Dušu prepoznaje drugoga kao sebe. Kanal je za kreiranje harmoničnih poveznica i odnosa u svijetu. Često se bavi poravnavanjem i spajanjem različitih konfliktnih političkih i socijalnih sila – služi kao agent harmonije u grupama, te kao diplomat za mir i međusobno razumijevanje.

Ascendent u znaku Raka: NJEGOVATELJ SVIJETA

Svrha Duše je stvoriti Ljudsku Obitelj. Cijelo čovječanstvo postaje Obitelj umjesto samo biološke obitelji. Stoga, Rak uči kako se osjećati kod kuće bilo gdje, a posebice u nepoznatome. Rak predstavlja i kolektivnu (ne)svijest koja mora preći iz motiviranosti osobnim žudnjama („Ja želim, ja trebam, daj mi!“) i zadovoljavanja tih žudnji u Univerzalnu Svijest u kojoj je sve povezano i nema „mojeg“ niti obiteljske/genetičke karme. Osjećaj pripadanja „moja zemlja, moja majka, moj dom“ širi se na Univerzum i cijelu Ljudsku Obitelj.

Rak nas uči kako sa vlastitim emocijama i oslobađanju od emotivnih tereta iz prošlosti.

Nesvjesni Rak kaže: „ja sam moje pleme, moj narod, moja rasa, moja zemlja, moja obitelj.“ Nema osjećaja individualnosti jer je potpuno identificiran sa obiteljskom, plemenskom i genetičkom prošlošću. Poriv za samoočuvanjem je glavni motivator, pa sakuplja, čuva i veže se uz sve (novac, hranu, stvari, memorabilije, članove obitelji).

Rak koji se osvještava izlazi iz nesvjesnih voda obiteljske maternice u kojoj pliva od rođenja, te počinje osjećati svoju individualnost i poriv za snažnijim kreativnim samoizražavanjem. Umjesto da čuva i štiti na previše zaštitnički majčinski način, mudro i inteligentno vodi druge prema načinima na koji mogu sami donositi dobre odluke za sebe. Sada se Rak može osjećati više kod kuće gdje god da ide jer nema više jake psihološke vezanosti za korijene. Uskoro će Raku cijeli svijet biti dom.

Rak koji je osvijestio svoju Dušu kanalizira Kristovu svijest – svijest kozmičkog roditelja. Posjeduje neograničeno suosjećanje i ogromne količine energije njegovanja. Nesebično kreira projekte za bolju prehranu, bolje korištenje zemlje, za poboljšanje uvjeta života svakoga, i posvećuje svoj život kreiranju dobre volje za sve ljude.

Ascendent u znaku Lava: ZAPOVJEDNIK SVIJETA

Svrha Duše je korištenje moćne osobne karizme i energije za privlačenje pažnje na ciljeve za opće dobro. Lav je centar Ljubavi i izvor kreativnog fokusa na srce i sposoban je inspirirati individue i kolektiv na ljubav prema sebi i kreativno samoizražavanje. Lav je most između kreativne vatre Duha i fizičkog svijeta. Kanalizira volju i impuls Univerzuma za prosvjetljenjem.

Lav nas uči kako prihvatiti ljubav i slobodu istovremeno, te kako dijeliti optimizam, velikodušnost, podršku i ljubav prepoznavajući dobro u svakome.

Nesvjesni Lav pun je sebe i pretenciozno se pokazuje ali bez prave kreativne potence u sebi. Ima snažnu želju za pokazivanjem, pažnjom, posebice u smislu svoje odjeće, doma, materijalnih vrijednosti i samopouzdanja. Nesvjesni Lav treba obožavanje i slijepu poslušnost. Kaže: „Ja vladam. Zovite me Vaše Veličanstvo“.

Lav koji se osvještava spoznaje kreativnu silu koju ima u sebi i kako je može usmjeriti da napravi svoj učinak na druge i okruženje: poticanjem i hrabrenjem. Ne želi više impresionirati niti dominirati svojim okolišem, već je orijentiran na pozitivni učinak njegove jake volje na druge. Više ne traži ego pohvale i pažnju na sebe već usmjerava fokus na dobru stvar za druge i kolektiv.

Lav koji je osvijestio svoju Dušu zaista ima „lavlje srce\”: snažnu volju da prosvijetli put za druge. Vatra Lavljeg srca sada se koristi da zapali iskru Duše u drugima. Sposoban je inspirirati kreativnu životnu vatru u drugim pojedincima i u grupama. On nije centar već integrirajuća sila izražavanja kolektivne volje za prosvjetljenjem i napretkom.

Ascendent u znaku Djevice: SLUGA SVIJETA

Svrha Duše je prihvaćanje nesavršene savršenosti u sebi i svakome drugome, pokazujući time ultimativnog Iscjeljitelja ljudske vrste. ”Ništa ljudsko nije mi strano” je djevičanska mantra. Djevica prihvaća kroz otpuštanje nevažnih detalja koji su barijera bliskosti i povezanosti. Otpuštanje kontrole je žrtva kojom sve biva prihvaćeno i iscjeljeno. Djevica pokazuje istinsku službu: iznad službe sebi, iznad službe drugima, postoji služba Izvoru. Ta služba nadilazi materijalne detalje, pročišćavanje, usavršavanje i stvaranje reda – predstavlja unutarnju čistoću Duha. Djevica uči reprogramiranju misaonih procesa koji su građevni blokovi našeg doživljaja stvarnosti.

Djevica nas uči kako koristiti mentalni um za stvaranje ispravnog fokusa kojim se dižemo iz nerealnih fantazija u koje bježimo kad izbjegavamo odgovornosti u svojem životu.

Nesvjesna Djevica boji se praznog prostora i nečistoće. Da se obrani od praznine koju osjeća u sebi, eksternalizira zaštitni zid materijalosti i prevelike pažnje na vanjske detalje. Često se zatrpava stvarima a um je prepun i zakrčen mislima. Bježi od osjećaja kaosa i praznine, a baš u tome se kriju spasenje i mir kojeg toliko želi.

Djevica koja se osvještava je perfekcionist koji traži pravu sintezu za sve situacije, ali sada postaje uređena i nema više zatrpavanja. Pročišćava sebe i svoju okolinu. Želi zadržati samo ono što je od vrijednosti, a sve što nije odbacuje. Sada želi eksperimentirati fizički, mentalno i emotivno da sakupi iskustva koja će joj pokazati koja je njezina prava služba i doprinos svijetu.

Djevica koja je osvijestila svoju Dušu sakupila je i integrirala sva iskustva iz prethodne dvije razine i sada želi te resurse dati svijetu kroz skrb, brigu, njegu i organiziranje. Živi život kao čin Ljubavi i potpuno prihvaća sebe i druge. Često se bavi nekom vrstom iscjeljivanja. Stvara red iz kaosa i na mjestu gdje je prije bila praznina koje se Djevica bojala, sada je izvor suosjećanja. Unutarnja čistoća zrači van Djevice i iscjeljuje.

Ascendent u znaku Vage: MIROTVORAC SVIJETA

Svrha Duše je transcendencija osjećaja odvojenosti i stapanje sa Izvorom iz kojeg proizlaze sve Duše. Riba je ovdje da umre za sve svoje želje koje je drže na kotaču reinkarnacije. Kroz Ribe postiže se Pobjeda Ljubavi. Osobni ego umire u pročišćavajućim vodama Riba, odnosno, Kozmičke maternice iz koje se sve rađa i u koju se sve vraća. Ribe transmutiraju vječnu borbu između duha i materije. Ribe nas uče nas prihvaćanju nevidljivoga i suptilnoga svijeta intuicije koji nas povezuje kao ocean svijesti čiji smo svi dio. Riba magnetski privlači sve iz svojeg okoliša (aure) i slijeva svu energiju u jednost – sjedinjuje sve energetske struje i smjerove.

Vaga nas uči istinskog pravdi i tretiranju drugih kroz harmoniju davanja i primanja, te kako dijeliti sebe s svijetom i istovremeno zadržati sebe za sebe.

Nesvjesna Vaga ima odnose samo zato da ima odnose. Druge percepira kao ogledalo samoga sebe i svojeg izražavanja, pa ih koristi za to. Šarm je krinka za postizanje osobne pobjede u svakom odnosu jer je nesvjesna Vaga vrlo kompetitivna, ali za razliku od Ovna (koji je polarnost od Vage) ima potrebu uvući drugoga u dramu „tko je u pravu“. Vaga na ovoj razini voli strastveno radi zadovoljenja svojih žudnji.

Vaga koja se osvještava počinje shvaćati da ima potrebu da bude pobjednosna u odnosima i zamjenjuje taj, do sada nesvjestan pori,  sa uspostavljanjem harmonije, pravednosti i jednakosti u svim svojim odnosima. Ta potreba za harmonijom proteže se i na umjetnost, biznis, politiku, filozofiju, duhovnost. Pojačava se konekcija sa istinskom Ljubavlju, koja je u ovoj fazi romantična, idealizirana ljubav sa partnerom s kojim će dijeliti iste ciljeve i aspiracije u životu. Nema više pobjednika niti gubitnika, ali Vaga se i dalje ljulja između polarnosti u životu.

Vaga koja je osvijestila svoju Dušu utjelovljuje savršenu slobodu kroz suradnju. Osobnost i Duša su poravnati u balansu i Vaga postaje svjesni radnik na dobrobiti čovječanstva. Svjesna Vaga je personifikacija kozmičkog zakona pravilnih ljudskih odnošenja. Odabire srednji put – onaj koji vodi između dvije opozitne sile u harmoniju. Sposobna je prepoznati ujedinjujuću silu i srednji put u svakom sukobu i kaosu i harmonizirati ih. Svjesna Vaga ujedinjuje ljude, ideje i socijalne strukture kao bi se rodile nove, naprednije verzije međusobnog odnošenja.

Ascendent u znaku VagAscendent u znaku Škorpiona: DISCIPLINATOR SVIJETA

Svrha Duše je transcendencija osjećaja odvojenosti i stapanje sa Izvorom iz kojeg proizlaze sve Duše. Riba je ovdje da umre za sve svoje želje koje je drže na kotaču reinkarnacije. Kroz Ribe postiže se Pobjeda Ljubavi. Osobni ego umire u pročišćavajućim vodama Riba, odnosno, Kozmičke maternice iz koje se sve rađa i u koju se sve vraća. Ribe transmutiraju vječnu borbu između duha i materije. Ribe nas uče nas prihvaćanju nevidljivoga i suptilnoga svijeta intuicije koji nas povezuje kao ocean svijesti čiji smo svi dio. Riba magnetski privlači sve iz svojeg okoliša (aure) i slijeva svu energiju u jednost – sjedinjuje sve energetske struje i smjerove.

Škorpion nas uči ispravnom korištenju moći i seksualne/kreativne energije te zdravim osobnim granicama.

Nesvjesni Škorpion je sebičan. U ljubavnim odnosima traži destrukciju drugoga tako da se seks i smrt spoje. To nije smrt nižeg ja (ega) već simbolička smrt partnera kroz potpunu dominaciju Škorpionovog ega nad drugim. Na ovoj razini, nesvjesni Škorpion je angažiran u konstantnom plesu smrti sa svima. Škorpion je toliko odvojen od drugih jer je u podzemnom svijetu sjenki da ne osjeća svjetlo, inspiraciju i vitalnost, pa to pokušava nesvjesno dobiti od drugih, crpeći njihove životne resurse. Sve to, naravno, vraća se samom Škorpionu u obliku samodestrukcije koja kreira bol koja pak gura ka buđenju Duše i „otkupljenju“, odnosno spasenju.

Škorpion koji se osvještava počinje se boriti za ono u što vjeruje. To su još uvijek seksualne i socijalne pobjede jer je u Škorpiona priroda žudnje snažna, ali sada više traži da slavi umjesto da uništava. Škorpion je nemilosrdan u postizanju svojih žudnji, bile one u osobne svrhe ili za dobrobit drugih. Još uvijek je vezan za svoje ciljeve i požude ali ima rastuću svijest o besmislenosti stalnog zadovoljavanja tih poriva, te se postepeno sve više otvara plemenito srce Škorpiona. Ovo je faza testiranja i pokušaja, koji vode ka neizbježnom triumfu.

Škorpion koji je osvijestio svoju Dušu diže se iz pepela žudnji svoje osobnosti koje je spalila sila Duše. Taj plamen je svjetlo za druge – da se iscjele od vezanja za niske strasti, opsesije i potrebe ega da drugoga uništimo kako bismo mi preživjeli. Svjesni Škorpion je postigao harmoniju kroz konflikt i uskrsnuo životnu silu kroz punu posvećenost nesebičnim željama i transformaciji ega u Dušu.

Ascendent u znaku Strijelca: UČITELJ SVIJETA

Svrha Duše je transcendencija osjećaja odvojenosti i stapanje sa Izvorom iz kojeg proizlaze sve Duše. Riba je ovdje da umre za sve svoje želje koje je drže na kotaču reinkarnacije. Kroz Ribe postiže se Pobjeda Ljubavi. Osobni ego umire u pročišćavajućim vodama Riba, odnosno, Kozmičke maternice iz koje se sve rađa i u koju se sve vraća. Ribe transmutiraju vječnu borbu između duha i materije. Ribe nas uče nas prihvaćanju nevidljivoga i suptilnoga svijeta intuicije koji nas povezuje kao ocean svijesti čiji smo svi dio. Riba magnetski privlači sve iz svojeg okoliša (aure) i slijeva svu energiju u jednost – sjedinjuje sve energetske struje i smjerove.

Strijelac nas uči odgovornosti da uvidimo zajedničku Istinu svih religija, filozofija i svjetonazora – svjesnost o tome da smo Jedno.

Nesvjesni Strijelac vrlo je zaposlen sa konstantnim ispunjavanjem uvijek novih želja. Njegovi konji trče divlji bez smjera ka zadovoljavanju emotivnih adrenalinskih avantura. Nema fokusa niti fiksnosti potrebne da dovoljno dugo ostane posvećen nekom višem cilju, a vatra koja ga goni prži sve po putu. Nesvjesni Strijelac koristi svoj um da bi sam sebi racionalizirao i opravdao svoju egocentričnost. Na višim razinama svijesti um koristi kao alat fokusa ka višem cilju. Na ovoj razini još je identificiran sa konjem a ne sa jahačem.

Strijelac koji se budi vježba precizno opaliti pojedinu strelicu u smjeru u kojem želi ići umjesto da ih opaljuje konstantno i posvuda. Rafinira svoju svrhu i orijentiranost na ciljeve postaje sve svjesnije. Na ovoj razini Strijelac mora naći samodisciplinu da bi postigao ono što želi u materijalnom svijetu. Mora naučiti kako da jaše, ali i njeguje i kokreira sa svojim konjem (životinjskim dijelom u svakome od nas). Sada osjeća užurbanu potrebu da ima viši cilj i svrhu osvješćivanja umjesto dosadašnjih zadovoljenja želja ega.

Strijelac koji je osvijestio svoju Dušu služi čovječanstvu. Odriče se svoje slomljene strijele (ljudske potrage za instantnom gratifikacijom žudnji na fizičkom planu) i fokusira se na Viši Um – postaje Majstor uma, spremište znanja i mudrosti. On je tada prorok, vidjelac i voditelj čovječanstva na Putu prema Duši. On vidi cilj, dostiže ga i zatim vidi novi cilj. Svi ciljevi vode ka istom: Jednosti.

Ascendent u znaku Jarca: PODRŽAVATELJ SVIJETA

Svrha Duše je naučiti za što se valja „boriti“. Svrha iza polaganog ostvarivanja ciljeva je naučiti vrijednu lekciju strpljenja i posvećenosti. Kroz razumijevanje da je čovječanstvo jedan živući organizam unutar većeg jedinstva – Planete i Kozmosa, Jarac transedetira isključivo materijalni pogled na svijet i potrebu da materijalizira sve kao odvojene jedinke. Uspjeh kojeg želi Jarac se postiže prepoznavanjem svih koji sudjeluju na tom Putu, a vrijedna postignuća su samo ona koja se postižu na dobrobit svih.

Jarac nas uči ispravnom korištenju materijalnoga svijeta i zdravim autoritetima.

Nesvjesni Jarac je potpuno vezan uz materijalni svijet i ego. Zbog toga prolazi kroz prilično teške lekcije jer je Saturn, vladar Jarca Gospodar Karme. Ta se karma očituje u nemogućnosti uviđanja ičega osim onoga što je vidljivo oku, odnosno, fizičkim osjetilima. Zbog toga uglavnom propušta uvidjeti Život u svim živim formama i zapravo ima malo manipulativnog prostora za slobodnu volju (to je ono što nazivamo „karmom“) jer je vezan uz psihološke uzorke i navike svojih predaka i prošlosti. Nesvjesni Jarac kaže „ono što vidiš, to dobiješ.“ Slaže svijet pun materijalnih dobara i postignuća da maskira unutarnju nesigurnost.

Jarac koji se budi počinje uviđati, do sada mu sakrivenu duhovnu vrijednost u svim životnim formama. Želja za svjetovnim statusom i sakupljanjem imetka je i dalje jaka, ali sada koristi svoju kardinalnost (Jarac je kardinalni znak – što znači da započinje, inicira jakom ambicijom da nešto sagradi od vrijednosti) kako bi sagradio nešto od duhovne vrijednosti, a ne samo materijalne. Počinje uviđati Ljubav koja je najvažnija pokretačka sila. Na ovoj razini će Jarac možda i žrtvovati neke svoje osobne ideje u korist veće ideje za opće dobro, materijalnu sigurnost i podržavanje drugih.

Jarac koji je osvijestio svoju Dušu manifestira Božji Plan korištenjem svojih darova iznimne kreativnosti, sposobnosti stvaranja i umnožavanja resursa te vještine vođenja i organizacije. Sada to koristi za stvaranje novih formi kroz koje širi ljubav i jednost za koje je na nesvjesnoj razini bio slijep. Osjeća i percepira Život i vrijednost u svim formama, te postaje kreator resursa potrebnih za sve.

Ascendent u znaku Jarca: PODRŽAVATELJ SVIJETA

Svrha Duše je kanaliziranje Kolektivne Duše čovječanstva – čiste i ujedinjene. Kroz karakteristike Vodenjaka će duša čovječanstva postati jasna tijekom Doba Vodenjaka na čijem smo samom pragu. Nositelj je vizije jednakosti i ujedinjenosti cijele ljudske vrste kao braće i sestara. Za sve nas nosi evoluciju iz osobne, egocentrične u transpersonalnu, planetarnu i galaktičku. Za Vodenjaka je jasno da nitko od nas nije slobodan sve dok cijelo čovječanstvo nije slobodno. Vodenjakova svrha je kreirati grupe, kolektive i zajednice koji se baziraju na slobodi, pravdi i jednakosti za sve, bez obzira na „razlike“.

Vodenjak nas uči nevezivanju i razbijanju okova dogme, fiksnih uvjerenja i nefleksibilnosti.

Nesvjesni Vodenjak je odvojen od samoga sebe, a time i od drugih. Kao da pati od „praznoglavosti“ u smislu da nema jasan centar osobnosti i prilično je konfuzan, unatoč inteligenciji koju posjeduje. Odnose stvara i gubi jer pokušava biti sve svima i iscrpljuje se u tom procesu. Ima jaku svijest o drugima i osjećajnost za grupe, ali jednostavno nema unutarnjeg centra koji bi davao smjer, pa može biti zaveden mjestima gdje se može grupno identificirati a ne biti neovisan. Voli predstavljati kolektivne vrijednosti, ali dok nije sam individualiziran (osvješten) spaja se sa nesvjesnom masom – rasplinje se u kolektivu. Ili koristi taj isti kolektiv za svoje egoistične svrhe.

Vodenjak koji se budi usmjerava svoij život na dobrobit drugih. Humanitaran po prirodi, sada svoju energiju usmjerava u pomirenje i spajanje različitih stajališta (podijeljenosti) unutar ljudske vrste. Koristi svoje darove umrežavanja da unese svijest o međusobnoj povezanosti. Želi doprinjeti boljitku čovječanstva i jako mu je važno da vidi jednakost i slobodu u društvu. Inovacije i izumi koji su karakteristični za Vodenjaka na ovoj razini služe globalnom umrežavanju i revolucionariziranju znanosti i duhovnosti – širenju svjetonazora u svim pogledima.

Vodenjak koji je osvijestio svoju Dušu nositelj je Univerzalne Svijesti. Od osobnog fokusa, preko neosobnog fokusa, svjesni Vodenjak stigao je do transpersonalnog fokusa. Budući da je uspostavio konekciju sa svojom Dušom, odnosno Jastvom, velika je i vizija koju nosi – o Jednosti. Ta vizija manifestira se kroz službu cijelom Ljudskom Društvu. Od nesvjesnog Vodenjaka koji je nosio nefokusirani ego na svojim ramenima, svjesni Vodenjak stigao je osvještavanjem do naprednog ljudskog bića koje je svjesno ljudske patnje i radi na širenju Ljubavi i mudrosti.

Ascendent u znaku Riba: SPASITELJ SVIJETA

Svrha Duše je transcendencija osjećaja odvojenosti i stapanje sa Izvorom iz kojeg proizlaze sve Duše. Riba je ovdje da umre za sve svoje želje koje je drže na kotaču reinkarnacije. Kroz Ribe postiže se Pobjeda Ljubavi. Osobni ego umire u pročišćavajućim vodama Riba, odnosno, Kozmičke maternice iz koje se sve rađa i u koju se sve vraća. Ribe transmutiraju vječnu borbu između duha i materije. Ribe nas uče nas prihvaćanju nevidljivoga i suptilnoga svijeta intuicije koji nas povezuje kao ocean svijesti čiji smo svi dio. Riba magnetski privlači sve iz svojeg okoliša (aure) i slijeva svu energiju u jednost – sjedinjuje sve energetske struje i smjerove.

Ribe nas uče osjećajnosti, prepuštanju i duhovnoj stvarnosti koja prožima sav materijalni svijet.

Nesvjesna Riba osjetljiva je na sve i svakoga ali ne može razlučiti što je uzrok toj osjetljivosti jer ima vrlo slabe osobne granice. Doživljava svijet oko sebe kroz emocije i intuiciju ali ne zna stati i rasplinje se u želji za još takvih iskustava. Često bježi u ovisnosti: drogu, alkohol, fantazije, nedisciplinirani život, te postaje robom tih navika. Poplavljuje sve oko sebe pa partneri i obitelj mogu biti također pod utjecajem osobe sa Ascendentom u Ribama na način da ih dominira svojom nemogućnošću da se „sabere“. Teme žrtvovanja i mučeništva su također česte. Može zaplivati i u duhovnom glamuru, sektama, religiji jer joj nedostaje mentalnog, racionalnog fokusa.

Riba koji se budi pliva u svim smjerovima jer se počela svjesno orijentirati umjesto da je voda nosi u eskapizam. Iako fluidnost trajno ostaje dio Ribine prirode, na ovoj razini Riba ima osjećaj smjera i svjesnije prolazi kroz emotivne valove oceana koji se neprestano kreću između visoke plime i niske oseke. Kada je u visokoj Plimi, Riba može donijeti svakom planu i projektu ogromnu količinu razumijevanja. Poput oceana, donosi i veliku količinu resursa. Ali, za vrijeme niske oseke, Riba se mora povući, sakupiti i iscijediti svoju „emotivnu spužvu“ od svih energija koje je apsorbirala iz svojeg okoliša. Ne želi svatko da ga preplavi voda iz Ribinog oceana, pa na ovoj razini Riba još uvijek može imati problema sa odnosima koji se vrte na osi „žrtva (mučenik) – počinitelj“.

Riba koja je osvijestila svoju Dušu prešla je iz nediscipliniranog života kroz osjećaje, preko otkupljenja sve ljudske patnje koju osjeća u sebi, do oslobođenja, preporoda poput onoga koji simbolički prikazujemo Kristovom smrću na križu i uskrsnućem. Križ predstavlja križ života na zemlji – utjelovljenje. Umiru želje i osjećaj odvojenosti a rađa se Duša u Jednosti – Sluga Božji. Svjesna Riba je zaista vojnik Ljubavi i utjelovljuje duhovnu snagu koja je rezultat odricanja od malog ega. Manje se uvijek žrtvuje za veće.

Ljubim!

FB stranica

Sharing is caring!